Медицинската козметика няма да излекува акнето ви!

  • Имате акне отдавна и сте ползвали десетки кремове, гелове, тоници и подобни продукти;
  • Понякога кожата за кратко е реагирала положително на тях, но понякога тези продукти са влошавали акнето ви;

Основният въпрос, който днес трябва да си зададете е:  

“Добре ли е да разчитам изцяло на медицинската козметика да излекува акнето ми?”

Темата е породена от едно много важна статистика от практиката ми – поне 80% от хората с акне, с които съм говорила, са ми казвали, че са използвали медицинска козметика, назначена от дерматолог.

Имало е временно стихване, след което козметиката спира да действа. Kожата се връща в старото си положение или дори се влошава. Следва ново посещение при кожен лекар, изписва се друга марка медицинска козметика и ситуацията отново се повтаря. В един момент се пристъпва към системна терапия с лекарства – вътрешен прием на антибиотик, хормонална терапия, роакутан.

Проблемът е, че традиционният подход към лечението на акне е сгрешен из основи.

Защо след като има достатъчно научни данни, че причините за акнето в голяма степен са вътрешни, все пак най-разпространена и масова си остава локалната (външна) терапия. Тоест прилагане на всякаква медицинска козметика. Kремове, лосиони, сапуни, гелове и всякакви други продукти, съдържащи доста агресивни активни съставки, антибиотици, бензоил пероксид, ретиноиди, киселини и т.н. 

Ако не сте се замисляли до момента, ще се радвам да го направите. Tова може да ви предпази от капана, в който попадат много, даже бих казала, повечето от хората с акне.

Каква НЕ трябва да бъде козметичната грижа при акне!

Това, което задължително трябва да знаете за козметиката, която използвате е:

  1. Не трябва да предизвиква изсушаване, парене, опъване, зачервяване и не бива да прави кожата ви по-чувствителна. Проблемната кожа и без това е достатъчно чувствителна, лабилна и наранена, за да ѝ причиняваме допълнително увреждане, мислейки си, че така ѝ помагаме!
  1. Не трябва да запушва порите ви, да омазнява допълнително, да води до още повече черни точки.

Ако кожата ви се превръща в още по-мазна, това може да е сигнал за 2 неща: 

  • някой от продуктите е тежък и не е подходящ за вас;
  • някой от продуктите е твърде агресивен, предизвиква изсушаване, увреждане на епидермалната бариерна функция, в резултат на което, кожата компенсира липсващата влага с бълване на още повече мазнина.

Огромна част от медицинската козметика за акне, прави точно това – изсушава, дехидратира, уврежда бариерната функция на кожата, дисбалансира кожния микробиом, превръща кожата в чувствителна и предизвиква допълнително омазняване.

Ако кожата ви перманентно се чувства раздразнена, лющеща се и възпалена, би било наистина трудно да овладеете акнето си. Опитайте се да си спомните, дори да е било отдавна, каква беше кожата ви преди да я бомбардирате с всички тези продукти? 

Беше ли тя толкова чувствителна, със зачервявания, пресушена и с нездрав вид? Вероятно не е била такава..

Моят съвет:

спрете за поне 1 месец абсолютно всички продукти с/и агресивни съставки като антибиотиците, бензоил пероксид, алкохол и продукти на спиртна основа, натриев лаурет сулфат, натриев лаурил сулфат, ретиноиди, абразиви, киселини, сапуни и т.н. Използвайте лека и щадяща грижа под формата на меки почистващи продукти за чувствителна кожа, леки хидратиращи емулсии за чувствителна кожа, а медът от манука би бил незаменимо попълнение в домашната ви грижа. 

Едва след като кожата ви се успокои, омекоти и хидратира, включете много внимателно продукт с по-активен състав, които да предизвикват ексфолиране и почистване на порите ви.      

Помнете, че е много важно какво точно нанасяте върху лицето си и понякога дори един единствен продукт може значително да обостри акнето ви!

Една от дамите в 6-седмичната ми програма наскоро сподели във Facebook групата ни:

“От 3 дни започнах да следвам протокола (за домашна грижа) на г-жа Ивайла Янкова. Видимо кожата ми не е толкова лъщяща и е успокоена. Чувствам се обнадеждена от първите резултати…”  

Причината за тази толкова бърза промяна е, че се следва щадящ и подходящ козметичен протокол, който отговаря на горните принципи.

В 6-седмичната програма

още в началото елиминираме всички агресивни измивни средства и ексфолиращи продукти, за да се стабилизира и заздрави кожата максимално бързо. И едва след това, лека по лека, въвеждаме по-активни продукти, които да подпомогнат ексфолиацията. Но много плавно и неагресивно.

В тази програма ще научите защо се формира акнето, ще получите работещи протоколи, които наистина действат; ще научите какво и как да използвате  всеки ден и как да надграждате протокола без да навредите на кожата си; как да се справяте с дълбоките и възпалени пъпки в домашни условия без да създавате предпоставка за белези – и това са само част от нещата, които ще приложите. 

Всичко, което включва програмата, можете да разгледате тук: 6-СЕДМИЧНА ПРОГРАМА “ОСНОВИ НА ЧИСТАТА КОЖА”

И ако имате усещането, че аз мога да ви помогна, ви приветствам в нашата група. 

Leave a comment