Правилен подход към акне в условия на хормонален дисбаланс

Ако имате акне вероятно имате хормонален дисбаланс

Ако сте жена и имате акне, това означава, че в малка или голяма степен имате и хормонален дисбаланс. Без значение дали акнето избива около цикъл, овулация или изобщо няма връзка с периодите на менструация. Появавата на пъпки е признак на повишена андрогенна активност. 

Андрогените участват в механизма на възникване на акнето

Съвсем накратко андрогените участват в механизма на възникване на акнето в два основни аспекта: 

 • увеличават клетъчното делене на кератиноцитите (кожни клетки) и така причиняват прекомерно вроговяване на най-горния кожен слой;
 • усилват продукцията на себум.

Каква може да бъде причината за повишената андрогенна активност е въпрос, който всяка жена с проблемна кожа трябва да си задава, преди да се впусне в поредния обещаващ лечебен план. Защо? Защото винаги отвъд повишената активност на мъжките полови хормони стои нещо съществено. То трябва да се адресира качествено, за да се постигне успех в лечебния процес.  

Какво е важно да знаете за хормоналния дисбаланс?

При жени с акне хормоните не могат да бъдат регулирани по същия начин, както при жени без история на акне. Те имат коренно различната хормонална динамика. Това естествено налага и изоснови различен подход.

В първата група се наблюдава повишени андрогени като например тестостерон, секретиран от яйчниците или DHEAs, секретиран от кората на надбъбречните жлези.  При втората група тази хормонална динамика липсва.

Начинът за постигане на качествена хормонална регулация

Начинът за постигане на качествена хормонална регулация е чрез адресиране на причините, които са довели до съответната дисрегулацията. Това означава, че не е правилно пряко да се адресират хормоните, без преди това да са положени сериозни усилия в посока връщане към естественото състояние на здраве.

Директното въздействие върху хормоните, независимо чрез какъв метод, е неефективно и с нестабилни резултати по отношение на лекуване на акнето дългосрочно. Пример: има много случаи на млади момичета и жени, които заради акне приемат противозачатъчни хапчета, но след като ги спрат, акнето се завръща отново, понякога много по-тежко и неприятно. Също така има случаи на опити за балансиране на хормоните с билки или хранителни добавки, но обикновено това също не води до стабилни резултати, защото както споменах – зад хормоналните дисбаланси винаги стои нещо друго, което трябва да бъде повлияно качествено.

Какви могат да бъдат причините за акнето в условия на ендокринни смущения и хормонален дисбаланс?

 1. Дисрегулация на нервната система и хормона кортизол
 2. Дисрегулация на хормона инсулин и кръвната глюкоза
 3. Неефективна детоксикация и токсичен товар
 4. Чревен дисбаланс – бактериални инфекции, дисбактериоза, чревна пропускливост и др.
 5. Възпаление 

За съжаление много медицински специалисти, които терапевтират акне, назначават редица хормонални изследвания (които често струват и немалко пари) и лекуват въз основа на резултатите. Не искам да кажа, че изследванията са излишни, даже напротив. Какво се постига обаче с лечение на база единствено резултати от изследвания? Има ли търсене и разбиране откъде възниква и на какво се дължи ендокринното нарушение? Каква гаранцията има, че след лечението проблемът няма отново да се завърне, ако изобщо се е повлиял успешно?

Рецидив на акне след спиране на хормонална терапия

Отново доказателство за това са честите случаи на рецидив на акне след спиране на хормонална терапия, системна антибиотична терапия, роакутан, ретиноиди, медицинска козметика и т.н. – свързващото звено между всичко изброено е, че е насочено и третира единствено симптома. 

Ако този повърхностен подход и изобщо широкоприетите методи срещу акне бяха ефективни, защо има все повече жени, които в продължение на години не могат да постигнат трайно облекчение от акне и продължават да страдат от хормонални нарушения?

Ако желаете да излекувате акнето си устойчиво, но и да се потрудите за това, заповядайте на безплатна онлайн среща. Нека се запозная със вашия случай и ако сметна, че съм в състояние да ви помогна, ще обсъдим възможните варианти за връщане на здравето на кожата ви.

БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА

1 Comment

 • Здравейте,
  Имам следния проблем: Лицето ми преди се зачервяваше от време на време но вече е постоянно червено и парещо, също така челото, носа , бузите и скалпа ми са силно омазнени от себум преди не бях така.
  Започнаха да се появяат и несъвършенства по лицето ми като пъпки но нямат гной и така си стоят.
  Ходих известно време на лазерна терапия имаше някакво подобрение, след това ходих на дерматолог изписа ми соолантра крем и Метроруборил AZ и измивен гел.мажа се както са ми казали.Паренето вече се появява от време на време , червеното лице е малко по добре от преди но производството на себум остана.Най вече на скалпа и носа.
  Въпросът ми е ако започна да пия Роакутан ще изчезне ли себума завинаги и ще се оправи ли лицето ми?
  Ще ви бъда благодарен на отговора.

  Николай
  Posted 14/03/2024 at 11:33

Leave a comment