АКНЕ И ВИТАМИН D + ПОЛЗИ И ВРЕДИ ОТ СЛЪНЦЕТО

Нека започна с това, че слънцето може да предизвика стареене на кожата, но последните изследвания дават много храна за размисъл, дали не е добре да променим отношенията си към него, за да бъдем максимално здрави, красиви и да изключим риска от хронични кожни проблеми, какъвто проблем е акне.

Какво е вашето отношение към слънцето?

Страхувате ли се от него или се припичате „като гущери“ при първа възможност?

Масовите препоръки, отнасящи се до слънчевата защита, са изключително крайни – съветите са да използваме задължително слънцезащитни продукти през цялата година, да се предпазваме под чадър, с шапки, да носим дрехи изцяло покриващи кожата. Тези съвети, разбира се,  са базирани на изследвания и статистика, доказващи, че щетите нанесени от слънцето са реални.

Моето отношение към слънцето след 20-тата ми годишнина много се промени. Ако дотогава не си бях давала сметка за вредите, то след това, повлияна от масираната информация какво причинява то, притеснена започнах да използвам защитни кремове.

Винаги съм се чудела доколко това е правилно. В крайна сметка, слънцето е източник на енергия и слънчевата светлина поддържа почти целия живот на земята. А едва през последните 25 – 30 години се наблюдава драстично увеличаване на рак на кожата.

И актуалният въпрос всяка година, щом настъпят топлите месеци е:

Слънцето наш приятел ли е или е наш враг?

От една страна, слънцето е най-животворната сила. Ние не бихме могли да сме здрави и щастливи без него. Чрез слънцето не само синтезираме витамин D, който засяга почти всички тъкани и органи в телата ни. Чрез него се произвежда серотонин, АТФ и помага в борбата с патогенните микоорганизми.

Всъщност, слънцето намалява риска от почти всяко хронично състояние (акнето е хронично възпалително състояние), увеличава чувството ни за благополучие, повишава енергията ни. Лятото всички сме по-щастливи.

С „две думи“ – създадени сме да процъфтяваме под слънчевите лъчи.

От друга страна, слънчевата радиация създава реални рискове и това не може да бъде оспорено. Прекомерното излагане на слънце се счита за главен причинител за нарастването на случаите на рак на кожата в последните десетилетия. Хиперпигментацията и бръчките се задълбочават при излагане на слънце. Има солидни причини, заради които ни съветват да предпазваме кожата си.

Въпросът е винаги ли слънцето е било толкова опасно? Хората преди десетилетия често са прекарвали много повече време на слънце, със сигурност без да ползват слънцезащитни продукти. Как са успявали да се предпазят от негативното му влияние?

Обобщението е следното:

В продължение на много години се предпазваме от слънцето. Повечето хора работят основно на закрито. В редките моменти, в които сме на открито и можем да черпим от енергията на слънцето, се мажем със защитни продукти, заради всички рискове, които споменах.

ВАЖНО: всичко горенаписано се отнася до кожата на цялото тяло, а не се отнася до кожата на лицето. Винаги предпазвайте лицето си!

Това бягство от слънцето е довело до масов дефицит на витамин D в обществото.

Дали дефицитът на Витамин D не е в основата на проблема?

Дефицитът на витамин D се свързва с акне, преждевременно стареене, косопад, екземи, псориазис и розацея. Това не е никак изненадващо, като се има в предвид, че почти всяка клетка в човешкото тяло има рецептори за витамин D.

В търсенето си на допълнителна информация по темата, открих 2 проучвания, които подкрепят тезата, че витамин D е ключов при хора с акне. След коригиране на стойностите се наблюдава подобрение в състоянието на кожата.

В моята практика, при 95% от клиентите ми с акне, има доказано тежък дефицит на витамин D.

Официалната статистика е следната:

В Европа от 50 до 70% от възрастното население е с неадекватен статус на витамин D.

