МОЖЕ ЛИ ХРОНИЧНАТА КОНСТИПАЦИЯ ДА ПРЕДИЗВИКА АКНЕ?

Страдате ли от запек?

Трудно ли ви е да се справите с него?

Чудите ли се дали това има отношение към проблемите на кожата ви?

Хроничната констипация или с други думи запек е деликатна тема, на която има нужда да се обърне повече внимание и да се внесе повече яснота.

Пример от практиката

Работя с наистина много жени с акне и в практиката си съм установила едно – ако някоя от тях страда от хроничен запек, не бих могла да ѝ помогна да изчисти кожата си, ако преди това не ѝ помогна да реши проблема с червата – тоест да възстанови нормалната си дефекация.

Преди известно време имах случай с клиентка с хронично дългогодишно кистозно акне. Акне, което беше следствие от много дисбаланси и на физическо и на психо-емоционално ниво. Тази клиентка имаше и хроничен запек от много години. Какво ме шокира в историята ѝ? Тя беше посещавала множество специалисти в различни области и никой не беше обърнал внимание на това, че от години тя има запек и с дни не може да отиде нормално до тоалетната. 

Констипацията е сериозен проблем. Защо? Защото тялото ви постепенно се натравя, в резултат на което се разболява. Ако страдате от този проблем, ви е до болка ясно колко е неприятно. Усещате се токсични и физически, и психически, и емоционално. 

Как констипацията влошава и задълбочава акнето? 

Вероятно сте чували и знаете, че състоянието на червата (добро или лошо) рефлектира върху състоянието на кожата. Но ако до момента сте се чудили дали нередовното ходене до тоалетната има отношение директно към проблемите на кожата ви и към акнето ви – ДА, категорично.

Колко често е нормално да се ходи до тоалетната?

За да се освободи тялото от отпадните продукти и да се предотврати ре-абсорбирането на токсини от червата в тялото, жизненоважно е да има ежедневна дефекация. Ако липсва поне едно изхождане на ден или пък усещането ви е за непълно освобождаване на червата ви, тогава може да се говори за запек (констипация). 

Какви могат да бъдат причините за констипация и как се стига до акне?

Най-често в основата стоят ежедневните ни навици и начинът ни на живот, като например недостатъчен прием на течности, липса на фибри в диетата, липса на физическа активност, спорт и движение.

Много от моите клиентките страдат от констипация или недотам пълно изхождане и това е един от първите проблеми, който адресираме. Повечето от тях в рамките на 2-3 седмици до месец успяват да регулират червата си и в съответствие с това, състоянието на кожата започва да се подобрява. 

При някои хора обаче има и други съпътстващи фактори.

Те се отразяват на перисталтиката на червата и в някои случаи е по-трудно да се преодолее констипацията.

Генетичен фактор

Такава причина може да бъде наследствено предразположение към неправилна детоксикация.  Както знаете, акнето може да бъде предавано по генетичен път и връзката е неефективната детоксикация на черния дроб. Това е и причина за стагнация в черния дроб (пречиствателната станция на тялото), в резултат на което има недостатъчно производство на жлъчен сок. А какво прави жлъчният сок? Освен че участва в разграждането на мазнините, жлъчният сок стимулира и перисталтиката (движението) на червата. При муден черен дроб, има недостатъчно жлъчен сок, което води до лениви черва и често се стигна до запек.

Дисбактериоза

Друга много пренебрегвана причина за хронична констипация е дисбактериоза или дисбаланс в чревния микробиом. Отново често се среща при страдащи от акне. Какво се случва в този случай? Свръхрастежът на някои бактерии в червата, води до ферментация на консумираната храна, ферментацията предизвиква газове, газовете предизвикват намаляване на движението на червата, съответно трудна дефекация, подуване на корема, запек и автоинтоксикация.   

Факторите са взаимосвързани и е добре да се вземе в предвид всеки един аспект на проблема.  

Хроничен запек и хормонално акне!

Хормоналното акне често е следствие от дисбаланс в нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон. Още по-често се наблюдава излишък от естроген – състояние наричано естрогенова доминантност.

Хроничният запек афектира хормоналното равновесие и може да бъде наистина трудно да постигнете хормонален баланс, ако преди това не адресирате проблемите с червата си.

Защо се питате?

Щом има излишни хормони, те трябва по някакъв начин да бъдат изведени от тялото. В този процес сериозно участие взимат черния дроб (който метаболизира мазнини, хормони, токсини) и дебело черво (също един от основните органи на детоксикация, чрез които се осъществява елиминацията). За да бъде ефективен процесът, всички органи на детоксикация работят в тясна връзка. Черният дроб е отговорен за деактивирането на естрогена, като му добавя метилова група и го трансформира във водоразтворимо съединение. Водоразтворимото съединение преминава през дебелото черво и се изхвърля от тялото.

При констипация се случват 2 неща, които повишават естрогена в тялото и съответно засилват хормоналното акне:

  1. Хроничния запек често върви в комплект с чревна дисбактериоза  и в резултат има свръхпродукция на ензима бета-глюкоронидаза. Свръхпродукцията на този ензим се свързва с по-високи нива на циркулиращи естрогени и по-слабо отделяне на естрогени през червата. Ензимът активира наново, вече деактивиран естроген и му позволява отново да се върне в тялото. 
  2. Запекът е причина естрогенът да престоява в червата по-дълъг период от време. Това означава, че същият ензим бета-глюкоронидаза има възможност да активира наново повече естроген, който да се ре-абсорбира в тялото. 

Все повече естроген циркулира в тялото, което задълбочава още повече дисбаланса между естроген и прогестерон и хормоналното акне се обостря и влошава.

Как да се справите с хроничния запек, да подпомогнете ежедневната дефекация и изчистването на кожата си?

  1. Повишете консумацията на фибри – нека поне 50% от храненето ви да са зеленчуци (и плодове) с ниско съдържание на нишесте. От плодовете, чудесен избор са малините.
  2. Пийте достатъчно вода – колко всъщност е достатъчно? Най-лесния начин да изчислите е да умножите 30мл. вода по вашите килограми. Например, ако тежите 50кг. и умножите по 30 мл., означава че е добре да приемате не по-малко от литър и половина вода на ден.
  3. Движете се – ежедневните упражнения и движението стимулират перисталтиката на червата.

Пример от практиката:

Преди време моя клиентка ми разказваше, че ѝ е трудно да регулира напълно изхождането си и неприятното подуване в областта на корема. Оказа се, че прекарва повече от 8 часа на стол пред компютъра. Обядва в същата поза и почнти няма движение през деня. Съответно през по-голямата част от деня коремната ѝ област е буквално сплескана. Помислете дали не правите подобна грешка?

  1. Подкрепете черния си дроб – добрата чернодробна функция е важна за производството на адекватни количества жлъчен сок, който поощрява перисталтиката на червата и редовната дефекация.
  2. Балансирайте своя чревен микробиом – това ще намали ферментацията в червата ви, ще намали образуването на газове и подуването и ще улесни значително ежедневното изхождане.

Знам, че темата е деликатна и много жени се притесняват да споделят и говорят. Вие обаче трябва да намерите решение и то възможно най-бързо. Всички останало остава на заден план, защото не се ли очиства ефективно и ежедневно тялото ви, това буквално ви трови отвътре, предизвиква дисбаланси на много нива и прави невъзможно изчистването и на кожата ви.   

Все още имате въпроси? Запишете си час за БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА с мен, като попълните РЕГИСТРАЦИОННАТА ФОРМА.

Използвани източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/
https://www.jbc.org/article/S0021-9258(20)30413-0/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5017946/

Leave a comment