Интервю с Ивайла

Колко дълго си работила като козметик и холистичен терапевт и защо се занимаваш с това?

За първи път се сблъсках с козметиката преди вече около 16 години, тогава изкарах и първият си козметичен курс. След това се занимавах с други дейности и козметиката отново се появи в животът ми на по-късен етап, но в може би в най-правилният момент. А вече повече от 6 години развивам и самостоятелната си практика като холистичен козметик, натуропат, нутрициолог, цветотерапевт, в полза на хората с проблемна кожа и акне.

Чувствам се късметлийка, че се развивам точно в сферата на красотата. Кожата ми цял живот е била много изсушена и лющеща се и на 25 години имах бръчици около очите. Паралелно с това обаче се появяваха и пъпки, най-вече около устата и преди цикъл. Ако не бях започнала да полагам грижи още преди тридесетте си години, вероятно днес резултатът никак нямаше да ми харесва. Спомням си как една приятелка (Дани) ми каза, че е добре да започна да използвам по-сериозен околоочен крем, защото съм имала нужда. Това ме шокира и ми стана неприятно от мисълта, че занапред ме очаква все по-зле изглеждаща кожа.


Животът ми няколко пъти е претърпявал обрати, а това обикновено включва много стрес. Стресът съчетан с други неблагоприятни фактори, като нездравословни хранителни навици и изобщо начин на живот, емоционалната обремененост и липса на цел и посока в живота и т.н., могат да бъдат много объркващи за едно неосъзнато момиче като мен. Кожата ми беше само повърхностното отражение на всичко, което се случваше в тялото и психиката ми. 

Начинът ми на хранене – около 7 години не бях вкусвала месо и риба, бях вегетарианка. Всъщност се хранех доста зле, предимно с ориз, картофи, много тестени, сирене, кашкавал, зеленчуци. А за да съм съвсем честна, не мога да пропусна и факта, че от малка бях пристрастена към сладкото. Освен това пушех около кутия цигари на ден. Тежките тренировки, на които се подлагах, проблемите ми в личен план, които в продължение на години не успявах да разреша и ме тормозеха денонощно – всичко това докара организма ми до пълно изтощение и в един момент просто рухнах физически, психически и емоционално. Бях безкрайно уморена, отчаяна и депресирана. Сутрин се будех с мисълта, че нищо няма смисъл и исках единствено отново да заспя.

Точно тогава, в най-ужасното си състояние направих най-важната, смела и смислена стъпка в животът си – поставих ново начало.
През 2014 година започнах собствена практика. Кожата ми вече беше в много по-добро състояние, защото си бях създала навици ежедневно да я почиствам, хидратирам и често да си правя по-дълбоки процедури. Предишната ми работа, отново в сферата на красотата, ми беше дала сериозна основа.      

Всичко това не променяше факта, че продължавах да се чувствам много зле, както физически, така и психически и емоционално. Симптомите, които имах (но които бях приела за абсолютно нормални) показваха, че здравето ми не е съвсем наред – хроничен запек от много години; ужасни болки, крампи, подуване и пъпки при цикъл; необясними за мен болки в тялото и в зъбите; лицето ми подпухваше; често ми падаше кръвното и ми се виеше свят; мозъкът ми се замъгляваше и не помнех елементарни неща; изпитвах непрекъснато притеснение, тревожех се за всяко малко нещо, бях крайно несигурна в себе си. Най-много ме тормозеше това, че съм непрекъснато изтощена, много тъжна и депресирана. Започнах да задържам много вода и да качвам килограми. За капак на всичко реших, че трябва да се пречистя и детоксикирам, с тайната надежда, че това ще ми помогне да загубя качените килограми. Направих едноседмична диета на зелева супа, което още повече изтощи окаяното ми тяло. След това, противно на всякаква логика, отново я повторих. Сякаш вървях срещу себе си и вярвайки, че слушам тялото си, се поддавах на различни тенденции и модерни диети. Всъщност бях безкрайно объркана, отчаяна и не знаех какво точно да направя, за да се почувствам по-добре.

