Ежедневно работата ми ме среща с момичета и жени с акне в различен момент от тяхната история. В зависимост от продължителността на проблемите им с кожата, се формират тенденции за развитието на акне и белези.

При тези (в по-голямата си част), които имат акне отскоро – кожата е все още сравнително здрава. Генерално изглежда устойчива и спокойна, пъпките се скриват бързо, без да оставят големи поражения, петна и белези.

Съвсем друга е ситуацията при жените, които от години имат проблем с кожата си и са опитвали да се справят с него, тествайки разнообразни подходи. И след тази многогодишна борба с акнето, кожата често се е превърнала в много чувствителна, реактивна, лющеща се и изтощена. Склонна е към задържане на повече черни точки, пъпките се застояват много по-дълго, наблюдават се множество неизбелели петънца. Всяка пъпка, дори малка, крие риск от сериозен белег. Това често е в резултат от неефективно лекуване на акнето през годините. Липса на внимание и фокус към корените на проблема, което води до задълбочаване и усложняване. От друга страна е резултат е и от десетките, понякога стотици опити с агресивни продукти за акне, които с времето неусетно влошават здравето на кожата. Наистина е трудно, а понякога и невъзможно, да се ориентираш в огромното море от хаотична информация и съвети за акне.

Ето ТУК и ТУК можете да видите кои са най-честите грешки в домашната козметична грижа при акне.

Ако вие сте забелязали, че в следствие на пъпките, върху кожата ви остават много белези, първото и най-важно, което следва да направите е да понижите възпалението. Както общо в тялото така и локално в кожата си.

Чудили ли сте се как така една пъпка може да стои със седмици и след това много бързо да се скрие? Кое е решаващото?

Решаващо е дали тлее възпаление, както в тялото, така и в кожата. Ако кожата е със здрава кожна бариера и с балансиран кожен микробиом, притежава необходимите ресурси да се самоизлекува бързо и вероятността да остане белег или пигментация е много по-малка.

Тази картина съм я виждали многократно сред клиентките ми. Настъпва етап от общата ни работа в холистичната анти-акне програма, в който кожата придобива съвсем различни измерения. От боледуваща и реагираща на най-малката провокация, се превръща в устойчива и бързо възстановяваща се кожа. Превръща се в здрава кожа – такава, каквато е била преди акнето! Трансформацията е наистина вълнуваща, предизвиква невероятни положителни емоции у клиентките ми и надеждата, че акнето може да бъде наистина излекувано, се превръща в реалност.       

Как да се предпазим от белези от акне?

Белезите са резултат от естествения лечебен процес на тялото и кожата. В зависимост от степента и вида на акне, пъпките могат да оставят минимални щети, но могат да се превърнат и в много дълбоки и неприятни белези. 

По-дълбоките белезите се формират, когато е засегнат не само епидермисът, но има увреждане и в дермата, средния кожен слой.

Основно белезите от акне могат да са:

  • Атрофични – вдлъбнати или на нивото на кожата. Формират се в следствие загуба и унищожаване на колаген.
  • Хипертрофични – разрастват се над нивото на кожата. Формират се в следствие образуването на повече колаген.

ИМА 3 ФАЗИ НА ФОРМИРАНЕ НА БЕЛЕЗИТЕ:

3 фази на формиране на белези от акне
  1. Възпалителна (ден 1-4): стените на капилярите се разширяват и стават пропускливи, за да се предизвика остра възпалителна реакция, която да унищожи бактериите. Клетки в дермата, наречени фибробласти, веднага реагират на нарушената цялост на дермата и започват да възстановяват раната.
  2. Пролиферативна (ден 4-21) : фибробластите имат ключова роля в ускорения синтез нов колаген. 
  3. Ремоделираща (ден 21 – 2 години) : започват да се формират по-дълбоки структури.  

Кои са ключовите фактори за превенция на белези от акне?

