Често гладуваш или се храниш нередовно! Дали точно това не пречи да излекуваш акнето си?

Замисляли ли сте се някога дали това, че често пропускате закуската или друго хранене, може да повлияе на акнето ви?

Много пъти сме говорили и ни е до болка ясно, че видът, качеството и комбинацията от храни, имат огромно влияние върху тялото и кожата ни и могат да предизвикат акне или да го влошат.

Но днес въпросът е дали редовното пропускане на хранене, може да има негативен ефект върху кожата ни?

Когато обсъждаме храненето с клиентите ми, има немалко такива, които не се хранят редовно. Te не закусват или имат дълги периоди на гладуване, поради една или друга причина.

Често ги питам дали се замислят до какво би довело това нередовно хранене след една или две години? Знаят ли как това би се отразило на тялото и кожата им в дългосрочен план!

При мен самата също понякога се е случвало, най-вече когато се вглъбя в работа и искам на всяка цена да завърша започнатото. Минавал е половината ден без да съм сложила и залък в устата си. Същата грешка неосъзнато съм допускала в младежките ми години. Спомените ми са, че се хранех много нередовно с каквото ми попадне. Почти не си спомням да съм закусвала, а обедите ми бяха сандвич или нещо подобно от училищната лафка. Общо взето, не съм имала изградени хранителни навици. Не съм си давала сметка за бъдещите вреди от тоталната липса на култура на хранене.

Какво реално се случва, когато пропускаме хранене?

Когато се пропусне хранене, глюкозата в кръвта (или кръвната захар) може да спадне до много ниски нива. Тялото има механизми за самосъхранение и моментално регистрира ниската кръвна захар като стрес. Защо? Защото глюкозата е основен източник на енергия за клетките ни и те са зависими от нея. Тялото ни отчитайки остра нужда от енергия, се стреми незабавно да си я осигури. Как?

Какво се случва при ниска кръвна захар?

Тялото се стреми да мобилизира енергийните си ресурси и да увеличи кръвната глюкоза, отделяйки хормоните глюкагон, кортизол и адреналин. 

Кортизол и адреналин са надбъбречни хормони, които се отделят при извънредни условия и при различни видове стрес, включително гладуване и ниска кръвна захар. Те заедно с глюкагона, стимулират освобождаването на глюкоза от черния дроб, която глюкоза до този момент е съхранявана под формата на гликоген.

Телата ни принципно са адаптирани лесно и безпроблемно да управляват този процес,  НО когато това се превърне в обичайно ежедневно явление, като постоянно подлагаме тялото си на стрес, пропускайки хранене, постепенно можем несъзнателно да допринесем за едно вече познато на много хора състояние, наречено надбъбречна умора. А от своя страна, надбъбречната умора, може да доведе до дисбаланс в секрецията на кортизол и DHEA, което всъщност влошава акнето. 

Има още нещо обаче, което допълнително може да усложни картината. Непрекъснатата нужда от разграждане на гликоген в глюкоза, натоварва извънредно черния ни дроб – нашата “пречиствателна станция”. Вероятно сте чували вече, че при повечето хора с акне, този много важен орган, има нужда от допълнителна подкрепа, а не от допълнително натоварване.

Вероятно се досещате какъв би могъл да е резултатът – да, точно така – повече пъпки и повече акне.

Как да разберете, че не се храните достатъчно?

В следващите редове ще ви запозная с редица индикации и ако се стремите да бъдете малко по-интуитивни и самоосъзнати, лесно бихте могли да ги разпознаете. 

Когато кръвната ви захар е ниска, това се приема много сериозно от тялото ви. То изпраща недвусмислени сигнали, че има нужда моментално от гориво. 

Освен, че усещате остра нужда веднага да се нахраните, други типични симптоми са: чувство за отпадналост и умора; затруднена концентрация; раздразнителност и избухливост; главоболие; безсъние; гадене и дори световъртеж. Като цяло изобщо не се чувствате добре, денят ви не е пълноценен и това са сигурни знаци за хипогликемия.

Замислете се, изпитвате ли повече или по-малко от изброените симптоми и откога? 

До какво друго водят те? (пример: тревожност и огорчение, усещане за “мързел и нищо не ми се прави”, непълноценни отношения с околните и т.н.)?   

Какво можем да кажем за строгите диети и периодичното гладуване, в контекста на акне?

