Най-честите грешки в домашната грижа при акне част 2 (акне лечение)

Миналата седмица ви запознах с първите 3 много често срещани грешки в домашната грижа, които хората с акне допускат при акне лечение

През цялата тази седмица ми писаха момичета, които са гледали видеото, за да ми споделят, че информацията им е била полезна. Благодаря за обратната връзка, продължавайте да ми пишете! 🙂

Днес ще ви запозная с останалите 6 грешки, които понякога могат наистина сериозно да влошат състоянието на вашата кожа.

Тази информацията ще ви помогне да разберете дали в старанието си да се грижите много добре за проблемната си кожа, без да искате, не постигате точно обратен ефект.

9 грешки в домашната грижа, които влошават акнето / част 2 при акне лечение

Грешка № 4 Използвате едновремено прекалено много силни активни съставки

За да ме разберете правилно, ще дам един пример: Представете си, че измивате кожата си с продукт със салицилова киселина, след което нанасяте гел с бензоил пероксид, вечер нанасяте крем с ретинол и няколко пъти седмично ползвате ексфолиант. Струва ли ви се твърде много? Да, наистина е твърде много и ако ситуацията при вас е подобна – СПРЕТЕ, защото увреждате кожата си!

Ще ви дам още един пример, за да ме разберете съвсем правилно: Ако имате рана по тялото си, какво бихте направите? Бихте я третирали със силни, изсушаващи, ексфолиращи и много агресивни продукти или бихте я почистите много внимателно, бихте я намазали с лечебен мехлем, давайки ѝ възможност сама да оздравее?

Вашата кожа е интелигентен саморегулиращ се орган и има невероятната способност да се самолекува, особено ако ѝ създадете благоприятни условия ВЪНШНО и балансирате тялото си ОТВЪТРЕ.

Грешка № 5 Избирате продукти за мазна кожа

Може би не подозирате, но кожата ви най-вероятно е чувствителна. Кожа, която е възпалена, със запушени пори, кисти, дори може да боли, несъмнено е силно чувствителна кожа.

Изсушаването, което предизвикват продуктите за мазна кожа, влошава състоянието ѝ допълнително и я прави още по-чувствителна. Вероятно вече сами сте осъзнали това, но все още вярвате, че продуктите за мазна кожа, ще излекуват акнето ви. Резултатът е нездрава и трудно възстановяваща се кожа. Спомнете си последния пример, който ви дадох.

Грешка № 6 Не хидратирате достатъчно кожата си

Както вече споменах, изсушаването ѝ с цел да се спре акнето, единствено ще поддържа и ще задълбочава един порочен кръг.

Мазната кожа често е дехидратирана. Това може да е объркващо, защото ви се струва, че е мазнинна и суха в един и същи момент. А всъщност проблемът е, че липсва влага. Настъпила е дехидратация в кожата и това е първото нещо, с което трябва да се справите.

Използването на хидратант, като добър гел от алое вера, плюс допълнителен овлажнител за чувствителна кожа 2 пъти дневно е чудесно начало и ако сте подбрали точните продукти, гарантирано ще усетите разликата.

Грешка № 7 Опитвате на правите твърде много наведнъж

Изобщо не е лесно да си с акне. Само който никога не е имал този проблем, би го омаловажил. Говорила съм с толкова много момичета с акне и често виждам насълзени очи. Това е убийствено за самочувствието на една жена.

Но истина е, че за правилното акне лечение се изисква ТЪРПЕНИЕ и постоянство.

Немислимо е да лекувате акне, да третирате хиперпигментация и белези по едно и също време. Трите проблема, в повечето случаи, изискват съвсем различен подход.

Съветът ми е първо да излекувате акнето си и едва тогава да се фокусирате върху белезите и хиперпигментацията.    

