Какво е лимфна стагнация и връзка с акне

Ако имате дълбоки, капсулирани или болезнени пъпки, които не изчезват с месеци, то вижте тази публикация.

  • Имали ли сте някога кисти, които са от толкова много време, че дори не си спомняте кога са се появили върху лицето ви?
  • Случва ли се редовно това при вас?  

Ако да, много е вероятно лимфната ви система да е в сериозен застой. 

Лимфен застой

Знаете ли, че кистозното акне и упоритите лезии биха могли от части да са в резултат на лимфен застой? В тази публикация ще ви споделя няколко безценни средства в помощ на движението на лимфата. Нека преди това да разгледаме какво представлява лимфната ни система. 

Лимфна система

Лимфната система играе важна роля за поддържането на здрава и чиста кожа. Тя е отговорна за отвеждането на отпадъчни вещества, токсини и излишни течности от тъканите на организма.

Лимфната система има мрежа от лимфни съдове, които преминават през всички тъкани, включително и кожата. Тези съдове транспортират лимфа – безцветна течност, която съдържа белтъчини, мастни киселини, бактерии и други отпадъчни вещества. Лимфната течност се филтрира през лимфни възли, където се пречистват и се отстраняват токсините и бактериите. След това чистата лимфа се връща в кръвоносната система.

Защо е важна лимфна система

Лимфната система е не само критична за нашето имунно здраве, но е и основен орган за детоксикация. За разлика от кръвоносната система, лимфната система не разполага с помпа, която да я задвижва. Движението на лимфата зависи пряко от нас и нашето отношение към тялото ни и трябва да полагаме усилия, за да подпомагаме движението на лимфата през лимфните съдове.

Сравнително лесно може да настъпи лимфен застой, който пряко засяга нашите способност за оптимална детоксикация. Това може да доведе точно до тези неприятни, дълбоки, капсулирани или болезнени пъпки, които сякаш не изчезват с месеци. Какво е решението? Правилно функциониране на лимфната система.

Добри практики за превенция от лимфна стагнация

Започвам от основните неща, без които всичко друго би било загуба на време:

Добра хидратация и прием на достатъчно течности. 

При дехидратация лимфната течност става по-гъста и лепкава, което забавя нейното движение и затруднява преминаването й през лимфните съдове, повишава се възможността от лимфен застой. 

Пийте минимум 1,5 литра филтрирана вода всеки ден.

Движение, упражнения, спорт! 

Тъй като лимфната система не разполага с помпа, която да изпомпва лимфната течност (подобно на ролята на сърцето в кръвоносната система), ние просто трябва да се движим достатъчно. Застой на тялото автоматично води до застой на лимфата. Движението на тялото е това, което движи и лимфата. Ако в ежедневието си прекарвате продължително време предимно в пасивни пози (като седене на стол), то тогава вероятността за лимфна стагнация нараства значително. Кожата автоматично отразява това състояние. 

Решението е промяна към повече динамика в ежедневието ви. Излизайте всеки ден за поне час разходка. А всякакви допълнителни двигателни активности ще ви бъдат само от полза – йога, скачане на въже, кратък крос, някоя групова активност.. безброй варианти има. Най-важност всъщност е не какво, а да го правите ежедневно и това е, което ще поддържа здравето на лимфната ви система.

Специфични техники от натуропатията 

Сух четков масаж

Сух четков масаж – с помощта на четка с естествен косъм четкайте леко кожата си по посока на сърцето. Започнете от ходилата и се придвижвайте постепенно нагоре по предната и задната част на краката си. Четкайте колкото се може по-енергично, но нежно и внимателно. Преминете към ръцете и следвайте посока от пръстите към раменете и сърцето. Изчеткайте гърба, внимателно над гърдите си, корема, тила и скалпа. Прилагайте непосредствено преди да вземете душ. Тази техника гарантирано ще стимулира движението на лимфната течност през лимфните съдове. Освен това, сухият четков масаж е и чудесен начин да ексфолирате кожата си. Изчеткайте цялото си тяло за не повече от 2-3 минути. Не прилагайте върху кожата на лицето и запомнете, че посоката на изчеткване винаги в към сърцето, откъдето лимфата влиза в кръвообращението.

Контрастни душове

Контрастни душове – редуването на топъл и студен душ създава движение не само в лимфната система, но и в кръвоносната система. Горещата вода разширява кръвоносните съдове, а студената вода ги свива. Последователността от горещо и студено, разширяване и свиване на съдовете, създава изпомпващо действие в тялото и помага за придвижване на течностите през лимфната и кръвоносната системи. Процесът увеличава микроциркулацията през телесните тъкани, подпомага детоксикацията и укрепва имунната система. Помага за доставяне на хранителни вещества, кислород и имунни клетки в увредените и напрегнати тъкани и отвежда метаболитните отпадъци и други токсични вещества от тъканите. Ако страдате от хронична умора и сутрин ви е много трудно да започнете деня си, това е техниката, която много бързо ще ви зареди с енергия. 

Компреси на черния дроб с рициново масло

Компреси на черния дроб с рициново масло – рициновото масло е едно от малкото „лекарства“ в света, което има афинитет към лимфната система. То има много ниско молекулно тегло, което означава, че е в състояние да проникне дълбоко в кожата, да достигне до лимфните съдове и да помогне за премахване на стагнация. Рициновото масло може да се използва в помощ на множество здравословни нарушения и е една от най-важните натуропатични терапии за поддържане на лимфната система здрава. 

Когато лимфната система функционира оптимално, кистозното акне е пъти по-лесно лечимо и съществуващите кисти оздравяват много по-бързо. Ако страдате от акне, е ключово да обърнете внимание на лимфната си система.

За още съвети и информация относно ключови моменти в успешното лечение на акне – вижте и останалите публикации в блога ми. 

Ако страдате от акне и ви се иска най-накрая да се преборите с него, запишете си час за безплатна опознавателна среща. Нека се запозная с вашия случай и, ако сметна, че съм в състояние да ви помогна, ще обсъдим възможните варианти за връщане на здравето на кожата ви.

Leave a comment