Еднократна процедура няма да свие порите ви за дълго! Кое тогава?

Възможно ли е изобщо да свиете порите си?

Обратно на всеобщото вярване, ние не можем просто така лесно да отваряме и затваряме порите си, винаги щом пожелаем. Ако беше вярно, защо толкова много дами се питат как да свият порите си и кожата им да изглежда по-привлекателна.  

Имаме възможност обаче да подходим със семпли, но интелигентни стъпки и да накараме уголемените порички постепенно да се свият, да изглеждат по-фини и ненатрапчиви.

В тази статия ще говоря за конкретни и лесно приложими стъпки. Преди това, ще ви разкажа какво предизвиква разширяването на порите. Ако ви възникнат допълнителни въпроси, пишете ми във фейсбук или под статията в блога.

Какво кара порите ни да изглеждат огромни?

1. Дехидратация

Много често всичко започва от дехидратацията. Дехидратация на тялото и разбира се, кожата ни. Представете си, че кожата ни се поддържа от скеле и то я прави да изглежда млада, здрава, стегната и тонизирана. Еластин, колаген и всичко, което е в дермата, трябва да си бъде на мястото, за да може това скеле да поддържа пълноценно красотата на кожата ни.

Когато е налице загуба на влага, скелето става паянтово, кожата започва да увисва, да губи жизненост и тонус и това е една от първите предпоставки за уголемяване на порите.

Когато бях на двайсет и няколко години, моята кожа беше крайно дехидратирана, с типичното белене, опъване, зачервяване и сърбежи в определени участъци. Точно там се наблюдаваше и разширяване на порите, което за мен беше необяснимо.

Ако това състояние на кожата не се овладее, с течение на времето, симптомите се засилват и положението се влошава. 

2. Увреждане, причинено от слънцето

Слънчевите лъчи, не само, че предизвикват фотостареене, но увреждат колагена и еластина в кожата ни. Това е предпоставка за увисване и механично увеличаване на порите.

3. Стареенето на тялото и кожата

С течение на годините и възрастта, колагенът и еластинът естествено намаляват. Ако е налице и хронична дехидратация, цялото това скеле, което преди мъничко споменах, става нестабилно и се разхлабва. Кожата увисва и порите видимо се уголемяват. 

Дехидратация, увреждане на кожата от слънцето и стареенето на кожата – това са все фактори, които пряко засягат размера и големината на порите.

Какво влошава проблема при жените с акне?

Досещате се, че това е допълнителната мазнина (себум), която мастните жлезите произвеждат. Това екстремно количество мазнина, бълвана от жлезите, е основна причина за формиране на акне. Себумът се смесва с мъртви кожни клетки, постоянно отделящи се от епидермиса и заедно образуват тапички, които запушват пората. Тапичките често остават там доста дълго – понякога месеци, понякога дори години. Това няма как постепенно да не доведе до уголемяване на размера на самата пора.

Спомнете си например, ако през тийнейджърските си години сте имали по-мазна кожа. В самото начало, порите ви не са били разширени, въпреки по-интензивното омазняване. Този проблем е възникнал на по-късен етап, провокиран освен от мазнината, но и от останалите фактори, които първоначално изброих.

Ако имате акне, основна стъпка е да редуцирате излишното омазняване на кожата и да балансирате себумната секреция. В противен случай, не би могло да се постигне и нормализиране размера на порите. 

Как се случва това в Холистичните ни програми?

От една страна, работим локално с кожата, но до голяма степен, балансирането на себумната секреция зависи от балансирането на андрогенните ни хормони. Поради тази причина, залагаме основно на вътрешния процес. Има ли силно омазняване на кожата, има ли голяма активност на мастните жлези, задължително има и голяма активност на андрогенните хормони (мъжките полови хормони).

Производството на себум е под контрола на андрогенните хормони. Балансирането на тези хормони, означава и естествено балансиране на мазнината в кожата.

За да постигнем това, в  Холистичните програми работим за добро храносмилане и подобряване на чревното здраве, за оптимална детоксикация на тялото, за стабилна кръвна захар и добра чувствителност на клетките ни към друг хормон – инсулина. Също се стремим да подобрим отговора на тялото ни към стреса и не на последно място – работим локално с кожата. По този начин ние цялостно повлияваме работата на мастните жлези, балансираме омазняването и постепенно спомагаме нормализирането размера на поричките. 

Важността от работата с добър козметик

Следваща важна стъпка за вас е локално да се справите със запушените пори. Подходите ли правилно, кожата ви ще започне значително да се променя. 

Сигурна съм, че знаете колко важно е наистина да откриете добър козметик, който да работи правилно с вашата кожа. Козметик, който да е много добре запознат със спецификите на проблемната, омазняваща се кожа, а ако имате акне, това е още по-критично. Козметик, с който да откриете и адаптирате най-подходящия ритъм на процедури, а също и най-подходящата домашна козметична грижа.

Какъв тип процедура би могла да ви бъде от полза?

Това е почистващата процедура с мануална или ръчна екстракция. Тя обикновено включва напарване на лицето, но не за да отвори порите ви, а за да омекоти кожата и да я направи по-податлива на тази манипулация. Както казах в самото начало, порите не могат да бъдат така лесно отваряни и затваряни. Парата омекотява кожата и почистването е по-толерантно и се извършва с повече лекота.  