ФАЗА 1 и 2

Запомнете, че колкото по-голямо е възпалението, толкова по-сериозен белег ще остане! За това отново е важно да спомена, че намаляването на възпалението е наистина в основата на превенцията.

#1 Укрепете бариерната функция на кожата си.

Зачервяването, високата чувствителност, лесното раздразване, сухотата (дехидратацията) са признаци на нарушена кожна бариера.

Избягвайте агресивното почистване на кожата си и бъдете много внимателни с всички продукти за лечение на акне, които предизвикват изсушаване, лющене и правят кожата ви чувствителна и уязвима. Това са предпоставки за повишаване на възпалението. Ежедневната домашна грижа трябва да бъде нежна и успокояваща.

#2 Не стискайте пъпките.

Много от белезите са благодарение на чоплене и стискане на пъпките. Ако пъпката няма бяло връхче и се опитате да я изстискате, е почти сигурно, че възпалението ще се задълбочи. Ще се разнесе в околните тъкани, което неминуемо ще доведе до белег.

#3 Използвайте подходящи активни съставки.

Ако все още имате активно акне, използвайте продукти с ниацинамид, алое вера, хиалуронова киселина, витамин С, ретиноиди. Те ще подпомогнат лечебния процес, ще намалят риска от травмиране на кожата, формиране на нови белези и ще подпомогнат редуцирането на старите, стимулирайки колагенообразуването.

! Бъдете внимателни с продуктите, в чийто състав присъства витамин С. Те могат да бъдат твърде стимулиращи, особено ако усещате кожата си много мазна.

! Бъдете внимателни с кремовете с ретинол – могат да раздразнят допълнително, ако кожата ви все още е с нарушена бариерна функция.

#4 Погрижете се за кожата си отвътре навън.

След като редуцирате възпалението в тялото, акнето неминуемо ще намалее и кожата ви ще се успокои значително. Това автоматично означава по-малко белези. Правилно подбрана диета, овладяване на стреса, подпомагане на процесите на детоксикация, балансиране на кръвната захар, подобряване на чревното здраве и баланса на чревната флора. Всичко това е част от процеса на лечение на акне и понижава възпалението в тялото ви.

Как да премахнем стари белези?

ФАЗА 3

На този етап, локалните кремове за белези от акне са слабо ефективни. Те не могат да проникнат дълбоко в дермата, там където се намират фибробластите, отговорни за синтеза на колаген.

Един от начините да се насърчи производството на здрав колаген, е чрез микроперфорация на кожата. Микроперфорацията сама по себе си стимулира многократно колагенообразуването. В комбинация с подходящи активни вещества, които лесно проникват през образувалите се каналчета, подпомагат процеса. Такива вещества могат да бъдат хиалуронова киселина, растежен фактор, екстракт от центела азиатика. За тях има научни данни, че са ефективни при преструктурирането и регенерацията на дермалната матрица. Процедурата е позната като колаген-индуктивна мезотерапия или микронидлинг.

мезотерапия за белези от акне

Други методи, които могат да са от помощ за заличаване на стари белези са химичен пилинг, дълбок билков пилинг, лазери.

За да се постигне добър резултат е необходима последователност, системност и стриктност в терапевтичния курс.

НЕ правете този процедура, ако все още акнето ви е в активна фаза и се появяват пъпки!

Съветът ми е първо да се фокусирате върху лечението му. То задължително включва укрепване на кожната бариера, възстановяване на хидратацията, микробиома и pH на кожата, балансиране на омазняването. Това е ключово, за да се предпазите кожата си от нови белези и пигментация.

ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАС ЗА БЕЗПЛАТНА СРЕЩА С МЕН!

Как се грижите за кожата си козметично е важен елемент от лекуването на акне. Но това е само част от пъзела. Истинското изцеление започва отвътре навън. Ако осъзнавате това и усещането ви е, че аз мога да ви помогна да се справите с акне, ще се радвам да обсъдим по-обстойно вашия проблем.

Leave a comment