АКНЕ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ – ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ТЯХ

  • Как консумацията на млечни продукти се отразява на кожата ми?
  • Мога ли да ям прясно мляко, сирене и кашкавал, кисело мляко, масло и гхи, ако имам акне?
  • Ще усетя ли подобрение, ако изключа изцяло млечните продукти от храненето си?
  • Необходимо ли е да избягвам всички млечни продукти?

Все въпроси, които терзаят страдащите от възпалена и проблемна кожа хора. В този материал ще се постарая съвсем кратко да изясня тези въпроси, като ги съобразя с последните публикувани проучвания.

Ако е необходимо да отговоря в едно изречение:

Млечните продукти провокират пъпки и влошават акне и изключването им може да повлияе благотворно на кожата.

През последните 2-3 години са публикувани няколко метаанализа, които хвърлят нов и по-обширен поглед върху връзката между консумацията на млечни продукти и тежестта на акне.

Как млечните продукти причиняват акне?

#1 Краве млечните продукти съдържат хормони на растежа, които провокират повишаване на IGF-1 хормон и повлияват друг хормон – инсулин. Инсулинът предизвиква повишаване на секрецията на тестостерон от яйчниците. И двата хормона – IGF-1 и тестостерон са свързани с количеството продуцирана мазнина от мастните жлези. А от степента на омазняване на кожата пряко зависи и тежестта на акнето. В случая няма значение дали млечните продукти са домашни, органик, от пасищно отглеждани животни или са от индустриално производство.

#2 Суроватка и казеин – протените в млякото – повишават нивата на инсулин в тялото и съответно това отново провокира повече себум, по-мазна кожа и е предпоставка за възпаление и акне.

#3 Бета-Казеин А1, който е в състава на краве млечните продукти, дразни чревната лигавица, създава възпаление в червата, забавя храносмилането и дори влошава лактозната непоносимост.

#4 Не всички хора са толерантни към лактозата в млякото. Около 65-75% от световното население има лактозна непоносимост. Това е състояние, при което е на лице недостатъчно производство на ензима лактаза и съответно лактозата, съдържаща се в мляко, не може да бъде разградена ефективно. Неразградените молекули дразнят чревната лигавица и с течение на времето могат да предизвикат възпаление в организма, което разбира се, ще допринесе за тежестта на акнето. Хората, които имат лактозна непоносимост, след консумация на млечни продукти, изпитват симптоми като газове, подуване, болки, диария, констипация.

С оглед казаното до тук, ако имате здрави черва и не изпитвате току що споменатите симптоми, вероятно разграждате лактозата и може би ще толерирате и някои млечни продукти, като например козе и овче кисело мляко и сирене. Наблюдавайте себе си и установете какви количества толерирате, без това да ви създава проблем.

Не ви съветвам обаче да консумирате краве млечни продукти, заради причина #1, #2 и #3.  

Ако обаче изпитвате каквито и да било стомашно-чревни неразположения, хапвайки дори малко козе или овче млечни продукти и усещате, че състоянието на кожата ви се влошава, може би е добра идея да преосмислите и тяхната консумацията към този момент.

Краве маслото и гхи влизат ли в тази група?

Краве маслото и гхи (пречистено масло) обикновено се понасят добре от повечето хора, тъй като съдържат малки количества лактоза и незначителни количества белтъчини, които се явяват и главните провокатори.

Трябва ли да се притеснявам от недостиг на калций, изключвайки млечните продукти от менюто си?

Ако в храненето ви присъстват храни, богати на калций, няма от какво да се притеснявате. Такива храни са сардини, сьомга, сусам, чиа, бадем и повечето тъмнозелени зеленчуци като спанак, рукола, коприва, лапад, кейл, броколи. И истината е, че ако разнообразявате менюто си с всички тези храни, това ще допринесе изключително много за подобряване състоянието на кожата ви.

А какво, ако обичам краве мляко и сирене?

Просто опитайте други алтернативни варианти като домашно кокосово или бадемово мляко и замените краве продуктите с такива от овче и козе мляко.

Изводите:

Универсална диета, която да може успешно да се приложи при всеки един човек, не съществува. Хората сме различни, имаме различни потребности, в различните етапи на нашия живот. Има обаче и някои правила, с които е добре да се съобразяваме, ако желанието ни е да подобрим вътрешното си здраве и това да се отрази на здравето на кожата ни.

Приемът на всякакви млечни продукти, пълномаслени или обезмаслени, прясно или кисело мляко, независимо от количеството или честотата на прием, са свързани с по-висок коефициент на акне, в сравнение с липса на прием при лица на възраст 7–30 години. Приемът на сирене се свързва с по-високо съотношение на коефициентите за акне в сравнение с липса на прием.

Балансираното и рационално хранене, съобразено със специфичните особености на акне, е първата и най-важна стъпка към мечтаната кожа.

Ако този материал беше полезен за вас, споделете го, за да бъде полезен и за някой друг със сходен на вашия проблем.

Запознайте се с 6-СЕДМИЧНА ПРОГРАМА “ОСНОВИ НА ЧИСТАТА КОЖА”, която може да ви даде добър старт в решаването на проблема с акне.

Ако не сте сигурни, дали програмата е за вас, запишете си час за 15-МИНУТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА с мен, като попълните РЕГИСТРАЦИОННАТА ФОРМА.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115795/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29778512

https://www.dovepress.com/dairy-consumption-and-acne-a-case-control-study-in-kabul-afghanistan-peer-reviewed-fulltext-article-CCID

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3141390/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900340/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350548/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9174476

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2951635/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5657040/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5593102/

Leave a comment