Тази статия е провокирана от необходимостта да се променят тотално разбиранията относно подхода към кожата в домашни условия и убежденията, които повечето хора с акне имат.

Ако трябва да запомните едно единствено нещо от написаното в статията, то нека да е това, че:

Кожата винаги трябва да се третира изключително нежно и никога не бива да усещате парене, опъване, сухота, стягане или друг дискомфорт в ежедневната ви грижа за кожата.

Четейки съобщенията и имейлите на момичета и жени, които ми пишат, се открояват няколко сходни проблема и бих искала да отсея 3-те най-чести грешки в домашната грижа, които се допускат в 90% от случаите.

Но преди да изложа наблюденията си, слагам няколко цитата и помислете, дали не припознавате себе си в някой от тях:

“Ползвала съм най-различна козметика.. Garnier, Biotrade, Yve Rocher, Bioderma, Avene, Uriage,  четки за лице , абразивен пилинг, киселини и т.н.. Спомням си, че съм ползвала Зинерит и Далацин Т преди години. Помня, че първоначално ми допадеше ефекта на изсушаване, но след това винаги следваше още по-голямо омазняване.”

“Ползвала съм химичен пилинг, Зинерит, Акне Аут, спирт, приготвен с антибиотик в него, само чист спирт, бензоил пероксид и други, на които вече съм забравила името, лавандулова вода, чаено масло. Според мен акнето и хронифицирането му са в резултат на погрешно хранене и диета, неправилно и агресивно лечение, както и неправилна дневна грижа от моя страна.”

“Преди съм използвала Далацин Т и Зинерит, също така Скинорен, използвала съм и Акне Аут (хранителна добавка с бирена мая и активен лосион против черни точки и пъпки), измиващ гел и крем за пъпки “Sebium Sensitive” на Bioderma, преди съм пробвала и измиващи лосиони на Garnier. Използвала съм и масла. Почти никакъв резултат не съм забелязвала и сега не ползвам никаква козметика.”

Аз самата, преди години, имах чувствителна кожа, която все се белеше и беше много реактивна. Спомням си, че ежедневна ми козметична рутина беше коренно различна от днешната и тогава някак се бях пристрастила към усещането за опъващо-чиста кожа, не пропусках да измивам и изтърквам много често кожата си и доста наблягах на пилинга. Споменавам го, защото знам много добре колко много момичета вярват, че така трябва да усещат кожата си, за да са сигурни, че е добре почистена и са отстранени всички замърсявания и мъртви клетки, които може би са виновни и провокират формирането на пъпки.

За съжаление, дори осъзнавам, че в началото на практиката си като козметик, повлияна от наученото в козметичната сфера дотогава, изобщо повлияна от козметичните тенденции и масови практики в козметиката, съветвах клиентите си да правят неща, които на този етап не бих ги съветвала. Но истинското знание идва с опита, профилирането и задълбочаването в даден проблем, доста бързо помага да отсееш и отстраниш неработещите методи и да изградиш работещ подход с минимален риска за клиента.

Това, което забелязвам сега, гледайки през други очи е, че много от момичетата сякаш наказват кожата си, заради емоционалната болка, която им причинява, бидейки склонна към акне. Много често, за страничен наблюдател е повече от ясно, че това безконтролно изсушаване, търкане, лющене, водещи до очуствяване, зачервяване, раздразване, до все повече белези и пигментация, до все повече и по-големи пъпки, е абсолютно безпредметно и вредно за кожата. Но за човек с акне, тези “грижи” се възприемат за жизненоважни и последната надежда за чиста кожа.

Защо това е вредно?

Кожата ни е саморегулиращ се орган! Когато кожата ни е суха, мазна или увредена, тя може да се саморегулира, благодарение на епидермалната си бариера, киселинна мантия и микробиом.

Но когато защитните ѝ и саморегулиращи се механизми са повредени, кожата ни вече не е в състояние да се самобалансира и да се лекува ефективно.

Знаете ли, че когато започваме работа с мои клиенти в някоя от програмите, първоначално фокусът ни почти винаги е да поправим щетите, които са нанесени върху кожата, вследствие от прекомерното почистване, ексфолиране и  използване на силни анти-акне продукти. В 90% от случаите, клиентките ми са се съсредодочавали прекалено много върху външната козметична грижа, което прави кожата още по-уязвима и податлива към акне.

Кожата винаги трябва да се третира изключително нежно и никога не бива да усещате парене, опъване, сухота, стягане или друг дискомфорт в ежедневната ви грижа за кожата.

Кои са най-неприятните грешки, свързани с козметичната грижа?

Както преди мъничко споменах, изключително важно за успешното излекуване на кожата от акне и намаляване риска от белези и хиперпигментация е да са на лице здрава епидермална бариера, нормално pH и балансиран кожен микробиом.

Но по ирония на съдбата много от продуктите, а също и процедурите, изписвани, препоръчвани и рекламирани като такива против акне, всъщност компрометират целостта на тези 3 важни компонента. Затова във ваша полза ще бъде да сте внимателни и да се информирате качествено преди започването на каквото и да било лечение на акнето ви.

Какво не бива да допускате:

Прекомерното почистване на кожата с неподходящи почистващи средства

Натриевият лаурил сулфат и натриевият лаурет сулфат са сърфактанти (пенители), които масово се използват в почистващите продукти особено за проблемна кожа. Те увреждат pH на кожата, нарушават кожния микробиом и я лишават от естесвените ѝ масла (онова усещане за скърцаща и опъната кожа). Проверете почистващия си продукт още сега и ако съдържа някоя от тези съставки, просто преустановете използването му. Насочете се към почистващо средство, което не съдържа тези съставки, нежно е към кожата и не нарушава естественото ѝ pH.

Прекомерно ексфолиране на кожата

Често, хормоналните промени при хора с акне, засягат начина, по който се отделят (излющват) клетки в епидермиса, наречени кератиноцити и в резултат на това порите се запушват, натрупвайки в себе си себум и тези мъртви кожни клетки. Поради тази причина, ексфолирането е важна част от стъпките по грижа за кожата. Проблемът идва оттам, че страдащите от акне прекаляват като ексфолират твърде често или използват ексфолиращи продукти върху кожа, която е увредена и раздразнена.

Прекомерното ексфолиране на кожата много често води след себе си увредена кожна бариера и компроментиран микробиом. Както се досещате, това е проблем, който пречи на кожата да се възстановява нормално и да се саморегулира.

Обикновено съветвам клиентите ми да преустановят ексфолирането,  докато не се успокои и заздрави кожата им, а след това много бавно и постепенно да започнат отново, стремейки се да открият най-подходящият продукт за своята кожа и най-подходящата честота на използване.

Интензивна употреба на анти-акне активни съставки

Бензоил пероксид, ретиноиди, антибиотици и подобни продукти са „нож с две остриета“. Те могат много да помогнат, но могат и много да навредят, увреждайки неусетно кожата. Ако сте стигнали до момент, в който кожата ви е станала много чувствителна и има странични реакции, намалявайте много бавно употребата им и в никакъв случай не изведнъж. Ако спрете внезапно да използвате например бензоил пероксид, много вероятно е кожата ви бързо да се влоши. Опитайте първо да откриете и решите вътрешните причини за проблемите на кожата си.

Не забравяйте, че акнето е временно състояние, въпреки че някои жени вече дори и не помнят от кога им се налага да живеят с акне. Но все пак, акнето е само симптом, категорично сочещ, че има по-дълбок дисбаланс, който трябва да бъде решен. Наистина не е нужно да живеете с акне.

Ако имате проблеми с кожата си, не се справяте сами или предписанията, които сте получавали до момента, не са довели до очаквания напредък, то вярвам, че аз мога да ви помогна. Запишете си час за:

БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА

Leave a comment