Тогава животът ме среща с първото по рода си двугодишно обучение в България по Клинична нутрициология и натуропатия с преподавател Десислава Ангелова, клиничен нутрициолог, натуропат, лектор с практика в България и Великобритания. Това беше невероятна възможност за мен. През 2015 година се сертифицирах и като цветотерапевт по системата на Australian Bush Flowers Essences.

Преди да се включа в обучението на Деси, за кратко бях неин пациент и започнах работя със себе си, провокирана и вдъхновена от нея. Направих си изследвания и разбрах, че имам понижена функция на щитовидната жлеза. Преди това бях наясно, че съм с желязодефицитна анемия, а в последствие установих и дефицит на витамин D и В12. 

Самото обучение беше повратен момент за мен. Започвах да осъзнавам защо и как са се появили проблемите ми и разбирах, че мога да помогна сама на себе си, променяйки навиците си и отношението си към живота. Лечението ми започна от храненето и за първи път от много години вкусвах месо – домашно приготвено „телешко варено“. Оказа се, че страдам от недостиг на много хранителни вещества, които постепенно започнах да набавям чрез промени в храненето си и чрез допълнителен прием на нутриенти. Постепенно, чрез цялостна работа с тялото и емоциите си и с помощта на невероятното въздействие на цветните есенции, нещата започваха да се променят. 

 
Първите промени, които забелязах у себе си – станах по-енергична и някак по-спокойна. Случи се точно за седмица и аз бях УАУ, не можех да повярвам. Постепенно се подобри концентрацията ми – наясно съм, че не всеки има такъв проблем, но при мен замъгляването на мозъкът преди това беше силно изразено. Ставах още по-енергична и настроението ми ставаше все по-добро, депресивните ми мисля се разсейваха. След няколко месеца вече имах значително подобрение – ходех доста по-редовно до тоалетната, кожата ми се подобри още повече. Теглото ми се нормализира и килограмите станаха по-стабилни, функцията на щитовидната жлеза също се нормализира. Изчезна и постоянното чувство на тревожност, несигурност и вина. Сега се появяват в здравословни граници, не контролират решенията, които взимам и отношенията ми с хората. Подобна трансформация няма как да не се пренесе във всички сфери в животът ти. Всъщност от тогава не съм спирала да работя със себе си и всичко, което съветвам клиентите си да прилагат, съм приложила първо върху мен. 

Февруари 2020 година се включих в допълнителен курс по Нутрициология, акредитиран от СУ, с преподавател Доц. д-р Нина Ламбаджиева. 

Непрекъснато следя новостите в сферата на медицината, нутрициологията, акне, стрес мениджмънт, холистични терапии. Насочих интересите си изцяло в посока холистично лечение на акне – този проблем дълбоко ме вълнува и смятам, че е много подценяван, неглижиран и в България няма адекватно отношение към хората с проблемна кожа и акне.   

За себе си още мога да кажа, че скоро ще направя 36 години и никога преди това не съм се чувствала толкова здрава, спокойна и удовлетворена от живота си.
Абсолютно вярвам, че годините не са пречка за красотата и здравето на жената, защото на 24 се чувствах като на 60, а сега на 35 се чувствам по-жизнена от всякога. Пречка са нездравословните навици, неправилните модели на поведение и негативните мисливни нагласи, с които живеем и които ни карат да страдаме и да се саморазрушаваме.

Холистичният ми подход е обособен в цялостна система на работа, в която съчетавам възможностите на съвременната козметика с възможностите на холистичната медицина в посока правилно хранене, пречистване и хидратация на тялото, подобряване на микробиома, подобряване на инсулиновата чувствителност, стрес-мениджмънт, адресиране на хранителни дефицити и хормонални нарушения. По този начин отговарям много по-всеобхватно на нуждите на клиентите ми.

А в началото на тази година (2020) към екипът ми се присъедини Димитрина, на длъжност козметик. Тя премина Холистичната Анти-акне програма, излекува своето дългогодишно акне, специализира се в работата с акне и сега е мой ценен помощник.  

