Има ли стресът отношение към акнето ви?

  • Предстои ви важно събитие или среща и точно преди това ви избиват пъпки или акнето ви неочаквано се влошава;
  • Преживявате наистина нарегнати дни или се е случило нещо, което силно ви разтърсва и непостедствено след това пъпките отново избухват и кожата ви е по-възпалена от обикновено.  

Без да подозирате, стресът може да има много общо с акнето ви!

Част от хората не осъзнават, че преживяват стрес и автоматично го изключват от хипотетичните катализатори за акнето. 

Какво представлява стресът? – реакцията на организма към неблагоприятни и трудни ситуации, които възприемаме като предизвикателство или заплаха. Отговорът на тялото ни може да бъде физиологичен, психологичен или емоционален. Възможно е причините да са разнообразни – например проблеми в работата, финансова несигурност, лични взаимоотношения, здравословни проблеми и нерешени вътрешни конфликти. Всяка жена, с която съм разговаряла ми е казвала, че акнето ѝ причинява изключителен стрес, отразява се негативно на много сфери в живота ѝ и би направила всичко, за да бъде кожата ѝ красива и без пъпки. Така че, само по себе си акнето също е силен стрес провокатор. 

Физиологичните реакции на стрес включват увеличени нива на хормоните на стреса, като адреналин и кортизол, които повишават кръвното налягане, ускоряват дихателната и сърдечната дейност и могат да нарушат имунната функция. Психологическите реакции на стреса включват напрежение, тревожност, депресия и затруднения в концентрацията.

В някои случаи, стресът може да бъде полезен, например когато подпомага организма да се адаптира към нови ситуации, също и за да постигаме по-добри резултати. Обаче, когато е прекалено интензивен или продължителен (хроничен), стресът може да има негативни последици за здравето и благополучието на човека.

Връзката на стреса с акнето!

Когато преживяваме стрес, нашето тяло изпраща сигнали към хипоталамуса (център на вегетативната нервна системам разположен в мозъка). Освобождават се невротрансмитери, които стимулират надбърбречните жлези да произвеждат хормона кортизол.

Надбърбречните жлези са жлези с вътрешна секреция, разположени над горната част на двата бъбрека, които произвеждат важни хормони за регулиране на стреса и метаболизма.

При отделянето на хормон кортизол, в тялото се задействат хормонални реакции, повишаващи себумната секреция. За нещастие се създава порочен кръг, от който трудно се излиза – стресът влошава акнето, а от там новите пъпки и възпалената кожа допринасят за усещането за допълнителен стрес.

Възможно е до момента да не сте възприемали съвсем сериозно стреса като причинител, но е време е да повярвате, защото хроничният стрес при много хора е в основата на акнето.

Преди време бях на гости на моя приятелна, която живее в покрайнините на малко населено място, сред природа и непостедствено до гора. Имах няколко дни без шум, без устройства, без бързане, без десетките ангажименти – тогава осъзнах в колко натоварваща среда живея и колко съм стресирана в ежедневието си.   

От съществено значение е да се научим как да управляваме стреса. Две са посоките: 

  1. Да се освободим от всичко, което излишно ни натоварва и предизвиква ненужен стрес;
  2. Да си подсигурим време за пълна почивка, презареждане и дейности, които ни пълнят душата и ни носят радост.

Ето няколко съвета, които могат да са ви в помощ:

  • Направете списък с всички неща, които ви натоварват, често дори ви вредят и от вас зависи дали да присъстват в живота ви. Списъкът помага да си дадем сметка наистина. Просто се освободете от тези ненужни преживявания.
  • Научете се да си почивате – това е много трудно за хронично стресирани хора, които не са способни да се отпуснат, дори да имат тази възможност. Умението да се разтоварвате е ключово за управлението на стреса. Намерете начини да се освободите от натрупаното напрежение и да намалите нивото на стрес в тялото и ума си.
  • Физическата устойчивост е много важна за управлението на стреса – когато сте физически здрави и пълни с енергия, се справяте по-добре с всички предизвикателствата в живота. Редовното, добре балансирано хранете, включително закуската, подпомага балансиране на хормоните и поддържане на енергийните нива на тялото.
  • Развийте психическата и емоционална устойчивост – това е умението да се справяте със стресиращи ситуации и емоции, да имате добра самооценка и да се приспособявате към променливите условия в живота. Важно е да се научите да разпознавате своите емоции, да ги приемате и да ги изразявате конструктивно. Да се учите да се справяте с негативни мисли и убеждения, които могат да ви възпрепятстват да постигнете целите си. Ако имате убеждението, че никога няма да излекувате акнети си и нищо не може да ви помогне, вероятно това ще и реалността за вас. Част от лечебният процес при много хора е свързан с промяна на убежденията и грешни модели на повдение. 
  • Правилното възстановяване и подкрепа на надбъбречните жлези е ключово за здравето на кожата, но и за цялостното здраве. Предишните съвети могат да бъдат част от един успешен възстановителен подход. Използването на билки също може  много да помогне. Тук ще спомена, че е важно да се консултирате с терапевт или лекар, за да се определи правилната дозировка и да се избегне риска от нежелани реакции. Има много адаптогени, известни с това, че повишават устойчивостта на тялото към стрес и които се използват за подобряване на енергията и настроението. Въпреки това, при акне е важно да се обръща специално внимание на избора на хранителни добавки и билки, за да се избегне появата на още пъпки.

Любимата моя билка е тулси или наричана също свещен босилек. Препоръчвам я широко на моите клиентки, заради антиандрогенните си свойства и способността ѝ да регулират нивата на стресовите хормони. Билката помага да се възвърне баланса в тялото. 

„НЕ НИ ВРЕДИ СТРЕСЪТ, А РЕАКЦИЯТА НА ОРГАНИЗМА КЪМ НЕГО.“

Заключение: в някои ситуации стресът (еустрес) може да бъде положителен и да допринесе за стимулирането на нашата мотивация и производителност. Въпреки това, ако сте подложени на продължителен и интензивен стрес (дистрес) без необходимите ресурси за справяне с него, това може да има негативни последици за физическото ви и психическо здраве. Сигнал, че сте тръгнали по тази наклонена плоскост могат да бъдат симптоми като умора, разстройства на съня, депресия, тревожност, и разбира се, акне.

Ако страдате от акне дълго време, не успавяте сами да се справите и досегашната терапията не ви помага, то запишете си час за БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА. Ще се запознаем, ще обсъдим проблема ви и ако сметна, че съм в състояние, ще ви информирам по какъв начин аз мога да ви помогна.

БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА

Leave a comment