Чудили ли сте се защо някои хора се хранят много здравословно и имат перфектна диета, но все пак постоянно им излизат пъпки и акнето им не изчезва?

Други хора, въпреки ужасната си диета и безразборно хранене, нямат пъпки и кожата им е сравнително чиста?  

Аз знам, че много от вас подбират храната си, но акнето не се повлиява изцяло, така, както бихте искали да се случи и упорито си остава. Чувала съм десетки истории от хората, които идват в кабинета ми. 

Защо въпреки, че диетата ми е перфектна, пъпките не изчезват?

Истината е, че за много хора, страдащи от акне, добрата диета не е напълно достатъчна. Нека уточня обаче, че това не я прави в никакъв случай излишна. Диетата не винаги е достатъчна, но е изключително важна и стои в основата на чистата кожа. Защо? Защото например, ако не адресирате правилно храненето си, определени храни ще продължават да дразнят и да провокират проблеми. Проблеми като микровъзпаления, лошо храносмилане, нестабилна кръвна захар и т.н. Не е реалистично да очаквате акнето от само себе си да изчезне, без да коригирате и подобрите диетата си. 

Какво обаче, ако попаднете в следната ситуация?

Изключили сте тези провокативни храни (като захар, млечни продукти, преработени храни, шоколад и т.н.), от които знаете, че се появяват акне и пъпки. В същото време сте ги заменили само с полезни храни, които би трябвало да се отразяват прекрасно на кожата ви. Кожата ви се подобрява в някаква степен или изобщо не се подобрява! Резултатът не е такъв, какъвто очаквате и вече сте на мнение, че храната няма нищо общо с вашето акне.

Защо се получава така и какво означава?

Част от хората, които са ми разказвали за опитите си с различни диети при акне, отчитат известна промяна в кожата си. Особено ако преди това диетата им е била много нездравословна. Но не винаги акнето напълно се изчиства!

Това означава, че определени системи и органи в тялото имат нужда от допълнителна подкрепа, която диетата, сама по себе си, не е способна да осигури. 

За да стане малко по-ясно, ще дам няколко примера:

Ако имате генетична предразположеност

Някой ваш роднина е имал акне (майка, чичо, братовчедка и т.н.) – в този случай, е много възможно, единствено промяна в храненето да не е напълно достатъчна. Това, което ще направи голямата разлика, е да подкрепите по подходящ начин пътищата и органите, отговорни за детоксикацията във вашето тяло (черния дроб, лимфната система, дебелото черво и т.н.). Това би било ключово, защото при наследствено акне, има данни за изменения в гените. Измененията са причина за неоптималната елиминация на токсини от черния дроб и от организма изобщо.

Ако микробиомът е в лошо състояние – имате дисбактериоза

Дисбактериозата също може да бъде наследствена – ние унаследяваме нашия микробиом от родителите си. Ако това е вашият случай, непременно трябва да се фокусирате и върху възстановяване на бактериалния баланс в чревната си микрофлора, чрез ферментирали храни, подходящи пробиотици, антибактериални храни и билки.

Не е задължително дисбактериозата да бъде наследствена, а е възможно да се дължи на редица други фактори като лоша диета с много захар, преработени храни и полуфабрикати, дълъг прием на противозачатъчни хапчета, прием на антибиотици, хроничен стрес и т.н. 

Каквито и да са причините за дисбактериоза, фокусът трябва да е върху възстановяване на бактериалното разнообразие в червата.  

Ако имате пропускливи черва или ако нивата на кръвна захар са нестабилни или имате инсулинова резистентност 

Отново диетата е в основата на лечебния процес, но често е необходима допълнителна помощ чрез хранителни добавки, които помагат да се заздрави в пъти по-бързо нарушената чревна лигавица, а също и такива, които стабилизират кръвната захар и подобряват инсулиновата чувствителност.

Ако сте подложени на хроничен стрес, напрежение и претоварване

В този случай, за да забележите значително подобрение в кожата си и да стигнете до трайни промени, също ще трябва да направите нещо повече, от това да се храните перфектно. Ще трябва да се научите:

 • как да контролирате стреса, а не той вас
 • да подобрите вашата психическа устойчивост на стрес 
 • да подобрите вашата физическа устойчивост на стрес

Случай от практиката:

Нека разкажа накратко за моя клиентка, чието акне е следствие от няколко различни причини. То е дълго развивало се и задълбочавало се във времето. Когато се видяхме, нейната кожа беше мораво червена, с дълбоки кисти на различни места по лицето ѝ.  Тя спомена, че има не един, а няколко роднини с акне. Спомена също, че напоследък губи много килограми, въпреки че се храни обилно и с подбрана храна. Направи ми впечатление също, че е постоянно подута.

Разказа ми всичко, през което е преминала до момента в опитите да излекува акнето си и че е отчаяна, защото нищо не дава резултат. Каза, че е пила антибиотици и противозачатъчни хапчета, които също не са ѝ помогнали и в никакъв случай не желае отново да приема. Разбрах от нея, че е обезверена и се включва в анти-акне програмата без никакви очаквания, защото до момента храненето ѝ е било много добро, правила е всичко, както трябва и не е видяла никакво подобрение.

Каква е нейната ситуация?

Тя има близки роднини с акне, дълбока дисбактериоза, пропускливи черва, неефективна детоксикация, много чувствителна към стрес и силно тревожна. Кожата е силно чувствителна и възпалена. От известно време храненето ѝ е почти перфектно, но без никакво подобрение. 

В нейния случай, ако не се подкрепи вътрешно тялото и тези проблемни звена, не би било реалистично да очаква подобрение в състоянието на кожата си. Какво би помогнало: 

 • правилна диета, съобразена със спецификите на състоянието ѝ;
 • да се подобри процесът на детоксикация – храни, билки, добавки, натуропатични техники;
 • подобряване на храносмилането и усвояването на храната и хранителните веществата от нея – храни, пробиотици, ензими, билки;
 • да се заздрави чревната лигавица – храни, добавки;
 • да се овладее стресът и напрежението;

Към момента, след като направи конкретни изследвания и взе необходимите мерки, тя вече отбелязва подобрение. 

Ако не се подходи цялостно, то тези вътрешни дисбаланси остават неизлекувани.

Рано или късно, с течение на годините и напредване на възрастта, те придобиват по-осезаем мащаб и се проявяват под формата на неприятни симптоми (не задължително пъпки и акне), чийто произход често не можем да си обясним.   

Лекуването на акне е процес – подобно на пътешествие от място, на което несъзнателно сте се озовали до място, на което бихте искали да бъдете!

Ако вие сте направили всичко по силите си, но не успявате да се справите с акнето, ще се радвам да ви помогна.

Приветствам ви да си запишете час за безплатна опознавателна среща, за да обсъдим по-обстойно проблемите ви и възможните решения.   

4 Comments

 • Здравейте,

  Бих искала да си запиша час за безплатна консултация 🙂

  Поздрави!

  Бюлен Ходжова
  Posted 15/11/2020 at 21:04
  • Здравейте,
   за да си запишете час, кликнете върху активния линк под статията и попълнете регистрационната форма.

   Поздрави!

   Ivayla Yankova
   Posted 16/11/2020 at 17:44
 • И аз отскоро имам акне ,но е различно от тези пъпки ,които съм кмала досега ,по-големи червени и подути без връх ,притеснявам се

  Ana Ruseva
  Posted 10/04/2021 at 17:43
 • Здравейте, искам много вашата консултация за моето проблемно лице.

  Maria
  Posted 11/06/2022 at 19:54

Leave a comment