До момента съм помогнала на десетки жени да излекуват акне, да подобрят състоянието на кожата си, да се чувстват по-щастливи, уверени и удовлетворени и да се справят със здравословни проблеми, които преди това, години не са успявали да преодолеят.
В момента съм отдадена да помогна на колкото се може повече жени с акне да постигнат това.

Кои са твоите клиенти?

Както споменах в момента моят фокус е насочен предимно към жени с акне, вероятно точно като теб. Моята Холистична Анти-акне програма им помагам да се справят с акнето и да постигнат естествено чиста и здрава кожа.
Това обикновено са момичета и жени, които доста са търсили и проучвали. Обикновено аз не съм първият им изпор. Повечето споделят, че са посещавали поне двама дерматолози преди това, преминали са през какво ли не – почти всякаква медицинска козметика, често антибиотично лечение (локално или вътрешен прием), различни козметични или дерматологични процедури, понякога хормонална терапия или роакутан, промяна в храненето си и какво ли още не – но не са били удовлетворени от резултатите и постигнатото. Някои от тях са с акне в продължение на 5, 10, дори 15 години и много пъти сами стигат до извода, че отношение към проблема имат храната, стресът, хормоните, това че имат неразположение в стомашно-чревният си тракт и че изобщо има по-дълбоки вътрешни причини. След като се запознаят с възможностите, които предлага холистичния подход и в частност Холистичната ми програма, която е специално и само за хора с акне, са силно мотивирани с моя помощ да направят необходимите промени, просто защото усещат, че съществува реален изход от ситуацията.

Какво ще бъде, ако досега не си работила със случаи като моя?

Вярвам, че всеки случай е уникален, както и човекът, който седи срещу мен. Силата на холистичната медицина е точно в това, индивидуалният подход към всеки, с оглед цялото – физика, психика, емоции и ключът се крие с малките детайли. За това и холистичната медицина е изкуство. Все пак практиката ми показва, че има установени правила, дори сам по себе си всеки случай да е уникален. 
Моята работа като козметик и холистичен терапевт се състои в няколко направления:

 1. Да разбера какво е накарало акнето да се отключи, кое възпрепятства тялото само да се справи и колко дълбок е проблемът. Това ще помогне и на теб да добиеш яснота, осъзнаване и спокойствие. Всеки мой клиент преди първоначалната консултация, попълва детайлен въпросник.
 2. Да ти помогна да направиш промени в начинът си на живот и в диетата си, за да задействаш изцелението отвътре навън. Да ти дам конкретни насоки и техники, ускоряващи процеса на лечение и вътрешен баланс. Да ти помогна да се освободиш от негативната представа за себе си, от обременяващи и саморазрушаващи емоции. Получаваш досъп до Онлайн обучителна платформа със 7 Модула – тя те учи на всичко, което може да провокира акнето ти и те учи на конкретни стъпки, чрез които да преодолееш проблемите. Ако до момента си се губила в морето от информация, тази платформа ти дава всичо, което ти трябва, за да излекуваш акне.
 3. Да помогна на кожата ти, да се изчисти и възстанови максимално бързо. Да ти предоставя най-ефективните протоколи за грижа за кожата ти у дома и да ти покажа кои са най-добрите (не най-скъпите) козметични продукти. 
  За това и програмите ми са 6-месечни – период за който, чрез фокусирана и целенасочена работа, кожата може значително да се подобри, заздрави и в много случаи напълно да се изчисти, а организмът да получи силен тласък към вътрешно здраве и баланс. Може би знаеш, че акнето е едно от най-трудно лечимите кожни възпалителни състояния.

Какво те отличава от останалите?

