ВЪЗМОЖНО ЛИ Е САМО С КОЗМЕТИКА ДА ИЗЛЕКУВАТЕ АКНЕ?

Информацията за акне в тази статия може да ви изненада и да ви отговори на въпроси, които отдавна си задавате.

Чувствате ли се объркани, заради всичките безброй много кремове, лосиони, маски против акне, които намирате  в аптеката и изобщо на пазара за козметика? Почти всяка козметична марка предлага линия за акне, като всяка има претенции, че е безкомпромисно ефективна. Изключително трудно е човек да се ориентира кое е най-подходящо за кожата му, като в същото време е много лесно да се направи грешен избор.

Сигурна съм, че много от вас са се убедили от личен опит, че да намериш точните продукти е почти мисия невъзможна. Неприятното е, че дори само един грешен продукт, може да предизвика значително влошаване на кожата и да усложни ситуацията с акне. 

Експериментирането с козметика може да струва скъпо не само като финанси, но по-важното, да бъде поредното разочарование от невъзможността да се справите с проблема си.

В каква степен козметиката и козметичната грижа са важни в борбата с акне?

Имайки предвид колко много се фокусираме върху козметичната грижа, върху терапии и изобщо всякакви процедури против акне, нека видим колко важни са всъщност те в борбата с акне и какво можем да очакваме, ако изцяло заложим на козметика и процедури, за да се справим с проблемите на кожата си. Знаейки какво можем да очакваме от конкретния подход, със сигурност би ни предпазило от неприятни бъдещи изненади и нови разочарования.  

Колко важна е грижата за кожата в процеса на лечение на акне?

Неправилно подбраната козметика неминуемо ще предизвика влошаване на акнето, а точните продукти и правилно структурирана козметична грижа ще помогнат в процеса на лекуване на кожата. Истината е, че намирането на добър козметичен протокол е ключово, за да излекувате кожата си от акне.

Какво означава добър козметичен протокол и какво трябва да постига?

Ако страдате от акне, домашната ви грижа, би трябвало така да е направена, че да включва следните акценти: 

 1. Нежно и толерантно почистване на кожата
 2. Ефективно овлажняване на кожата
 3. Антиоксидантна защита на кожата
 4. Нежно и неагресивно ексфолиране и отстраняване на натрупаните рогови клетки
 5. Стимулиране обновяването на епидермиса
 6. Защита и укрепване на кожната бариера

Възможно ли е правилният козметичен протокол напълно да излекува акнето ви?

Да, възможно е! Ако страдате от лека до умерена форма на акне (появяват се черни точки, бели точки и повърхностни пъпки), тогава е възможно напълно да се справите с проблема единствено, чрез козметична намеса – отличен козметичен протокол за домашна грижа и може би анти-акне процедури.

В кои случаи само козметиката не е в състояние да излекува кожата ви от акне?

Ако се припознавате в някоя от следните точки, които ще изброя, вероятно ще е необходимо да отидете отвъд козметичната грижа и да се фокусирате върху по-дълбоките причини за акне:

 1. Пъпките излизат в една и съща зона на лицето ви като бузи или челюст
 2. Пъпките са дълбоки, болезнени и лесно се възпаляват
 3. Акнето е свързано с хормоните ви и се активизира около цикъл
 4. Някой от родителите ви е страдал от акне
 5. Акнето се е появило отново или се е отключило след спиране на противозачатъчни хапчета
 6. Имате диагноза СПКЯ и акне
 7. Акнето ви е съпътствано от стомашно-чревни проблеми
 8. Опитали сте всичко (козметика, лекарства, диети, противозачатъчни) и нищо не ви помага

В тези случаи, наистина ще е необходимо да направите по-сериозна крачка, да преосмислите ситуацията си и да се заемете с лекуването на акне на едно по-дълбоко вътрешно ниво.

Ако козметиката не може да се справи напълно с акнето ви, какво все пак трябва да очаквате от вашия домашен козметичен протокол?

