5 основни типа акне

Какъв е типът на акнето ми и на какво се дължи?

Днес ще се постарая кратко да разясня най-честите типове акне. Надявам се това да внесе поне мъничко спокойствие в мислите на тези от вас, които сте в дилема и постоянно се питате защо ми се случва това. Имайки по-конкретни предположения за възможната причина, ще имате и по-ясна представа към какви конкретно действия да се насочите, за да си помогнете адекватно.

В практиката си срещам няколко основни типа (вида) акне. Възможно е да има повече от една причина, но често една е водеща. Колкото по-дълга е историята ви с акне, толкова по-комплексно може да бъде и състоянието ви.

5 основни типа акне:

1. Акне заради дисрегулация на хормона инсулин.

При този тип акне често се наблюдава влошаване на кожата около овулация. Обикновено овулацията настъпва 12 до 16 дни преди началото на следващата ви менструация. При жените с 28 дневен цикъл, овулацията е около 14 дни след започването на цикъла. Ако цикълът има по-голяма продължителност например 40 дни, тогава и овулацията вероятно ще бъде 24 – 28 ден от началото на кръвотечението.

Как дисрегулацията на инсулина поражда акне? Инсулинът е хормон, които понижава нивата на кръвната захар и участва пряко в глюкозния метаболизъм. Нарушената секреция на инсулин и неадекватните нива на глюкоза в кръвта афектират овулацията и яйчниците биват стимулирани да секретират екстра тестостерон. Въпреки, че е вероятно пъпки да избиват не само по време на овулация, все пак това е ясен знак, че инсулинът е добре да бъде регулиран.

2. Акне заради неефективна детоксикация.

Появява ли се акне в зоната на челюстта в периода около месечният ви цикъл? Това в повечето случаи е знак за дисбаланс на хормонално ниво заради излишък на естрогени и недостик на прогестерон. Хормоналното акне обаче често може да бъде следствие от неоптимално детоксикиране на тялото. Много възможно е да вземат участие и други фактори, но именно поощряване на детоксикиращите функции на тялото (важни за елиминирането на токсини и излишни хормони), често е ключов фактор за прекъсне на порочния цикъл, за който до момента не сте открили решение.

3. Акне заради чревна дисбактериоза и възпаление.

Пъпките в областта на бузите, гърдите и гърба (по гърба често са фини и подобно на обрив) обикновено са свързани със здравето на червата. Има множество случаи, в които липсват конкретни оплаквания, касаещи чревна дисфункция и това е много объркващо. Объркващо е защото човекът дори не предполага какъв може да бъде коренът на акнето му. Но въпреки липсата на всякакви симптоми, причината все пак може да се корени във влошено чревно здраве и когато се започне целенасочена работа, кожата неминуемо започва да се успокоява и лекува. Дори да нямате никакви оплаквания като подуване, запек, диария, колики, газове, болки в областта на червата, но имате пъпки по бузите, гърба и деколтето, си струва да се замислите върху това, което току що научихте.

*Често основните причини могат да бъдат повече от една.  

4. Акне заради лимфен застои.

Ако сте страдали от стрептококова инфекция, чести ушни инфекции, отстраняване на сливиците, тогава е възможно водещата причина за акнето ви да е лимфен застои. Ако се формират кистозни образувания около ушите или шията или пък акнето ви е само от едната страна на лицето, това също е знак за лимфен застои. Тук целенасочено трябва да се подобри движението на лимфата и отново да се подпомогнат всички органи отговорни за детоксикиране на тялото.

5. Акне заради хроничен стрес.

Стресът усилва негативните последици от всичко, което до момента изброих. За съжаление повечето хора отдавна не спазват правилото да разделят своите 24 часа на 8 часа за сън, 8 часа за работа и 8 часа за почивка и релаксация. С течение на годините някои хора преживяват и премного травматични събития, повечето от които датират още от детството и натупват много стрес, който не спира да вибрира в телата ни. Балансът между работа и почивка е изключително важен и често с мои клиентки започваме именно от тази сфера, а когато се касае за по-дълбоки психо-емоционални травми силно препоръчвам и индивидуална работа с терапевт. Тук важното е да се разбере обаче, че процес на изцеление не е възможно да стартира, ако е активирана симпатиковата нервна система и сме настроени на режим „бии се или бягай“, защото тогава приоритет ни е оцеляването. Жизнено важно е да помогнем на НС да превключи на режим „почивка и възстановяване“, а това означава да активираме парасимпатикоса или с други думи, отново да се научим как да откриваме вътрешното си спокойствие.

Успяхте ли да разпознаете своя тип акне?

Ако имате акне и не успавяте сами да се справите и досегашната терапията не ви помага, то запишете си час за БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА. Ще се запознаем, ще обсъдим проблема ви и ако сметна, че съм в състояние, ще ви информирам по какъв начин аз мога да ви помогна.

Leave a comment