До момента нямам информация в България да е разработена друга подобна Холистична Анти-акне програма, която да разглежда проблема от всеки възможен ъгъл и да подхожда толкова цялостно.  
За разлика от повечето специалисти, които лекуват акне, подходът ми е холистичен, не използвам нищо, което може да навреди, а точно обратното. Клиентите ми с радост установяват, че лекувайки кожата си, получават много допълнителни ползи в здравен аспект – стават по-жизнени и мотивирани, подобряват сънят, увереността, концентрацията и настроението си и определено се справят по-добре с ежедневният стрес. 
Отличава ме също това, че работата ми е насочена паралелно и към причините за появата на акне, което лекува акнето завинаги, но и към симптомите (пъпките и възпаленията) и правилната грижа за кожата, което значително допринася за бързото изчистване и възстановяване на кожата.
Аз самата не спирам да работя със себе си на физическо и психо-емоционално ниво. Постоянният ми стремеж да задълбочавам и обогатявам познанията си, да експериментирам, да анализирам и да не се задоволявам с посредствени резултати ми помагат да трупам богат личен опит, за да съм максимално полезна за теб и твоят проблем.

Какво се очаква от мен?

От теб се иска да се въвлечеш съзнателно в процеса, да се запознаваш поетапно с видео уроците, да въвеждаш промените, за които сме се разбрали, да следваш насоките ми, но и да слушаш интуицията си. Естествено, аз ще съм търпелива и ще се съобразя с твоето темпо и индивидуалност, защото знам, че промяната не винаги е лесна. Но и ти трябва да знаеш, че колкото по-голям процент от програмата спазваш, толкова по-добри резултати ще получиш. И ако нещо си пропуснала, на следващата ни среща, отново ще проверя до къде си стигнала.
Но, не се стряскай. Когато започнем работа, с радост ще разбереш, че когато някои те държи отговорен за действията ти, си много по-склонна да действаш. И това ще те прави щастлива. 

Кои клиенти не са подходящи за холистичните програми?

Холистичните ми програми не са за хора, които очакват да получат вълшебното хапче или да намерят вълшебната козметика или  очакват, че за месец-два ще решат проблем, който имат от години. Тези очаквания са напълно нереалистични. Също така не са за хора, които са склонни да отлагат прекалено, да търсят извинение, да не спазват препоръките ми по която и да е част от програмата. Не работя и с хора, които подлагат на съмнение абсолютно всичко в подхода ми.
Ако си от този тип хора, най-вероятно няма да получиш полза от услугите ми и за това те съветвам да не инвестираш в моя програма и да не губиш времето си.
Моите холистични програми, може да не са за хора, които в момента са притиснати финансово.
Да, благодарение на тях, ще си спестят много средства, пропиляно време и разочарования (ако се замислите колко сте похарчили през годините в проба-грешка, ще се изумите), но все пак изискват инвестиция. Това не е еднократка процедура, единичен съвет или рецепта за преобразяващ крем. Това са цялостни, последователни програма, включващи много компоненти в себе си и точно това е причината да са толкова ефективна.

Но ако си в тази ситуация, те разбирам – имало периоди в животът ми, в които и аз съм била така. В този случай, можеш да се възползваш от безплатните съвети и материали от блогът ми и или фейсбук страницата. Те ще ти помогнат да направиш първите основни стъпки и промяна в правилната посока.

Какво точно представлява цялостният (холистичен) подход, който използвам?

В моите холистични програми аз съм насочена към постигане на резултати за клиентите ми. Когато работя с някого, най-общо това се случва в следните посоки:

