Най-честите грешки в домашната грижа за кожата при акне / част 1

Възможно ли е козметиката, която ползвате за грижа на кожата да я прави още по-проблемна?

При десетки, вероятно вече стотици мои клиенти с акне, наблюдавам един и същи подход към решаване на проблема. Независимо дали акнето се е появило в пубертета или на по-късен етап. А именно разнородна “медицинска” козметика за мазна и проблемна кожа от аптеката – почистващи продукти, тоници, серуми, пилинги, кремове и т.н.

Често обаче акнето се влошава, вместо да се подобрява при грижа за кожата

Сигурна съм, че сте наясно с огромното разнообразие и изобилие от анти-акне козметика. През годините вероятно сте тествали различни марки в опити да откриете най-подходящата и най-добре действащата козметика. И това се е превърнало в един безкраен цикъл.

Какво се случва? В един момент кожата, освен, че е осеяна с пъпки, става и силно чувствителна. Петната, белезите, зачервяванията и неравномерният тен, стават също толкова голям проблем, колкото и самото акне.

Ако имате сходен опит, знаете колко неприятно е всичко това?

Истината е, че никой никога не ни е учил как да се грижим за кожата си, особено ако съществува проблем с акне.

Проследявам няколко основни и фатални грешки при домашната грижа за кожата. Често ги виждам, дори при много информирани и запознати хора. Как се грижите за кожата си ден след ден, седмица след седмица, месец след месец е важен елемент от лекуването на акне. Сега ще ви споделя някои от тези грешки. Наистина вярвам, че след това ще имате повече яснота, ще въведете необходимите мънички промени и сравнително бързо ще почувствате разликата.  

Запомнете: при акне е много по-добре да имате семпла и проста грижа за кожата, отколкото да следвате тежък протокол, включващ много продукти.  

9 грешки в домашната грижа за кожатакоито влошават акнето / част 1

Грешка №1 Почиствате твърде често кожата си

Почистването е важна част от ВЕЧЕРНИЯ ви ритуал и няма да се впускам в обяснения, защо е така – всеки от нас знае отлично. Никога не пропускайте тази стъпка вечер. Но почистването сутрин е съвсем друго нещо. Кожата ви СУТРИН няма нужда от толкова прецизно почисване, защото тя вече е чиста. Знайте, че твърде честото почистване уврежда хидро-липидната бариера, дисбалансира кожната микрофлора, нарушава pH на кожата, води до дехидратация, чувствителност и реактивност.

А какво да правите сутрин? Измийте лицето си единствено със студена вода или обтрийте с напоен с флорална вода, памучен тампон и това е напълно достатъчно.

Грешка №2 Използвате агресивен почистващ продукт

Ако почистващият ви продукт образува пяна, сменете го. Това означава, че съдържа съставки (Sodium Lauryl Sulfate), които неминуеми ще изсушават кожата ви. Вероятно ви звучи нелогично, защото вярвате, че “обезмазняването” на кожата е ключов елемент, за да възвърне тя така желаната чистота и гладкост. Преди време и аз вярвах в това, ползвала съм подобни продукти и съм препоръчвала такива дори.

Но повярвайте ми, опитът ми показва, че тези почистващи средства не са подходящи, ако искате кожата ви да е здрава, блестяща и да се възстановява бързо.

Грешка №3 Свръх-ексфолирате кожата си

Ако кожата ви е зачервена, раздразнена или изсушена, помислете дали не прекалявате с ексфолирането (или допускате грешка №2). Повечето пъти, когато диагностицирам реактивна, зачерввяваща се кожа, установявам именно това.

Колко често ползвате пилинги с или без абразивни частици, алфа хидрокси и бета хидрокси киселини, ретиноиди или дермоабразио и подобни процедури?

Мислим си, че като премахнем някакъв слой от повърността на кожата, това гарантирано ще подобри състоянието ѝ. Често не се получава точно така.

Не ме разбирайте погрешно – ексфолирането може да донесе много ползи, но кожата трябва да бъде предварително подготвена. Ексфолирайте САМО, ако кожата ви не е зачервена, не е раздразнена, не я чувствате твърде изсушена и в степен, която добре се понася от нея.  

Струва ли си да помислите върху наученотo? Ако сте от хората, допускали тези грешки, променете това още сега.

Как се грижите за кожата си козметично е важен елемент от лекуването на акне, но това е само част от пъзела. Истинското изцеление започва отвътре навън. Ако осъзнавате това и усещането ви е, че аз мога да ви помогна да се справите с акне, ще се радвам да обсъдим по-обстойно вашия проблем. Запишете си час за безплатна среща ТУК.

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ В ДОМАШНАТА ГРИЖА ПРИ АКНЕ / ЧАСТ 2

Leave a comment