Акне по челюстта точно преди цикъл! Защо?

Питате ли се защо всеки месец ви се появяват дълбоки пъпки по челюстта малко преди да настъпи месечният ви цикъл? Пъпки, срещу които нищо не помага и понякога не изчезват със седмици… Ако сте от жените, които страдат от този проблем, вярвам, че предстоящата информация, ще ви бъде много полезна.

Избиването на пъпки в зоната на челюстта точно преди цикъл е много типично при някои жени и в повечето случаи означава по-ниски нива на хормона ПРОГЕСТЕРОН в тялото.

Може би се чудите какви биха могли да бъдат причините за това?
Обикновено причините за нисък прогестерон са основно две – високи нива на естрогени и липса на оптимална овулация.

Причина № 1 – Високи нива на естрогени в тялото

Ще се изумите колко често срещан в днешно време е този дисбаланс и има сериозни основания да е така. И тук също могат да бъдат обобщени две основни причини:

  • Ксеноестрогени, идващи от околната среда – ксеноестрогените са навсякъде около нас и ежедневено ги абсорбираме. Как ще се запитате вие? Отговорът е всякак – чрез храната, замърсеният въздух и водата (представете си градовете, в които живеем), от пестициди, хербициди, от лекарствата, от козметиката, почистващите препарати, от пластмасата, която буквално е на всяка крачка. Представете си колко много пластмаса ползваме в ежедневието си? Ксеноестрогени поглъщаме чрез цигарения дим, пушени меса, индустриално отглеждано пилешко и други меса и т.н. Те са невидим наш спътник и ако не сме наясно с проблема, трудно бихме ги ограничили. Ксеноестрогените са естрогени, които попадат в телата ни от външната среща и смущават работата на ендокринната ни система. Недвусмислено се наричат ендокринни разрушители.
  • Високи нива на естроген, поради лоша детоксикация. Естрогените не се метаболизират правилно – органът, от който основно зависи този процес е черният дроб. И както често съм споменавала в други статии, подпомагането на функцията на черният ни дроб е ключово, за да бъде той в оптимална форма и да е в състояние ефективно да детоксикира тялото ни. При хора, страдащи от акне, често допълнителната подкрепа на този толкова важен орган (пречиствателната станция на тялото) е от особена важност, за да бъде лекувана кожата.

Нека обобщя: изобилието от ксеноестрогени, с които сме в непрестанен досег, както и недоброто метаболизиране на естроген от черния ни дроб, водят до твърде много от този хормон в нашето тяло. До какво води този излишък? Води до загуба на баланс и правилно съотношение между Естроген и Прогестерон. Настъпва състояние наречено “естрогенова доминантност”.

Ето това е една от причините за дисбаланс между Прогестерон и Естроген, но реално истинската причината не е в производството на Прогестерон, а в излишък на Естрогени.

Какво още може да води до нисък прогестерон в тялото?

Причина № 2 Липса на оптимална овулация

Най-често при наличие на възпалителен процес в тялото, яйчниковите фоликули нямат възможност да узреят правилно, което води до липса на овулация или до лошо качество на яйцеклетката.

В перфектни условия, при настъпването на овулацията, се формира корпус лутеум или т.нар. жълто тяло. От жълтото тяло зависи какво количество прогестерон ще бъде произведен. Ако обаче, няма овулация или има аномалии покрай нея, прогестерон не може да бъде произведен в адекватни количества или изобщо липсва.

Част от причините за акне, свързано с нисък прогестерон

  • Прогестеронът контролира нивото на хормона дихидротестостерон (DHT) – DHT е един от най-активните андрогенни хормони, оказва сериозно влияние върху дейността на мастните жлези и в голяма степен определя колко мазна ще е кожата. От DHT зависи също дали мъртвите клетки на повърхността на епидермиса се излющват естествено или тези мъртви клетки се натрупват, формирайки плътен рогов слой и запушвайки порите. При нисък прогестерон, нивата на DHT чувствително се покачват, защото няма кой да го регулира. Резултатът е акне.
  • Прогестеронът блокира ензима 5-алфа редуктаза – ензимът 5-алфа редуктаза превръща андрогенните хормони в тяхната най-активна форма – дихидротестостерон (DHT). Когато липсва Прогестерон, същият ензим позволява на все повече и повече активни андрогенни хормони да въздействат върху мастните жлези и отново – повишава се омазняването и се възпрепятства естественото ексфолиране на кожата. Резултатът – натрупват се мъртви кожни клетки, смесват се с мазнината, образуват плътни тапи в порите. Кожата става много по-податлива към акне
  • Следствие на повишени нива на кортизол (стресов хормон), се подтиска овулацията, което потиска и производството на прогестерон. Повишава се хормонът Инсулин, а това от своя страна води до повишаване на IGF-1 хормон сериозна предпоставка за акне.

Какво е заключението?

Прогестеронът е изключително важен за нас и ако акнето ви се появява основно преди цикъл, има голяма вероятност тялото ви да не произвежда достатъчно от него.

Въпросът, който касае най-много хора сега е как да бъде произведен повече прогестерон?

Основните линии са няколко:

  • да се намали възпалението в тялото
  • да се регулира микробиома и ако е необходимо, да се излекуват червата
  • да се подобри процесът на детоксикация
  • да се балансират нивата на инсулин

Това няма как да се случи, ако единствено използвате козметика за акне, защото процесът е изцяло вътрешен. Необходима е коренна промяна в храненето, подкрепа на черния дроб и детоксикацията, ключово също е и овладяването на стреса.

Може да ви изглежда много сложно, трудоемко, объркващо, но всичко в тялото ни работи в синхрон. Внасяйки промени в една от сферите, повлияваме и останалите. И всичко започва от правилното отношение към себе си, правилната анти-акне диета и нашите дългосрочни добри навици.

Миналата седмица моя клиентка ми сподели следното: “Осъзнах, че тялото е много по-способно да се справя с проблемите, ако му позволим. Ако му давам качествена, правилна храна, добър сън, спокойствие и движение.” Каза ми, че вижда как тялото ѝ може да се справи с много неща, може да се самолекува, стига тя да му помага – това беше нейното дълбоко осъзнаване.

Ако желаете истинска промяна в кожата ви, приканвам ви да се запишете в моята 6-седмична програма “Основи на чистата кожа”

Ще сте наясно каква е правилната анти-акне диета, каква е козметичната грижа, която наистина помага на кожата ви да се оздрави.

Стъпка по стъпка ще разберете как да подпомогнете детоксикацията на тялото си и още много неща, които са важни в този процес. И не на последно място, ще имате подкрепа в мое лице в затворената ни фейсбук група, в която ще можете да задавате всички свои въпроси. Подкрепящата среда е изключително важна, повярвайте ми.

Представете си колко по-кратък би бил пътят ви, ако преди време сте знаели в детайли, какво е трябвало да правите?

6-СЕДМИЧНА ПРОГРАМА “ОСНОВИ НА ЧИСТАТА КОЖА”

Надявам се статията да ви е било полезно, ако е така, споделете я, за да е полезна и на някой друг.

Leave a comment