 • Хранене при акне – храни, които да избягваш, защото влошават проблемите ти и храни, които да включиш в менюто си, за да помогнат на тялото ти да се балансира.
 • Подобряване на инсулиновата чувствителност – структуриране на храненето ти, така че да не изпитваш вълчи глад за сладко и въглехидрати и да балансираш нивата на инсулин – хормон свързан с отделянето на андрогени и акне.
 • Подобряване на процесите на детоксикация на тялото и кожата – тема изключително актуална при хора, страдащи от акне.
 • Подобряване на микробиома на червата и кожата, и понижаване на възпалението в тялото и в кожата. Ще разбереш дали дисбактериозата е от основните причини за твоето акне и защо.
 • Ще научиш дисбаланса на кои хормони предизвикват акне. Как биха могли естествено да се балансират и кога е необходимо да се обърнеш към лекар. 
 • Преодоляване на стреса. Независимо дали причината е физическа или психо-емоционална, стресът задейства цели 3 хормонални реакции, които директно водят до акне. 
 • Правилна домашна козметична грижа – ще ти предоставя поетапно специално разработени “протоколи за грижа за кожата” и “наръчник за борба с дълбоки пъпки”, конкретни съставки и продукти. 
 • Ще адресираме дефицити на хранителни вещества и ще ти давам напътствия какви точно добавки да използваш, за да ускориш процеса на лечение на кожата си. Дефицитите в организма често са причина за недобрата му работа и благодарение на набавянето на липсващите нутриенти, много от придружаващите симптоми, за които нямаш обяснение, сами изчезват.
 • Ще адресираме емоционални блокажи – срам, ниско самочувствие, вина, различни страхове, мъка, гняв, безпокойство, тревожност – за целта използвам невероятната сила на Австралийските Цветни Есенции. Ще научиш как ефективно да овладяваш стреса. 
 • Анти-акне процедури, които помагат за по-бързо възстановяване на кожата. 
 • Ще откриеш, че с правилен подход и промени, можеш да постигнеш невероятни резултати.

Работи ли тази холистична система?

ДА.
Последвайте линка, за да прочетете отзиви, на някои от клиентите ми.

Какви резултати мога да очаквам?

Отново ще кажа, че за да постигнеш дълготрайни резултати е необходимо да се въвлечеш съзнателно в процеса, да имаш желание, да отделиш време и енергия, защото до голяма степен дългосрочните и постоянни резултати зависят от теб самата – от това, колко стриктно спазваш препоръките по програмата.
Резултатите зависят и от твоята историята – от колко години страдаш от акне и какво си правила до момена (и вътрешно и външно). Някои жени отбелязват значително подобрение още след 2-3 месец, за някои е необходимо повече време, за да постигнат стабилност в състоянието си.  
Все пак кожата ти ще започне да се възстановява сравнително бързо (в зависимост от избраната програма – ИНТЕНЗИВНА, РАЗШИРЕНА или БАЗОВА), а дългосточните резултати и запазването на кожата чиста, здрава и с добър вид, зависят от вътрешните промени. 

Мога ли да се свържа с бивши или текущи твои клиенти, за да разбера от тях какво е да се работи с теб?

Абсолютно. Окуражавам те да прочетеш всички отзиви на мои клиенти ТУК. И след това може да пишеш по и-мейл на тези, от тях, които искаш да попиташ за допълнително мнение, за да разбереш какво те са получили от работата си с мен.

Аз искам да работя с теб, Ивайла. Какво е необходимо да направя?

Поздравявам те за решението ти да постигнеш чиста и красива кожа, използвайки холистичен подход. Радвам се, че ще работим заедно. Според това колко бързо искаш да видиш кожата на лицето си чиста от пъпки и възпаления, има три възможни програми, от които можеш да избираш. Продължителността на всяка програма е 6 месеца, като по време на тези 6 месеца, можеш да преминеш от една програма в друга. Например възможно е да започнеш с ИНТЕНЗИВНА програма и след това да преминеш към РАЗШИРЕНА или БАЗОВА.

Всяка програма е 6 месеца и включва:

 • 4 Холистични Консултации – давам конкретни персонални насоки и проследявам прогресът ти;
 • ОНЛАЙН ОБУЧИТЕЛНА ПЛАТФОРМА – 7 практически насовени Видео Модула (Хранене при акне; Детоксикация; Акне и инсулинова резистентност; Възпаление, микробиом и акне; Хормонален дисбаланс и акне; Стрес и акне; Всичко за козметичната грижа при проблемна кожа и акне.)
 • 4 Цветни есенции (Australian Bush Flower Essences)
 • Затворена Facebook група за споделяне и подкрепа.

