Как да се справя с хормонално акне

 • Излизат ли ви дълбоки, болезнени и зачервени пъпки в областта на челюстта, а понякога и брадичката?
 • Кожата ви изглежда ли по-чувствителна, възпалена и реактивна преди цикъл?
 • Акнето ви влошава ли се във втората половина на месечния ви цикъл?

Ако отговорът е “Да” на поне на един от въпросите, е твърде възможно хормоните ви да са дисбалансирани.

Лекуването на акне, особено ако е свързано с хормонален дисбаланс, е изцяло вътрешна работа и необходимост от трайна промяна в навиците.

Хормоналното акне има доста очевидни характеристики – дълбоки, зачервени и болезнени кисти, които се появяват предимно в областта на челюстта, брадичката и около устата. Обикновено влошаването на кожата кореспондира с месечния цикъл.

Не винаги, но в повечето случаи, първоначално пъпките са се появявали в други зони на лицето – чело, бузи, Т-зона. Ако лечението в тази ранна фаза на акне е било насочено предимно към външното проявление (кожата и пъпките) или е било супресивно (противозачатъчни хапчета, антибиотици, роакутан), без да се потърсят първопричините и без акнето да е лекувано из основи и цялостно, пъпките постепенно са започнали да се появяват в областта на челюстта (брадичката и около устата).

Хормоналното акне би могло да бъде предизвикано от:

 1. Силен стресов фактор – обикновено в този случай, пъпките засягат директно зоната на челюстта. За да се овладее състоянието, ключово е да се излезе от стресовата ситуация, тялото да се подхрани, умът ви да почива и това често е напълно достатъчно акнето да изчезне без допълнителни усложнения, така, както се е появило.
 2. Много по-често срещана ситуация е, хормоналното акне да е следствие от дълго протичащо възпаление в тялото, което постепено е довело до хормонален дисбаланс.

Наследствеността е допълнителен фактор, който допринася за по-лесното отключване на проблема.

Случай от практиката:

Миналия месец, при мен на последната си консултация беше моя клиентка, която страдаше от хормонално акне. Когато за първи път дойде през месец юни 2020 година, тя беше с акне по лицето, гърба и деколтето от тийнейджърските си години. Сега тя е на 34г. Представете си колко много време е това. Повече от 5 години е приемала противозачатъчни хапчета и през този период пъпките почти са изчезнали.

След спирането на хапчетата, акнето се е завърнало с пълна сила. Освен това тя споделяше, че се чувства тревожна и нервна, уморена без причина, сутрин също се буди недоспала и без енергия. Имаше често неприятно главоболие и сърцебиене.

Тя приключи Холистичната акти-акне програма декември 2020 година – кожата ѝ е неузнаваема. Главоболието, сърцебиенето, тревожността останаха в миналото и тя сподели, че се чувства много по-спокойна и енергична.

За съжаление, противозачатъчните хапчета не са в състояние да излекуват акнето ви. Те единствено подтискат производството на себум. Щом преустановите техния прием (не е възможно да ги приемате вечно) проблемите, които сте имали преди това се завръщат с още по-голяма сила.

Много жени живеят с хормонално акне години наред и не спират да търсят начин да го излекуват. Акнето напомня за себе си ежемесечно, ежеседмично, понякога дори ежедневно. То носи много страдание и болка –  физическа и душевна. С хормоналното акне не можеш да се примириш. И продължаваш с години да обикаляш от лекар на лекар с надеждата, че то все някога, някак ще спре.

Задай си този ключов въпрос: Ако класическите методи срещу акне, които се използват в нашите ширини, бяха ефективни, защо има все повече жени, които в продължение на години (понякога десетилетия) не могат да постигнат трайно облекчение от акне? Защо ти, въпреки, че си посетила множество специалисти, все още не си намерила трайно решение?

Как да се справите с хормоналното акне?

Акнето предизвикано от хормонален дисбаланс е наистина дълга тема, но нека започнем от това..

Кои хормони причиняват акне?

В основата на хормоналното акне стоят мъжките полови хормони или това са така наречените андрогени. По-конкретният виновник е хормонът дихидротестостерон (DHT). DHT стимулира мастните жлези да произвеждат повече себум в порите на кожата, което е основна предпоставка за формиране на акне.

За жените обикновено не са характерни високи нива на андрогените. Когато обаче нивата на тези хормони се повишат, поради една или друга причина, тялото ни моментално реагира на тази промяна и един от симптомите е акнето.

Какво води до повишаване нивата на андрогенни хормони?

Обикновено комбинация от следните неблагоприятни фактори, създава перфектни условия за поява на хормонално акне:

1. Понижена инсулинова чувствителност

Излишъкът от инсулин повишава андрогенната активност и предизвиква акне.

2. Нарушена детоксикация

Черният дроб е пречиствателната станция на тялото, регулира баланса на полови хормони, хормоните на щитовидната жлеза, надбъбречните хормони. Ако черният дроб е претоварен и не е в състояние да осъществи пълноценно своята роля, балансът на хормони, рано или късно, ще бъде нарушен. Повече за детоксикация и акне научете ТУК и ТУК.

