Младежкото акне различно ли е от акнето при възрастни?

  • Чудите ли се защо преди десетилетия акнето е засягало предимно тийнейджърите? 
  • Питате ли се защо сега се е превърнало в хронично състояние при толкова много жени, отдавна преминали през пубертета?

Съществуват различни теории и няма категорично мнение по въпроса. Днес ви споделям част от тях, както и моите разсъждения по темата..

Има няколко причини, поради които през пубертета акнето е много по-често срещано, сравнено с по-късните етапи на живота. Но в съвремието ни нерядко акнето остава и в по-късните години, заради неразбирането на комплексността и сложността му и неправилното лечение. 

Ето кои са фактите: 

През пубертета нивата на хормона на растежа (соматотропен хормон) се увеличават, което спомага за бързият растеж и развитие на тялото. Това повишаване влияе на реакцията на инсулина и кръвната глюкоза. Как?

  • Повишава се резистентността на клетките към инсулина – това означава, че тъканите в организма стават по-малко отзивчиви към действието на инсулина. Този процес може да доведе до по-високи нива на кръвната глюкоза, тъй като тялото има затруднение да регулира нивата на захар в кръвта.
  • Увеличение на глюконеогенезата (процес на образуване на глюкоза от невъглехидратни източници, напр. аминокиселини) Повишените нива на хормон на растежа могат да стимулират този процес, което също води до повишение на нивата на глюкоза в кръвта.
  • Влияние върху инсулиновите рецептори: Хормонът на растежа може да влияе върху функционирането на инсулиновите рецептори в клетките. Това може да доведе до по-слаб отговор на клетките ни към инсулин, което също допринася за повишени нива на глюкоза в кръвта.

Лекарите от предишните поколения са знаели това и са наричали акнето “диабет на кожата”?  Връзката между инсулина и акнето е научно доказана.

Тези промени са съществени, тъй като инсулинът може напълно да модифицира андрогенната ос по няколко начина: 

  • Може да повиши производство на андрогенни хормони от надбъбречните жлези и яйчниците, което респективно води до симптоми като акне, но не само;
  • Може да повиши чувствителност на клетъчните рецепторите към действието на андрогенните хормони, заради което тялото ни има по-интензивни реакции към тези хормони. Тоест дори при нормална хормонална активност и липса на явен хормонален дисбаланс, проблем с акне може и нерядко възниква, заради по-високата чувствителност на рецептори към хормоните.

Други съществени фактори:

👉 Диета с високият гликемичен товар предизвиква хиперинсулинемия, като по този начин стимулират повишени концентрации на IGF-1 и андрогенни хормони, последвано от други процеси, което отново води до засилване на пътищата на патогенезата на акне.

👉 Диета, богата на възпалителни храни като рафинирани мазнини, преобладаващо глутен, захар и т.н. храни може да предизвика допълнително възпаление в тялото, отново влошавайки чувствителността на клетъчните рецептори, следствие на което, отново имаме нормални хормонални нива, рецепторите обаче са високо реактивни и акнето лесно възниква;  

👉 Заради хронични инфекции и честа употреба на антибиотици се влошава чревното здраве (дисбактериоза). Дисбактериозата води до възпаление в тялото, което от своя страна предизвиква хормонална чувствителност.

Какво означава всичко това на практика?

Самата хормонална динамика в периода на пубертет предразполага към акне, но допълнителни фактори като кардинални грешки в храненето, дисбактериоза, по-висока клетъчна токсичност, следствие от инфекции и широка употреба на антибиотици в началните години и евентуални генетични фактори превръщат появата на младежко акне в почти неизбежно.  

Лечението.

📌 Лечението на акне при тийнейджъри може да бъде малко или много по-различно от лечението на акне при възрастни. Те имат много по-силна жизнена сила, което означава, че обикновено се лекуват по-бързо и с по-малко намеса. Ключът обаче е в мотивацията и желанието за промяна на навиците. 

📌 Тази новина е наистина много добра, защото вместо да използваме конвенционалното лечение и средства, които действат като подтискат акнето (опасни лекарства със странични ефекти, изсушаваща козметика и локално лечение), ние имаме възможността да лекуваме първопричината за акнето с пълното съдействие на тялото.

📌 Няма по-подходящ момент от сега за осъзнаване на дисбалансите в тялото и за усвояване на знания и навици, които ще положат основата за оптимално здраве и чиста кожа.

Така че, ако сте готови да изчистите тийнейджърското си акне и се нуждаете от насоки, информирайте родителите си за тази възможност. 

А ако сте родител на дете с акне, поговорете за тази възможност с него и заедно заповядайте на среща с мен, за да обсъдим ситуацията ви

Запишете час за БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА ТУК.

Leave a comment