Днес няма да навлизам в подробности какви са вътрешните причини, отключващи акне, а по-скоро бих искала да хвърля повече светлина върху митовете около най-масово използваните продукти и съставки против проблемната кожа.

Лекуването на акне може да бъде голямо предизвикателство и ви уверявам, че всичко, което слагате върху лицето си, може да наклони везната в едната или в другата посока – в полза на кожата или обратното – в нейна вреда.

Ето кои са най-често използваните „лекове“ против акне и моето мнение, базирано на практическия ми опит:

1. Сода за хляб

Често препоръчванa като ексфолиант, който ще ви помогне да премахнете черните точки и да отпушите порите си. До момента не съм срещала някой, който да е излекувал пъпките си със сода за хляб.

Истината е, че нормалното pH кожата е леко киселинно. Содата за хляб е прекалено алкална и нарушава pH на епидермиса като го повишава, което предразполага към бактериални и гъбични инфекции.

2. Неразреден ябълков оцет

Почти сигурно е, че чистият ябълков оцет ще раздразни и изсуши, заради твърде киселинното си действие върху кожата.

Препоръка: Ябълковият оцет се използва винаги силно разреден и то само при омазняваща се кожа. Не е подходящ при суха, чувствителна, дехидратирана, лесно дразнима или нормална кожа.

3. Локален антибиотик за акне

Причината да се изписват локални антибиотици е, че унищожат бактериите, асоциирани с акне. От една страна, безразборното и често използване на антибиотици води до резистентност (устойчивост) на бактериите към тях. От друга страна, те унищожават не само вредните, но и полезните бактерии, което само по себе си е предпоставка за задълбочаване на кожния проблем.

Истината е, че нарушаването на дори само един регулаторен механизъм води до увреждане на различни функции на кожната бариера. А цялостта на кожната бариера е от изключителна важност, за да се излекува кожата от акне. В заключение, локалните антибиотици не лекуват причината, а въздействат единствено върху симптомите.

4. Абразивен пилинг и скраб

Продукти, съдържащи абразивни частици често се препоръчват за премахване на мъртвите кожни клетки и отпушване на порите.

Истината е, че акнеичната кожа често е възпалена и много чувствителна и този тип механични ексфолианти, дразнят допълнително. Кожата се възпалява още повече. Продуктите, на основата на киселини, са за предпочитане пред абразивните пилинг продукти.

5. Измиващи гелове/пяна за проблемна кожа и акне

Повечето дами ползват измиваща пяна или гел за проблемна кожа сутрин и вечер. Веднага след измиване усещат кожата си скърцаща, опъната и много чиста.
• Ако дамите са с по-мазна кожа – казват, че не успяват да балансират омазняването и скоро след измиване, кожата отново лъщи.
• Ако дамите не са с толкова мазна кожа – усещат я на моменти мазна, на моменти суха и това е доста объркващо за тях.
Истината е, че в почти всички почистващи продукти се съдържат съставки като sodium lauryl sulfate. Тези силни съставки дразнят, изсушават и нарушават защитните функции на кожната бариера. В резултат от това, в епидермиса липсва влага (води до опъване, лющене, червенина, чувствителност). Мастните жлези са по-активни, за да компенсират.

6. Електрическа четка за почистване

Подобно на ексфолиантите с частици, тези четки се препоръчват като средство за механично отстраняване на мъртвите клетки и отпушване на порите.
Потенциален проблем: от една страна, те могат да бъдат твърде агресивни за чувствителната акнеична кожа и допълнително да дразнят, от друга страна, могат да са причина за разнасяне на патогенни бактерии и разпространяване на акнето в други области на лицето ви.

7. Базови масла или кремове с масла като бадемово, зехтин, жожоба, карите, арган и т.н.