Разликата в отделните програми е единствено в броя процедури, включени в нея. Разгледай ги и помисли коя от тях е най-подходяща за теб?

 • ИНТЕНЗИВНА ПРОГРАМА с 18 Анти-акне терапии (три на месец) – за жени, които искат разултатите да са видими за най-кратко време! 
 • РАЗШИРЕНА ПРОГРАМА с 12 Анти-акне терапии (две на месец)
 • БАЗОВА ПРОГРАМА с 6 Анти-акне терапии (една на месец) 

 

КАКВО Е АНТИ-АКНЕ ТЕРАПИЯ? – специфична терапия за третиране на проблемна кожа с отворени и затворени комедони, папули, пустули, кисти в различна степен. Извършва се от козметици, обучени и специализирани в акне, а към момента 90% от клиетите ни са с проблемна кожа и акне. Прекомерната секреция на мъжки хормони често води до свръх продукция на себум, който запушва порите, предизвиква възпаления, акне и пъпки. Това, което прави тази терапия различна от останалите почистващи порцедури е анти-андрогенният подход, който цели да балансира прекомерното количество хормони на ниво кожа, чрез ефективно комбиниране от специфични активни съставки. Терапията се състои в:

   • Отстраняване на микро-комедони
   • Анти-андрогенен подход, балансиращ хормоните на ниво кожа
   • Балансира количеството себум от мастните жлези
   • Нормализира кератинизацията (прекомерно удебеляване на епидермиса)
   • Въздейства върху петна и помага за заличаване на белези от акне
   • Включена Ръчна екстракция, според нуждите на кожата

 

ЗА МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА ДО 24 ГОДИНИ СЪМ РАЗРАБОТИЛА СПЕЦИАЛНИ ПРОГРАМИ, НАСОЧЕНИ КЪМ МЛАДЕЖКОТО АКНЕ. АКО СИ НА ВЪЗРАСТ ДО 24 ГОДИНИ, РАЗГЛЕДАЙ ПРОГРАМИТЕ, НАСОЧЕНИ КОНКРЕТНО КЪМ ТВОЯТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА ТУК.  

Добре, знам коя програма искам. Как да започна?

Чудесно! Хората, които са склонни да взимат решения без да се колебаят, често водени от интуицията си, постигат по-бързо своите цели. Ако усещаш, че аз съм човекът, който може да ти помогне, не губи време, а се свържи с мен, за да насрочим безплатна опознавателна среща. 
Попълни формата тук и следвай стъпките, които ще получиш по имейл. Ако имаш затруднения, можеш да ми се обадиш на телефон 0878 87 55 73.

На нашата среща ще се запозная със състоянието ти, ще отговоря на всички нови въпроси, които са възникнали, за да имаш пълна яснота. Ще ти представя отново холистичните програми и каква е инвестицията във всяка от тях.

Ако не съм готов да започна, как мога да следя нещата, които правиш, които все пак да ми носят полза?

Абонирай се за бюлетина, следи facebook страницата ми, а също и блога в този сайт – така ще можеш да получаваш информация за всички нови материали или безплатни бъдещи събития, които ще са ти полезни, за да добиеш по-ясна представа какво представлява акнето и как да се справиш с него.

Нека започваме..

В океана от информация е лесно да се заблудите кое е във ваша полза и кое ви носи вреди.
80% от жените се съсредоточават в това да намерят магическата козметика, която да им реши проблема с кожата. Също така не малка част от тях обикалят от специалист на специалист, харчейки стотици левове и губейки много времето, за да установят с разочарование, че класическите методи на лечение на акне и при тях не работят. За да намерите истинско решение, е необходимо да бъдете прозорливи и да погледнете на акнето под друг ъгъл – не като кожен проблем, а като проблем на целият организъм.

След нашата кратка първа безплатна среща ще научите повече и ще имате яснота относно вашето състояние – ще се запозная със случаят ви и ще ви дам възможни решения.

Заявете БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА!