СЛЪНЦЕТО В ПОМОЩ ПРИ АКНЕ: 6 ПРОСТИ ПРАВИЛА

В предишния блог-пост научихте, че дефицитът на витамин Д има пряко отношение към акне и също така разбрахте какви са ползите и какви потенциалните опасности от излагането на слънце. Ако не сте гледали видеото, не пропускайте да го направите – ето линк към него: АКНЕ И ВИТАМИН D.

Темата на днешният материал е…

Как да извлечем максимална полза от слънцето, без то да ни навреди?

Запитайте се какво е вашето отношение към слънцето?  Моето напоследък доста се промени и вече не се крия маниакално от него и в „добрите“ часове на деня обичам, съвсем отговорно и премерено, да се припичам 😊. Това се отнася и за времето, когато съм на плажа. Много рядко ми се случва да събирам слънчеви лъчи между 11 и 17 часа.  Обикновено го правя в сутрешните часове и късният следобед, тогава когато слънцето не е така жарко и носи много по-малко вреди.

И за да съм сигурна, че кожата на лицето ми няма да търпи поражения, абсолютно винаги я предпазвам със слънцезащитен крем.

Ако следвате тези 6 ПРОСТИ ПРАВИЛА, за които сега ще разкажа, ще сте в състояние да извлечете всички ползи, които слънцето ни предоставя, ще си набавяте витамин Д по естествен начин и още по-важно, ще избегнете възможните дългосрочни негативи, които ултравиолетовите лъчи крият. Отново повтарям, че дефицитът на витамин Д и акне са в тясна връзка.

Правило № 1 Започнете постепенно – семпло и много просто. Първоначално прекарвайте само по няколко минути на слънце и ден след ден увеличавайте времето. Най-добрите часове за това са сутрешните до обяд. Би било чудесно, ако сте започнали още от пролетта. По този начин, постепенно ще се увеличи и производството на меланин в кожата, а той действа като естествена слънчева защита. Кожата ви потъмнява и придобива тен, който се явява естествена защита за нея.

Много добре си спомням преди години, когато не се чувствах добре, нито психически, нито физически, едва дочаквах да отмине зимата и леко да се затопли и всяко слънчево утро, прекарвах известно време на терасата по бански. Това ми действаше невероятно добре.

Няколко години след това изследвах витамин Д и естествено се оказах с дефицит.

Правило № 2 Не позволявайте кожата ви да изгори при никакви обстоятелства. Не бива да се забравят и пренебрегват рисковете, които крие в дългосрочен план слънчевата радиация.

Правило № 3 Приемайте антиоксиданти чрез храната. През топлите месеци има изобилие от плодове и зеленчуци и това не е случайно. Консумирайте диета, състояща се от много зеленчуци и допълнителна порция плодове. Така увеличавате максимално количеството антиоксиданти в организмът си и увеличавате естествената вътрешна защита. Обикновено, когато сме на плажа ни се хапва предимно леки храни, много плодове и зеленчуци, Подсигурете си ги във всякакви цветове!

Правило № 4 Елиминирайте възпалението в тялото. Когато има хронично възпаление в организма, това увеличава вероятността от увреждане на кожата. „Работете“ за червата си. Включете в диетата много храни, богати на омега-3 мастни киселини и отстранете храните, които повишават възпалението – слънчогледово олио и преработените мазнини, захар, рафинирани храни. Подкрепете черният си дроб с много зеленолистни и кръстоцветни зеленчуци и дръжте тялото си винаги добре хидратирано.

Правило № 5 Използвайте естествени масла за защита на кожата. Можете да използвате масло от малинови семки, жожоба, кокосово, облепиха и т.н., за да намалите уврежданията от UV лъчите, в същото време да подхранвате кожата си, но и да не блокирате всички лъчи и съответно да генерирате витамин Д. Но все пак, ако сте по-продължително време на слънце, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО използвайте широкоспектърен слънцезащитен продукт, който да  отразява UV радиацията. Много подходящи са продуктите включващи цинков оксид.

Правило № 6 Винаги пазете лицето си. Всички съвети за излагане на слънце до тук се отнасят за кожата на тялото, а не на лицето. Използвайте минерална пудра или надежден слънцезащитен продукт за лице, за да имате защита по всяко време на деня. Ултравиолетовите лъчи са една от главните причини за остаряване на кожата, за поява и задълбочаване на бръчки и пигментация и заради това си струва да предпазите кожата на лицето си от възможно най-ранна възраст, ако целта ви е да имате млада, гладка и красива кожа дори и в по-напреднала възраст.

Ние не можем да живеем и да съществуваме без слънце, то е толкова важно за нас, то е живителна сила. Но в същото време може да бъде и опасно. Добре да бъдем премерени и да не изпадаме в крайности. Спазвайте тези 6 прости правила, пазете лицето си и бъдете сигурни, че имате добри стойности на витамин Д.

А ако имате проблемна кожи или акне, не се колебайте, а си запазете час за БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА на този ЛИНК, за да се запозная по-обстойно с проблемите ви и да ви дам конкретни решения как да се справите с акнето.

Leave a comment