 1. Не бива да изсушава и да повишава чувствителността на кожата ви. Също така не бива предизвиква парене или неприятно опъване на кожата.
 2. Не трябва да запушва порите ви и да предизвиква появата на нови черни точки.
 3. Не трябва да предизвиква допълнително омазняване. !Допълнителното омазняване показва, че някой от продуктите е тежък за кожата ви, но може да е индикатор, че някои от продуктите е твърде агресивен (изсушава кожата ви) и в следствие на това, като компенсаторен механизъм, започва допълнително отделяне на себум.
 4. Трябва да носи усещате за комфортно омекотена, овлажнена и успокоена кожа.

Как да съставите добър козметичен протокол, който да преобрази кожата ви?

Не всеки крем против акне е за всяка кожа с акне, това със сигурност сте го разбрали. Универсален протокол не съществува!

 1. Бъдете сензитивни към кожата си – усещайте и наблюдавайте как се чувства и как реагира на всичко, с което я третирате. Незабавно спирайте всеки продукт, след който усещате кожата си пресушена, неприятно опъната, раздразнена или усещате парене.
 2. Потърсете специалист, който напълно разбира какво представлява акнето, какво го предизвиква и има поне известен опит в работата с него. Акнето е специфично състояние и за да може да получите адекватна помощ е добре проблемът да бъде познаван в дълбочина. Ако знаете, че ще ви спести много главоболия, сълзи и пари, бихте ли се обърнали към специалист?! Не губете време в проба – грешка. Под специалист нямам в предвид търговски представители, консултанти, продуктови обучения, чиято цел е да ви промотират или да ви продадат нещо.  
 3. Винаги въвеждайте нови продукти самостоятелно – един по един. Вашата цел е да разберете как ви действа конкретно нещо и има ли негативна реакция върху кожата ви. Ако включите едновременно 2-3 нови продукта, ще бъде невъзможно да разберете кой как ви действа. Подходете бавно, постепенно и търпеливо.
 4. Отнасяйте се към кожата си като към чувствителна. Винаги! Когато си купувате козметика, насочете се към тази за чувствителна кожа. Не за мазна, не за проблемна, а за чувствителна кожа. Все пак, бъдете внимателни, защото има и продукти за чувствителна кожа, които също съдържат твърде агресивни съставки.
 5. Почистване и Ексфолиране са стъпките, към които трябва да подхождате с много голямо внимание. Защо? Защото най-често някоя от двете стъпки (или двете едновременно) са прекалено агресивни и изсушаващи. Кожата ви лесно би могла да се превърне в още по-чувствителна и още по-податлива на пъпки, белези и хиперпигментация.  
 6. Откриете ли козметичен протокол, който да работи добре за вас, просто се придържайте към него. Знам, че винаги може да бъде и по-добре, аз лично се стремя към това, но поне известно време избягвайте да експериментирате с нови продукти.

Какво е обобщението от информацията дотук?

Ако имате лека до умерена форма на акне с предимно повърхностни пъпчици и комедони, тогава вие най-вероятно ще можете да се справите с проблемната си кожа единствено, адресирайки много добре козметичната си грижа, включваща правилните продукти и може би анти-акне процедури.

Ако обаче акнето ви е в следствие на вътрешни причини и дисбаланси, само козметика няма да е бъде в състояние да се справи изцяло и за дълго с проблема ви. Но все пак е много важна. Съветвам ви да откриете подходящ за вашата кожа козметичен протокол, да сте убедени, че той повлиява кожата ви благоприятно и не влошава състоянието ѝ, и тогава да се фокусирате върху по-дълбоките и основните причини за акнето.

Запознайте се също и с най-честите грешки в домашната грижа при акне.  

Можете да си ЗАПИШЕТЕ ЧАС ЗА БЕЗПЛАТНА СРЕЩА с мен, ако искате да разберете дали и как мога да ви помогна да излекувате кожата си от акне.

Leave a comment