Добрият козметик, с опит и познания в работата с проблемната кожа, ще направи екстракцията много внимателно, особено ако това е първата ви процедура при него. Кожата е жив орган – подходът трябва да е неагресивен, нежен и внимателен. Целта на почистващата процедура в никакъв случай НЕ е кожата да бъде “настискана” максимално и дни наред да трябва да се възстановява от нанесените ѝ травми. Всяка кожа има толеранс и поносимост на екстракция и това може да се проследи от един добър козметик. 

Тук искам да направя една вметка

Повечето клиенти, в началото на нашата работа, имат нереалистични очаквания спрямо темпото на възстановяване на кожата и в частност към почистващата процедура. Те очакват една процедура да реши проблема им, ако не завинаги, то поне за няколко месеца напред. Но какъв ще бъде резултатът от тази почистваща процедура, е строго индивидуално и зависи от различни фактори. Например дали до момента сте се грижили правилно за кожата си, дали тя е здрава, добре хидратирана и се възстановява с добри темпове или точно обратното – тепърва трябва да се насочи подходящата домашна рутина, за да върнете влагата, жизнеността, да нормализирате омазняването и да повишите капацитета ѝ да се възстановява. Това са два коренно различни случая и изискват два коренно различни подхода и различно време за разгръщане на красотата на кожата ви. 

Вероятно сега си давате сметка, че проблем, съществуващ от месеци или в повечето случаи години, не би могъл да бъде разрешен лесно и бързо.

Пример от практиката

Имаме случаи с наши клиенти, при които комедони и мазнина са се трупали в порите в продължение на много време и всеки по-дълбок слой себум е по-плътен и по-плътен и по-труден за почистване. Възстановяването изисква време и целенасочена работа, за да може кожата да върне нормалният си здрав и хубав вид. План, последователност, стриктност и търпение са необходими. Това е една от причините ние лично да предпочитаме да работим дългосрочно с нашите клиенти.

Да имате реалистични очаквания и все пак да знаете какво да следите в работата си с вашия козметик са важни за успешното развитие на ситуацията.

Маска с глина у дома би ви била наистина полезна.

Защо? Те работят като абсорбират излишната мазнина и почистват порите ви. Но бъдете внимателни с тях. Не ги оставяйте съвсем да изсъхнат върху кожата ви, защото както абсорбират други частици, така абсорбират и водата от кожата ви. Могат да изсушат.

! Ако искате да оставите маската за по-дълго върху лицето, просто я поддържайте влажна с помощта на памучен тампон, напоен във флорална вода. 

Ексфолиране

Когато целта е да се разгради себума и да се почистят поричките, най-подходяща е салициловата киселина. Тя е бета хидрокси киселина. Тя ще проникне в порите, ще разгради съдържащото се в тях, леко ще ексфолира кожата ви. Ако омазняването е овладяно и балансирано, постепенно ще помогне за изглаждането на кожата ви.  

Внимавайте, ако кожата ви проявява признаци на чувствителност и дехидратация – тогава всеки по-активен продукт, може да има обратен ефект. 
Ето тук можете да видите още информация по темата: Защо имаш широки пори и какво да направиш, за да се свият?

Сега нека обърнем внимание на няколко основни неща, които споменах в самото начало, оказващи влияние на кожата:

1. Хидратацията на тялото и на кожата

Знайте, че хидратацията на тялото не е свързана единствено с приемането на течности. Срещала съм много жени, които пият не малко вода и все пак се чувстват постоянно жадни и пресъхнали. Ако вие усещате това, обърнете внимание на диетата си и включете повече плодове и зеленчуци, които също ще хидратират тялото. След това си пригответе домашна електролитна напитка, за да си подсигурите набавянето на достатъчно електролити, важни за добрата клетъчна хидратация. 

Как? Към литър филтрирана вода добавете сок от лимон и 1-2 щипки хималайска сол (или друга качествена нерафинирана сол) + опция джинджифил. Помнете, че без да сте добре хидратирани, тялото ви не функционира оптимално.   

2. Винаги предпазвайте кожата на лицето си от слънцето

Слънцезащитен крем и шапка в градски условия са чудесен вариант.

3. Поощряване на колагенообразуването

в помощ за стягане на порите. В нашата практика, ние използваме Колаген-индуктивната мезотерапия, но има много други процедури, които имат прекрасен ефект и стимулират образуването на колаген в кожата – лазери, терапия с лед светлина, различни професионални пилинг процедури и т.н. Нека отново да поясня важността от правилния подход – колаген-индуктивната мезотерапия при нас, никога не поставя началото на работата ни с клиент. За да има тя добър и дългосрочен ефект, преди нея трябва да са се случили много други неща с кожата – всичко, за което писах до момента в статията.

Като завършек на тази статия, бих искала отново ще подчертая, че външната грижа за кожата е само част от голямата картина. 

Ако имате само нея, без реално да нормализирате функцията на мастните жлези при много мазна кожа, резултатите ви ще бъдат по-скоро половинчати. 

И все пак не забравяйте, че порите са естествен спътник на всяка кожа и в определена степен е абсолютно нормално те да са видими. Дали е здравословно за вас, да се стремите кожата ви да е като на 18- годишно момиче, ако вече сте на 35 или пък кожата ви да изглежда като на “фотошопната инфлуенсърка” от инстагам? 

Оставям ви с този въпрос и се надявам това, което научихте днес, да ви е наистина полезно и да ви помогне за намирането на най-правилната грижа за вашата кожа. 

Към момента не провеждам БЕЗПЛАТНИ ОПОЗНАВАТЕЛНИ СРЕЩИ. Ако имате интерес, моля следете фейсбук страницата, където обявявам всички промени и новости в работата си.  

Leave a comment