В България едва 25% от населението имат достатъчно високи нива на витамин D. С тежък дефицит са около 21% и с недостатъчност около 54%. Две трети (2/3) от лицата с тежък дефицит са жени. Това изследване е проведено през 2012 година, върху 2032-ма човека между 20 и 80 годишна възраст от 5 основни географски региона на страната.

  • Полът е много силен фактор – жените имат по-често и по-тежък дефицит на витамин D в сравнение с жените.
  • Стилът на живот е вторият по сила фактор, който определя нивото на витамин D (живот в замърсения град, работа на закрито, хранене…).
  • Местоживеенето, което е свързано с факторите на околната среда (запрашеност, смог, околна температура, брой слънчеви дни в годината…), се нарежда на трето място.
  • Възрастта се явява най-слабият фактор, свързан с възможностите за синтез на витамин D.

Същевременно има редица изследвания, които информират, че недостигът на витамин D е замесен във всички видове рак, включително рак на кожата.

В крайна сметка се оказва, че Витамин D, които синтезираме естествено от слънцето, може да ни направи по-устойчиви, да ни предпази от UV лъчите, както и от акне. (не ме разбирайте погрешно, това не е единствената причина за акне, но ако има недостиг на витамин D, ще ви бъде много трудно да се справите с пъпките завинаги.)

А какво за анти-оксидантната защита от слънцето?

Съществува и друг критично важен начин да се предпазваме през летните месеци, освен чрез различни слънцезащитни продукти, които блокират ултравиолетовите лъчи и цялата „светлина“, така важна за здравето ни.

Когато консумираме диета с високо съдържание на антиоксиданти, ние предоставяме на тялото си невероятен инструмент за борба със свободните радикали, които се образуват, щом се излагаме на UV радиация. Ако диетата ни включва истинска храна, предимно зеленчуци и плодове, както и непреработени зърнени храни, ядки и семена, си осигуряваме изобилие от антиоксиданти. Проучванията показват, че ликопенът, антиоксидант открит в доматите, има способността да предпазва и възстановява кожата от увреждане от ултравиолетови лъчи. Ето защо домати естествено се намират през топлите месеци.

Природата знае най-добре

Имайки в предвид колко силна и опасна може да бъде слънчевата радиация, е немислимо човешкото тяло да няма изграден естествен механизъм на защита. Като допълнение към витамин D и анти-оксидантите, набавяни чрез храната, отношение има и МЕЛАНИНЪТ в кожата.

Меланинът е кафявият пигмент, който се се произвежда в епидермалния слой на кожата ни, за да ни предпази от възпаления и радиация. Накратко казано „ТЕН“.

Интересно: що се касае до меланом (раково заболяване на кожата), проучванията показват, че хора, които се излагат на слънце дълги периоди от време (хора, живеещи по селата, фермери) са по-малко засегнати в сравнение с хора, които се излагат за кратко, но много интензивно (например единствено през лятната почивка на морето). Вероятно това се дължи на постепенното образуване на меланин в кожата, тоест постепенното придобиване на тен, а не рязкото изгаряне на кожата.

В ето ТОВА ВИДЕО споделем 6 ценни съвета как да извлечете максимум ползи от слънцето, без да излагате кожата си на риск.

Ако сметнете, че тази информация ще бъде полезна за ваша приятелка или позната, която се бори от дълго време с акне, споделете я с нея. А ако вие имате акне и искате да го излекувате, каня ви да си запишете час за БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА, като попълните тази РЕГИСТРАЦИОННА ФОРМА.  На срещата ни ще се запозная по-обстойно с проблемът ви и да ви дам възможни решения, базирани на цялостният холистичен подход.

Ползвани източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3357551/

https://www.researchgate.net/publication/306928886_Comparison_of_Vitamin_D_Levels_in_Patients_with_and_without_Acne_A_Case-Control_Study_Combined_with_a_Randomized_Controlled_Trial

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27560161

http://endo-bg.com/wp-content/uploads/2016/04/vitamind.pdf

Leave a comment