Грешка № 8 Ползвате козметични продукти с много активни съставки при акне лечение

Виждам два основни проблема при продуктите, които комбинират много активни съставки в едно. Първо има голяма вероятност тези съставки да не са в достатъчна концентрация. Съответно да не може да се постигне търсеният ефект. Второ, колкото повече съставки има в един козметичен продукт, толкова по-голяма е опасността кожата да реагира негативно на някоя от тях. Както вече споменах, проблемната кожа обикновено проявява признаци на чувствителност.

Аз предпочитам да използвам продукти с една основна активна съставка. Например хиалуронова киселина или витамин C и т.н. Съдържанието на всички допълнителни съставки да е минимално.

Грешка № 9 Използвате масла, когато кожата ви е предразположена и към гъбично акне

Гъбичното акне се причинява от гъбички, наречени маласезия (Malassezia) и често се проявява под формата на мънички неравности по лицето и линията на косата. Тези неравности могат да бъдат зачервени, но могат и да не са. Понякога се появяват сърбежи. Обикновено кожата се влошава в условията на топла и влажна среда, например през лятото.

През последните два месеца ни се налагаше да носим ежедневно защитни маски и точно в в този период имаше и изключително много случай на хора с влошено акне.

Ако разпознавате себе си в това, задължително изключете всички базисни масла от домашната си грижа – чистите масла, но и козметичните продукти, които ги съдържат. Аз съм голям почитател на натуралната козметика и естествените съставки, но в този случай те няма да са ви никак полезни, защото гъбичките се хранят с масла.

Помнете, че при проблемна кожа, колкото по-малко продукти (но точните) използвате в самото начало, толкова по-добре.     

Помислете върху всичко, което научихте сега! Замислете се дали не допускате някоя от тези грешки и какво би било добре да промените.

Вероятно вече знаете, че моят подход към акне е цялостен, защото знам, че истинското изцеление се постига отвътре навън и съм щастлива, когато срещам по пътя си хора, които са на моята вълна и търсят точно този подход.

ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАС ЗА БЕЗПЛАТНА СРЕЩА С МЕН!

Ако смятате, че имате нужда от дълбока и цялостна промяна, която да доведе съвсем естествено до изцеление на кожата ви, то тогава съм сигурна, че Холистичната програма за чиста и здрава кожа ще предизвика вашия интерес. Ако имате сериозни и искрени намерения да се справите с акнето си, ще се радвам да се видим.

Линк към първите 3-често допускани грешки в домашната грижа.

2 Comments

 • Здравейте. Харесах написаното от вас до тук,във връзка с акнето. Лекото почистване сутрин ми звучи логично и съм пробвала. Въпросът ми е свързан с продуктите за през деня,които матират кожата,серумите за свиване на порите и мнението ви за това. Моят проблем са лъщене и запушени пори. Не е акне. Но имам много чувствителна кожа,която след почивствания при козметик пигментира! В момента ми препоръчват бадемов пилинг,но го обмислям,тъй като съм склонна към зачервявания. Ползвам страшно много продукти,давам пари за тях…Единствения продукт,който наскоро харесах беше една SOS хидратираща маска. Но тъй като ползвам други мазила в момента…крем с колаген и вит с…И все скъпи продукти,които едвам си позволявам..Над 30 годишна съм,от години с този проблем. Обмислям да ви посетя за консултация.

  Ивелина
  Posted 02/06/2020 at 21:13
  • Здравейте, Ивелина.
   Доколкото разбирам, кожата ви е чувствителна и лесно пигментира. Много показателно е, че хидратацията ви се отразява добре. Съветът ми е за около месец да оставите настрана всички останали продукти и да се насочите изцяло към хидратаращи и то за чувствителна кожа. Чувствителната кожа не понася сложен протокол – колкото повече състваки, толкова повече потенциални дразнители. След като кожата се успокои, ще можете постепенно да въведете и ексфолиращ продукт, който тогава ще се отразява по съвсем различен и по-благоприятен начин на кожата ви.
   Имайте в предвид, че не съм ви виждала и съветите ми са базирани изцяло на вашата преценка за кожата ви.

   Поздрави,
   Ивайла

   Ivayla Yankova
   Posted 03/06/2020 at 10:49

Leave a comment