ТОП ТЕХНИКИ ЗА СПРАВЯНЕ С ПЪПКИТЕ У ДОМА

Като продължение на предишната статия, в която говорих за превенцията и премахване на белези от акне, днес ще ви дам някои много ценни практики как да намалите генерално появата на пъпки или по-скоро да се справите с тях още в зародиш. Пъпки, които потенциално могат да се превърнат в дълбоки възпаления или в неприятни белези.

Ако сте следили предишните ми видеа или статии, със сигурност знаете, че подходът ми е изцяло холистичен. Това означава, че целта е да възстановите баланса в тялото, чрез работа отвътре навън, което води и до истинското лечение на акне.

Обръщаме обаче и сериозно внимание на външната грижа, защото е истински ценно да знаем как да третираме пъпките правилно и да стопираме възпалението още в самото начало. Защото ако подходът ни не е правилен и липсват добри техники, рискът от белези и хиперпигментация е голям. Това го виждам редовно при клиентките, с които започвам работа.

Знам, че тези от вас, които отдавна се борят с проблемната кожа, са намерили някакво решение. Проблемът е, че това решение често е да се изсуши пъпката, чрез агресивно-изсушаващи кремове, гелове или лосиони за акне. Да, това обикновено работи в самото начало на възникване на акне. Но на по-късен етап, често вече не е ефективно, защото както не веднъж съм споменавала, агресивната козметика може да бъде наистина пагубна за кожата и вместо да реши проблема, е много възможно да ви отдалечи от мечтаната чиста и хубава кожа.

Защо? Защото този тип кремове за акне, особено ползвани дългосрочно и неправилно комбинирани, нарушават бариерната функция на кожата, предизвикват дехидратация, чувствителност и реактивност. Кожата, освен че става лесно податлива на още повече инфекции и възпаления, силно намалява способността си да се самовъзстановява, самолекува.

Топ техники за борба с пъпки

Днес ви споделям моите ТОП техники за справяне с пъпките у дома, които, в най-добрия случай, трябва да прилагате при първи признаци на възпаление.

SOS техника – ЛЕД

Още щом усетите лека болка, подутина или забележите червенина, е важно да реагирате. В този момент най-ефективен е ЛЕДЪТ. Да, абсолютно правилно четете – ледът е невероятно средство за потушаване на пъпките в зародиш, заради противовъзпалителното си действие. Ледът може много бързо да снеме възпалението, да намали червенината, болката и подуването.

Допълнително антиоксидантно действие към ефекта от леда ще имате, ако последвате съвета ми и си приготвите в къщи ледени кубчета със зелен чай. Защо зелен чай? Зеленият чай съдържа много силен антиоксидант, наречен епигалокатехин (EGCG). Клиничните проучвания показват, че EGCG , използван локално върху кожата, намалява акне лезиите и секрецията на себум с близо 60%. А това наистина е сериозно действие!

Щом забележите или усетите нещо върху кожата си или в дълбочина, вземете лед и го наложете върху мястото. По-надолу ще откриете рецепта как да си приготвите ледчета със зелен чай.

След леда, идва реда да нанесете върху възпалението и продукт за локално въздействие. Но както преди малко споменах, повечето такива продукти са силно агресивни и съдържат съставки, чиято цел е да изсушават. А ние не искаме това! В никакъв случай не бихме искали да изсушаваме кожата си.

Колкото и да не се харесвате в момента, просто знайте, че трябва да се отнасяте към себе си и към кожата си много нежно и внимателно.

Ще ви дам следния пример: ако паднете и нараните коляното си и кожата ви е ожулена това, което ще направите е да почистите леко, може би да намажете с лечебен крем и ще оставите тялото само да излекува раната. Ето това е и правилният подход към кожата на лицето ви. Локалните кремове за акне, които нанасяте трябва да са меки, щадящи, но и ефективни.

4 Основни съставки за стопиране на пъпки

Ето тук идва ред и на четирите основни съставки, които могат да бъдат комбинирани, според спецификата на проблема:

 1. МЕД ОТ МАНУКА – медът  от манука е силно антибактериален, противовъзпалителен, много нежен към кожата, използва се и за заздравяване на рани.
 2. РИЦИНОВО МАСЛО – рициновото масло е не само антибактериално и противовъзпалително, но и подпомага движението на лимфата при лимфен застой. Това означава, че ако имате кисти, рициновото масло ще ускори лечебния процес, като подпомогне дренирането им.
 3. ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО – антибактериално и противогъбично. ВНИМАНИЕ – може да изсуши кожата. Ползвайте етерично масло от чаено дърво, ако имате много мазна кожа. Не използвайте, ако кожата ви е чувствителна.
 4. СРЕБЪРНА ВОДА – антибактериална, противовъзпалителна и много нежна към кожата.