3. Възпаление в червата

Прекомерната употреба на оралните антибиотици и нестероидни противовъзпалителни лекарства, хроничният стрес, включващ системното недоспиване, както и небалансираната диета, могат да причинят хормонален дисбаланс.

4. Естрогенова доминантност

По-ниски нива на хормона прогестерон спрямо хормона естрадиол. При ниските нива на прогестерона се увеличава въздействието на андрогените върху мастните жлези, чрез повишена активност на ензима 5-алфа редуктаза, който превръща тестостерона в неговия активен метаболит DHT.
Сигурна съм, че ще ви е интересно да научите защо по време на бременността, кожата на някои жени се изчиства напълно. Причината е, че през този период, хормонът прогестерон естествено се повишава, в следствие, на което се потиска активността на гореспоменатия ензим, което от своя страна намалява или напълно изчиства акнето.

5. Високи нива на пролактин

Нивата на пролактин се повишават основно при стрес, противозачатъчни хапчета, СПКЯ, понижена функция на щитовидната жлеза. При високи нива на пролактин се подтиска овулацията и се повишава андрогенната активност на надбъбречните жлези, които допринасят за бързото образуване на пъпки от акне.

6. Стрес

Kогато преживяваме емоционален стрес (например не сме се примирили с раздялата с партньора си или сме загубили близък човек) или сме под постоянно психическо напрежение (работим неуморно интелектуална работа или непрекъснато се терзаем за битови проблеми) или физически сме изтощени (тренираме като за последно или често недоспиваме), от надбъбречните ни жлези интензивно се освобождава хормона кортизол. Предизвиква се сложна каскада от хормонални реакции, които засилват мазнината в кожата и акнето.

Има достатъчно научни доказателства за гореописаните причини, но за съжаление все още те не се вземат предвид при стандартното и общоприетото лечение на акне, което за съжаление вкарва много жени в един порочен цикъл на проба, грешка и последващо разочарование.

Как да регулирам нивата на андрогенни хормони в тялото си?

Отговорът се крие в балансирането на гореспоменатите причини, които стоят в основата на повишените андрогенни нива.

Ето няколко чудесни съвета, които постепенно, но сигурно ще ви помогнат да превъзмогнете основните причини за акне и да възстановите нормалните нива на андрогени в тялото си:

1. Спрете със захарта и десертите

Някои от моите клиентки са ми казвали, че това ще бъде най-трудната промяна за тях, защото не могат без сладко и десерти и буквално всеки ден захарта присъства в менюто им.
Но замислете се, яденето на сладкиши и торти, по-важно ли е за вас от това, кожата ви да е чиста и да имате увереността и самочувствието, които в момента ви липсват.
Замислете се кое е по-важно за вас: да ядете сладкиши или кожата ви да е чиста и без пъпки? Защото не можете да имате и двете!
Наистина, пристрастяването към захарта е реалност за много дами с акне и, без да преувеличавам, ви трябва план и стратегия как да спрете да ядете захар. Ето ТУК и ТУК ще научите повече, за това пагубно влияние на захарта върху кожата ви и как да се справите.

2. Избягвайте токсините

Не консумирайте пилешко месо, което не е домашно. Консумирайте чиста храна.

3. Подкрепете черния си дроб и детоксикацията на тялото си

Можете да използвате билки като бял трън, глухарче и репей.

4. Консумирайте разнообразни зеленчуци, особено кръстоцветни

Съдържат фитонутриенти, подпомагащи детоксикацията и елиминирането на излишните хормони от тялото ви.

5. Излекувайте червата си

Възстановяването на червата и балансирането на микробиома и хормоните обикновено изисква време и търпение, но това би могло не само да остави акнето ви в миналото завинаги, но и буквално да промени живота ви.

6. Намалете ежедневния стрес

Хроничният стрес е в основата на проблемите ни и в повечето случаи ние дори нe гo осъзнаваме. Прочетете повече ТУК.

Знайте, че в продължение на поне 3 месеца, тялото ви трябва да поддържа среда на минимално възпаление, за да започнат хормоните ви да се балансират.

Много от жените, с които работя, страдат от хормонално акне. Знам историята на всяка една от тях, знам какво са преживели и през какво са преминали. И точно тези момичета са най-отдадени на Холистичната анти-акне програма, виждайки реална възможноста да се измъкнат от този ужасен порочен кръг. 

Единственият начин да върнете баланса в хормоните си и да преодолеете хормоналното си акне веднъж завинаги е като “запретнете ръкави” и преоткриете собственото си здраве. Знам, че това не е лесна задача, но е единственото истинско решение изцяло във вашите ръце!

Ако не сте сигурни, дали програмата е за вас, запишете си час за ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА с мен, като попълните РЕГИСТРАЦИОННАТА ФОРМА.