При спазването на различни строги режими или при целенасочено периодично гладуване (фастинг), всеки от нас много лесно може да се озове в състояние на хипогликемия. В случай на по-проблемна кожа или акне обаче, това би могло да доведе до задълбочаване на различни дисбаланси в организма.

Моят съвет:

опитайте съзнателно да обръщате внимание как се чувства тялото ви по време на тези режими. Ако забележите признаци на хипогликемия, задължително коригирайте храненето си. Обърнете се към вашият диетолог, нутрициолог, лекар и открийте този начин на хранене, който е най-подходящ за нуждите на тялото ви към настоящия момент. Изберете диета, която да отговаря на нуждите на тялото ви, а не диета, която е добра за някои друг (приятелка, роднина, популярно лице) или която в момента е много модерна.

При голям процент от дамите, които започват анти-акне програмите ми, установяваме нестабилни нива на кръвната захар, респективно и нивата на инсулин. В тези случаи, ограничаващата диета или периодичното гладуване, значително могат да влошат, както акнето, така и симптомите на хипогликемия и да доведат до още по-сериозна надбъбречна умора. В този ред на мисли, не би било правилно да се търси решение в диета с още лишения и глад. Точно обратното – старайте се да се храните достатъчно с качествена храна на период от 3-4 часа (без дълги периоди на гладуване). Целта е да поддържате стабилни нива на кръвната си захар. Щом веднъж постигнете този баланс, тогава постепенно можете да опитате малко по-големи времеви периоди без консумация на храна. (без да изпадате в крайности)

Личен експеримент

Миналата година, съвсем съзнателно експериментирах със себе си, като за известно време реших да изключа закуската. Този експеримент ми доказа категорично, че аз задължително трябва да закусвам. Експериментът продължи около месец и половина като първото ми хранене за деня беше около 12 часа, последвано от следобедна закуска около 16 часа и вечеря до 20 часа. Имах 3 балансирани хранения на ден, в които се стараех да присъстват достатъчно белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Усещането ми в първите дни беше прилив на енергия и лека превъзбуденост сутрин, с по-ясен ум и по-висока продуктивност. Това всъщност беше знак за покачване на стресовите хормони. В последствие обаче забелязвах усилване и все по-сериозни симптоми на хипогликемия преди обедното ми хранене. Разтреперване, настървяване към храната, спад в енергията ми, замъгляване на съзнанието. Появи се и друг симптом, който аз безпогрешно разпознавам – засилване на тревожността ми без да има конкретна причина. Започнах по-трудно да заспивам, започнах да се будя през нощта и да не мога да заспя. Отново сигнал за нестабилна кръвна захар и покачване на стресовите хормони.  

След около месец започнах да забелязвам фини кистички в зоната на челюстта и към ушите, което е съвсем нетипично за кожата ми от много години насам.

Изводът ми:

Редовното хранене поне 3 пъти дневно, без дълги периоди на гладуване са задължителни за мен. Важни са за да се чувствам добре, за да е здраво тялото ми и за да е здрава кожата ми не само сега, но и дългосрочно.  

Как да не попадате в този капан или ако вече сте в него, как да се измъкнете?

Чували ли сте, че преди години повечето лекари са свързвали акнето с диабета, нивата на инсулин и кръвната захар? Да, представяте ли си, колко по-задълбочено се е разглеждало акнето тогава. 

Знайте, че ключът е в разнообразна и балансирана диета с храни, които укрепват кожата ви и са в помощ в борбата с пъпките!

Съвет:

Съвет: усещате вътрешна нервност и тревожност, без реална причина и разпознавате някои от симптомите на хипогликемия, които по-горе изброих, преразгледайте начина си на хранене. Храните ли се редовно? Дали пък не пропускате закуската? С какво точно се храните?

Касае ли се за акне, да се научиш как да се храниш е също толкова важно, колкото и да се научиш с какво да се храниш. В този ред на мисли, просто НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ХРАНЕНЕ!

В Холистичните 6-месечни програми една от темите, върху които работим е подобряване на вашата диета – как да се храните правилно, какво да ядете, какво да не ядете при проблемна кожа или акне. Тази диета е предназначена да доставя всички хранителни вещества, необходими за стабилизиране на нивата на инсулин и кръвна захар – основна стъпка за постигане на чиста кожа. 

Надявам се това видео да ви е накарало да се замислите сериозно, не само с какво се храните, а дали се храните достатъчно и редовно. 

Leave a comment