КАКВО В ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ, МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ПОЯВАТА НА ОЩЕ ПЪПКИ ПО ЛИЦЕТО?

Вероятно много от вас приемат или са приемали хранителни добавки за коса, кожа и нокти. При наличето на пъпки по лицето ви, забелязахте ли промяна или повлияване?

  • Как чувствахте кожата тогава?
  • Влошиха ли се симптомите на акнето ви?

Днес ще ви разкажа защо е много вероятно, ако имате проблемна кожа, някоя от съставките в тези добавки да засилят симптомите на акне и предизвикат появата на повече пъпки по лицето. 

Ако четете етикетите на хранителните добавки, ще установите, че почти всички комбинирани витамини включват биотин. Особено тези, които са предназначени за кожа, кожа и нокти.

Биотинът е водоразтворим витамин от групата В или по-точно витамин В7.

Витамин В7 участва в метаболизирането на въглехидрати, мазнини и белтъчини и спомага пълноценното използване на хранителните вещества от организма.  Доказано е, че подсилва ноктите и се предполага, че подсилва структурата на косъма и забавя загубата на коса.

Ако има недостиг на биотин, е възможно да има косопад, слаби и чупливи нокти и дерматитни състояния на кожата.

Важно е да се приема и усвоява достатъчно биотин. Той може да бъде набавян в адекватни количества, съвсем спокойно от храната  и освен в извънредни случаи,  не е необходим допълнителен прием.   

Но вероятно се питате защо е възможно биотинът да влошава акне – пъпки по лицето?

Причината е във възможен недостиг на витамин В5 (познат също като пантотенова киселина), в следствие на по-високи количества биотин.  

Двата витамина се усвоят в тънките черва, като използват едни и същи рецептори.

Ако вие приемате твърде много биотин от хранителна добавка, той ще се свърже с всички тези ОБЩИ рецептори и ще потисне усвояването на витамин Б5.

Каква е ролята на витамин В5 при акне?

Той е изключително ценен при хора с акне, не само защото подхранва надбъбречните жлези  (важно да са здрави, за да сме устойчиви на стрес), но и защото:

  • Регулира епидермалната бариерна функция на кожата;
  • Регулира скоростта, с която мъртвите кожни клетки се отделят от епидермиса, за да не се предизвика запушване на порите и последващи възпаления, в следствие на удебелен рогов слой;
  • Спомага формирането на нормален рогов слой.

Обобщение:

  • Витамин В5 е важен за кожата, особено при хора с акне;
  • По-висок прием на биотин (витамин В7) може нарушено усвояването на витамин В5;
  • Вероятността, хранителна добавка, която съдържа повече биотин, да е причина за нови пъпки по лицето и влошаване на акне е голяма. 

Какво да правите, ако косата ви пада и ноктите ви са чупливи? 

Решението е в ДИЕТАТА!

Решението е да консумирате такива храни, които да ви доставят и двата витамина заедно, в синергично действие с много други хранителни вещества.

Не е никак трудно да си набавяте достатъчно биотин от диетата, а в случая, това е най-добрият начин!

Храни, които са добри източници на биотин и витамин В5 са яйцата, морските дарове, бобовите култури, пилешкото месо, телешки черен дроб. Винаги бъдете внимателни за качеството и произходът на храната си.

Днес ще споделя една рецепта за Пастет от Телешки черен дроб. Съвсем спокойно може да бъде наречен суперхрана за кожата ви!

Телешкият черен дроб е богат не само на биотин и витамин В5, но също съдържа и много витамин А, желязо и други витамини от групата В, включително В12.  

Силно ви препоръчвам да опитате пастета от телешки дроб и не само да го опитате, а всеки ден да си хапвате по мъничко от него, защото е СУПЕРХРАНА за здрава коса, кожа и нокти!

Ако приемате хранителни добавки, проверете дали не съдържат биотин и отбележете как се отразява на кожата ви!!!

* Линк към рецептата .

* Възможно е косопадът да е в следствие на дисбалансирана функция на щитовидната жлеза. Консултирайте се с лекар.

Надявам се, тази информация да ви бъде полезна. Ако е така споделете статията с хора, на който също може да е от полза.

Ако отдавна се лутате и не отбелязвате голямо подобрение в кожата си, запознайте се с 6-СЕДМИЧНА ПРОГРАМА “ОСНОВИ НА ЧИСТАТА КОЖА”.

Ако не сте сигурни, дали програмата е за вас, запишете си час за 15-МИНУТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА с мен, като попълните РЕГИСТРАЦИОННАТА ФОРМА.

Leave a comment