Използвани източници:

8 Comments

 • Здравейте,не знам точно какъв вид акне имам,според мен средно към леко(бели комедони и 2-3 големи пъпки)пия Цинк 15мг на ден и нещата се повлияват страхотно,но не може вечно да го пия.Преди време ме лекуваха с антибиотик и се оправих,но за кратко след това пъпките се върнах макар и не чак толкова на брой,те ме загрозяват ,а и аз ги стискам и стават белези….получих акне преди няколко години(доста изявено не съвсем тежко,ноооо),иначе цял живот не съм знаела какво е да имам пъпка или комедони.
  Бих искала да ми напишете кои точно хормони да си изследвам и държа да ги проверя…и също искам да започна да Ви посещавам…Вие в София ли работите?
  Благодаря

  Радослава Иванова
  Posted 08/01/2021 at 10:39
  • Радослава, здравейте.
   Радвам се, че сте намерили поне частично решение на своя проблем. Има голям набор от хормони, които биха могли да бъдат изследвани и бих ви посъветвала да се обърнете към своя лекуващ лекар.
   Ако желаете да обсъдим по-конкретно вашата ситуация, можете да си запишете час за безплатна среща.

   Поздрави,
   Ивайла

   Ивайла Янкова
   Posted 08/01/2021 at 16:53
 • Здравейте Ивайла, с Вас сме се виждали веднъж на консултация през май месец по вайбър, истината е,че гледайки снимките от тогава имам напредък, но не е изобщо това, с което бих се задоволила. Разбирам отлично нещата, които изброявате, но какво да бъде моето всекидневно меню? Пробвала съм да спра млякото и производните му, не съм сигурна дали видях особена разлика. Дали може някакъв пример какво да ям всеки ден, какво да пия, какви добавки също да използвам. Много ми е писнало от тези пъпки искам да ги няма вече, за жалост нямам възможност да дойда до София, живея във Варна. Надявам се на вашата помощ отново! Как да направя всички тези неща? 🙁

  Натали Драганова
  Posted 09/01/2021 at 21:42
  • Натали, здравейте.
   Истината е, че много жени са в подобна на вашата ситуация.
   В блога има много материали, които да ви ориентират какво да бъде храненето ви. Можете да започнете от Навик 1 и Навик 2 за чиста кожа, но почти във всяко видео говоря за храненето. Във facebook много често публикуваме и подходящи рецепти и давам общи съвети.
   В Холистичната анти-акне програма работя с все повече жени от други градове. Формата на програмата позволява това.
   За да дам конкретни насоки, трябва да съм запозната детайлно и да проследявам прогреса ви – точно това правим в анти-акне програмата.
   При интерес да се включите, пишете ми на ivayla.yankova@gmail.com

   Поздрави,
   Ивайла

   https://holistic-connection.com/clear-skin-habits-1/
   https://holistic-connection.com/clear-skin-habits-2/

   Ивайла Янкова
   Posted 11/01/2021 at 11:13
 • Здравейте, Ивайла. За съжаление от половин година се боря с хормонално акне. Бях на консултация при АГ,, специалист”, който ми изписа без причина,, Дуфастон” (държа да подчертая, че кожата ми беше в отлично състояние и след това се прегледах многократно и яйчниците са ми в перфектно състояние). Медикаментът ми бе изписан под претекст, че имам поликистозни яйчници, което се оказа по безброй причини абсолютна лъжа. Направих два цикъла с кортикостероиди, защото нищо друго не ми помагаше. От кръвните преди два месеца ми излезе, че имам завишени 4 Андростендион и ДХЕА – С. На ръба на тоталното отчаяние съм. Моля Ви, кажете ми какво да направя. Какво да пия, как да действам, кога ще се нормализират хормоните? От толкова прегледи лечение и отговор не получих. Благодаря.

  Йоана
  Posted 04/05/2021 at 23:10
  • Йоана, здравейте.
   Много съжалявам, че ви се е случило всичко това. Предвид факта, че състоянието ви е доста комплексно, разбирате че би било несериозно и невъзможно да ви дам отговор и решение в едно или две изречения тук.

   Вероятно ще е необходимо време, за да се справи организмът ви със страничните ефекти на медикаментозната и хормонална терапия. Правилното и балансирано хранене ще помогне да поддържате органите и системите в тялото си в най-опримална форма, за да съкратите този процес и да изчистите кожата си възможно най-скоро.

   Съжалявам, че не мога да ви бъда по-полезна към този момент!
   Поздрави,
   Ивайла

   Ивайла Янкова
   Posted 09/05/2021 at 12:08
 • Здравейте,

  Някой пробвал ли е продукта Nonacne за акне? Много хора ми го хвалят, но не разбирам от съставките и въпреки че толкова е прехвалван, дайте мнение. Пускам линк: https://bit.ly/37UCb68

  Daqna
  Posted 19/08/2021 at 20:35
 • Здравейте от няколко месеца лицето ми в опасно състояние не вземам никакви лекарства ходила само на козметични процедури на 18 г съм незнам какво да правя

  Мери
  Posted 11/12/2022 at 20:42

Leave a comment