Факти за Роакутан

Работила съм с доста жени през годините, които са опитали да лекуват акнето си с роакутан, някои от тях повече от веднъж. Въпреки това акнето им се е връщало в рамките на няколко месеца до година след приключване на терапията. 

Защо се случва това? 

Отговорът е много прост. Защото изотретиноинът под формата на лекарството роакутан не се занимава по никакъв начин с основните причинители на акнето, независимо каква е причината – дали е следствие от инсулинова дисрегулация, лошо чревно здраве, неефективна детоксикация, системно възпаление или дисрегулация на кортизол. Роакутанът няма отношение към основните първопричини, а таргетира симптоматиката. Което означава, че рано или късно, неразрешеният здравен проблем отново ще се обади и акнето като симптом отново ще избие.

Какво е Роакутан и какви са неговите ефекти върху тялото?

Роакутан съдържа изотретиноин – това е вещество, производно на витамин А, което принадлежи към група лекарства, известни като ретиноиди. Роакутанът се използва за лечение на тежки форми на акне и ако друга терапия не сработва при вас, вашият дерматолог ще ви предпише лечение с роакутан.

Роакутанът, тоест Изотретиноинът, се свързва със специфични рецептори и инициира клетъчна смърт на мастните клетки и води до редукция на омазняването. Също така нормализира кератинизацията и излющването на мъртвите кожни клетки.

Има научни доказателства, че изотретиноинът взаимодейства с човешкия протеин FOX01, което обяснява значителният брой странични ефекти. 

За мен едно от най-важните неща, които трябва да знаете преди да се решите на терапия с роакутан, за да оцените рисковете е, че изотретиноинът не е „изключително“ насочен към апоптозата (или по-просто казано клетъчна смърт) на мастните жлези, а тези ефекти се наблюдават в множество типове клетки като мускулите, клетките на мозъка, костите, гранулозните клетки в яйчниците.

Много внимателно помислете върху това!

Това обяснява ефектите като екстремно сухата кожа, болки в ставите, при някои хора депресивни състояния, промяна в менструацията.  

През 2009 година лекарството, под търговска марка Accutane, е било изтеглено от пазарите на над 10 страни. Причината е огромният брой съдебни дела, заведени заради страничните му ефекти. След това е върнат и към момента изотретиноинът е достъпен.

Връща ли се акнето и в каква степен след орален прием на изотретиноин?

След 4-5 месечна терапия, Роакутанът редуцира акнето при 80% от пациентите, но всъщност процентът на дългосрочно излекуване на акнето не е толкова висок, колкото повечето хора очакват да бъде.

През 2023 година е публикувано проучване, в което са участвали 225 жени с акне. След 2-годишно проследяване, приблизително 36% от пациентите са имали рецидив на акнето в рамките на 6 до 18 месеца след последния орален прием на изотретиноин.

Всички сме наясно, че терапията с роакутан е много примамлива и понякога изглежда като единствения изход. Но тя крие своите здравословни рискове и странични ефекти и отново повтарям нещо много важно – не въздейства върху първопричините. 

Вместо да приемате изотретиноин (разбирайте роакутан) в продължение на 4-5 месеца, за да елиминирате временно даден симптом, инвестирайте това време и енергия във вашето здраве и в истинско изцеление – кожата ви може да е блестяща, да имате невероятна енергия и жизненост за цял живот без потенциални вреди за здравето ви.

Ако сте били на терапия с Роакутан и имате какво да кажете по въпроса, моля, споделете го в коментар.

Можете да запишете час за БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА с мен, за да обсъдим проблема ви и да помислим върху възможните решения без прием на роакутан.

Източници:

Leave a comment