Много от дамите са ми казвали, че след дълги години ползване на медицинска козметика и незадоволителни резултати, сега поддържат кожата си с предимно натурални козметика. Масла или кремове/серуми на базата на масла. Маслата могат да бъдат прекрасно средство за поддържане красотата и здравето на кожата – аз също съм им голям почитател.
Истината обаче е, че ако кожата ви е предразположена към гъбично акне, повечето масла ще влошат акнето ви. Тъй като не винаги е очевидно кой е податлив на гъбични акне и кой не, бих посъветвала да не използвате масла и продукти, които ги съдържат, докато акнето ви не бъде напълно излекувано.

acne-bad-face-skin-forehead

8. Лавандулова вода за акне

Препоръчва се като антибактериално и противогъбично средство, също помага за по-бързото зарастване на раничките от пъпките. Лавандуловата вода е чудесно допълнение към козметичната грижа при акне и проблемна кожа.

9. Салицилов и лавандулов спирт

Все още има дами, които третират пъпките си със спирт, за да ги махнат по-бързо. Някои тийнейджъри също са ми казвали, че обтриват лицето си със спирт. Наскоро един младеж ми сподели, че не знае защо, но кожата му от известно време е хипер мазна. Открихме, че причината беше използването на спирт.
Истината е, че въпреки моментното „облекчение“, чрез изсушаване на пъпките. Използването на спирт ще доведе до хронично влошаване на акнето ви, екстремна загуба на влага, драстично увеличаване на омазняването и увреждане на кожната бариера. Бъдете наистина много внимателни!

10. Сапун

Използва се от хора с повече омазняване с цел да се премахне излишната мазнина от кожата.
Подобно на содата за хляб обаче, сапунът е твърде алкален – нарушава pH на кожата, дисбалансира кожния микробиом и уврежда бариерната функция.

11. Ретинол

Често срещам дами, които използват продукти с някаква форма на ретинол, за да излекуват пъпките си. Обикновено оплакванията са, че кожата става чувствителна, изсушена и раздразнена.
Истината е, че ретинолът, сам по себе си, има научно доказани свойства. Той е разтворим в мазнина антиоксидант, предотвратява хиперкератозата, окисляването на себума, помага не само при пъпки, но и при белези, пигментация и бръчки. Използван неправилно обаче, не само няма да ви помогне, но и може да предизвика усложнения и влошаване и да навреди на кожата ви.

12. Етерично масло от чаено дърво

Често използвано от хора, страдащи от акне, понякога директно върху пъпките, понякога вложено в кремовете, лосиони, тоници. Етеричното масло от чаено дърво има доказано антибактериално действие.
Истината е, че етеричното масло от чаено дърво може да бъде от полза в борбата с акне. Използвано неправилно и в случаи, в които не е подходящо, може да се окаже нож с две остриета. За това има и противоречиви мнения от хората за чаеното дърво. Подходете внимателно към него, винаги го използвайте разредено и никога директно върху кожата.
В случай, че кожата ви е много чувствителна, лесно зачервяваща се и дразнима, съветът ми е да не използвате етерични масла, докато вашата кожа не се успокои, рехидратира и стабилизира.

Вярвам, че сте убедени, че универсална козметична грижа против акне не съществува.

Бъдете критични към всичко, което нанасяте върху кожата си, независимо от препоръките.

Ако акнето ви е в следствие на вътрешни причини и дисбаланси, само козметика няма да бъде в състояние да се справи изцяло и за дълго с проблема ви. Тя също е много важна. Съветвам ви да откриете подходящ за вашата кожа козметичен протокол, да сте убедени, че той повлиява кожата ви благоприятно и не влошава състоянието ѝ, и тогава да се фокусирате върху по-дълбоките и основните причини за акнето. За повече информация относно причините, прочетете останалите ми статии.

Ако отдавна се борите с пъпките, акнето ви се появява отново и отново и сте решени, че е време да се справите категорично с проблема и да излекувате кожата си, запознайте се с 6-СЕДМИЧНА ПРОГРАМА “ОСНОВИ НА ЧИСТАТА КОЖА”.

Ако не сте сигурни, дали програмата е за вас, запишете си час за 15-МИНУТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА с мен, като попълните РЕГИСТРАЦИОННАТА ФОРМА.

Leave a comment