Как да използвате тези 4 съставки?

Ето някои насоки как да ги комбинирате ефективно, в зависимост от проблема, който имате.

ПРИ КИСТИ – дълбоките, болезнени, зачервени, подкожни пъпки без връх. В този случай рициновото масло е чудесен избор.

 • Ако кожата ви е чувствителна, комбинирайте 1с.л. рициново масло с 4-5 капки сребърна вода;
 • Ако кожата ви е по-скоро мазна и не е чувствителна, комбинирайте 1с.л. рициново масло с 2 до 3 капки етерично масло от чаено дърво.

ПРИ ПАПУЛИ И ПУСТУЛИ – червени петънца или повърхностни пъпчици с или без връх. Ако вашето акне е такъв тип и се появяват предимно повърхностни пъпчици, то тогава изберете мед от манука.

 • При чувствителна кожа смесете 1 с.л. мед от манука с няколко капки сребърна вода;
 • Ако кожата ви е мазна, опитайте 1с.л. мед от манука с 2-3 капки масло от чаено дърво.

Сребърната вода може да бъде използвана и ако кожата ви е мазна, но бъдете внимателни с чаено дърво, ако имате чувствителна и реактивна кожа.

Обобщение на протокола!

Пригответе си марличка, която ще използвате, за да обвиете ледчето. Възможно е ледът, наложен директно върху кожата, да я нарани или по-скоро да я изгори.

 1. Вземете лед, ако сте се постарали, това ще бъде ледче със зелен чай, обвийте го с марлята и наложете на проблемното място за 30 секунди.
 2. Изчакайте 1 минута и наложете отново за 30 секунди
 3. Изчакайте още 1 минута и наложете трети път за 30 секунди.

Тоест 3 пъти по 30 секунди с минута пауза между тях.

След това, нанесете на проблемното място комбинацията от съставките, подходящи за кожата ви – рициново масло или мед от манука със сребърна вода или е.м. от чаено дърво.

! Бихте могли да повторите този протокол 3-4 пъти дневно и ви гарантирам, че това ще повлияе радикално на възпаленията. Освен това обаче, значително ще ПОДХРАНИ и ще заздрави кожата ви.

Мисля, че ще разберете каква е разликата. Когато използвате стандартните, масовите локални кремове или гелове за акне и пъпки, те правят точно обратното – ИЗСУШАВАТ (не подхранват) и тогава кожата става много по-склонна към хиперпигментация и формиране на белези.   

Третирайки пъпките и възпаленията по този нежен и в същото време ефективен начин, вие предпазвате кожата си от последващи петна и белези.  

Един последен съвет за справяне с пъпки!

Можете да направите компрес, който да действа през нощта.

Как да го направите? Вземете много мъничко памук, напоете го добре с избраната комбинация от съставки, наложете на проблемното място и поставете отгоре хипоалергична лепенка. Така въздействието на активните съставки ще продължи цяла нощ и много ще ускори лечебния процес.

Тези техники се използват от клиентките ми в Холистичните Анти-акне програми. Изключително успешни, много подхранващи за кожата, без да изсушават. Единствено трябва да внимавате с етеричното масло от чаеното дърво и ако откриете, че е твърде силно за вашата кожа, просто го заменете със сребърен разтвор.       

Надявам се, че тези съвети ще са ви наистина полезни. Реално обаче, за да имате успех с лекуването на акне, трябва да адресирате вътрешните причини. Може би стресът като фактор или дисбаланс на микробиома и възпаление в червата, може би слаба детоксикация, инсулинова резистентност, нездравословна диета – просто трябва да обърнете внимание на провокиращите фактори. Единствено така, ще повлияете на кожата си в дългосрочен план.

Ако искате да разберете как аз мога да ви помогна да се справите с акнето завинаги, запишете си ЧАС ЗА БЕЗПЛАТНА СРЕЩА и заповядайте да ми разкажете своята история. Присъединете се към десетките момичета, които вече минаха по този път успешно и се радват на постигнатите резултати.


Ледени кубчета със зелен чай (рецепта за справяне с пъпки)

 1. Кипнете 150 мл. филтрирана вода в подходящ съд
 2. Пуснете в кипящата вода 4 пак. органичен зелен чай и варете 5 минути
 3. Отстранете от котлона и оставете настрана за още 5 минути
 4. Извадете чая и оставете течността да се охлади
 5. Излейте течността във формички за лед и замразете
 6. Веднъж замръзнали, могат да се съхраняват в плик в камерата.

Leave a comment