АКНЕ И ЗДРАВЕТО НА ЧЕРВАТА

Има ли връзка между здравето на червата и кожните проблеми, в частност акне?

Да, има. И днес ще разкажа накратко колко силна е тази връзката наистина.

Първо си отговорете на няколко въпроса:

 • имате ли често дискомфорт в областта на стомашно-чревния тракт?
 • имате ли храносмилателни проблеми?
 • имате ли симптоми като газове, подуване, запек, диария?
 • случвало ли ви се да приемате често антибиотици през годините?

Ако си отговаряте положително на някои от въпросите, е напълно възможно акнето ви частично да е в резултат с влошеното състояние на червата ви. Това, което се случва вътре в нас, в нашето тяло, неминуемо се отпечатва върху лицето и повлиява кожата.

От десетилетия натуропатията прави връзка между множество здравословни проблеми и лошото състояние на червата. За щастие вече има и достатъчно научни доказателства, които го потвърждават. През последните няколко години са направени много изследвания, съсредоточени върху човешкия микробиом.

Какво е чревен микробиом?

Микробиомът е сложна система, общност от трилиони микроорганизми, които населяват червата, устната кухина, стомаха, тънките и дебелото черво, вагината, уриналния тракт и КОЖАТА!

Микроорганизмите, които съставляват този микробиом могат да бъдат полезни и вредни и естественият баланс между тях е от съществено значение за човешкото здраве. Ако този баланс е нарушен и броят на патогенни микроорганизми се увеличи, в тялото възниква възпаленителен процес.

В действителност огромна част от здравословните проблеми са в следствие на възпаления предизвикани от нарушен микробиом или дисбиоза в червата. А както знаете, акнето е хронично възпалително състояние.

Тук ще спомена един много известен цитат на Бащата на медицината Хипократ :

“Всички болести тръгват от червата.”

Изводът е, че кратък път за да се спре акне – няма. Или ако има, то обикновено е временно или още по-зле – вредно за организма.

В крайна сметка, един от основните стълбове, за да бъде кожата чиста от пъпки и в добро здраве, е намаляване на възпалението и възстановане на бактериалния баланс – както в червата, така и върху кожата.

4 основни насоки, които ще подпомогнат този процес:

1. Хранене – първо и фундаментално – изборът на храната, която ядем всеки ден:

 • изключване на всички вещества, които могат да имат негативно въздействие, като цигари, алкохолни напитки, преработени храни, захар, захарни и сладкарски изделия, подсладени напитки и плодови сокове.
 • балансиране на храненето с много зеленчуци, умерено пълнозърнести храни и добри източници на белтъчини като месо, риба, яйца, козе сирене, козе кисело мляко.

2. Да се намали популацията на патогенни микроорганизми, които увеличават и задълбочават възпалението. В помощ идват противовъзпалителни и антимикробни храни и билки като суров чесън, куркума, джинджифил, риган, кокосово масло.

3. Въвеждане на пробиотични храни и подходящи пробиотици, които да допринесат за естественият баланс на чревната микрофлора.

4. Възстановяване лигавицата на червата – много често, ако е имало дълго време възпаление, то може сериозно да е увредило лигавицата на тънките черва. Това често води до много физически и психически симптоми и един от тези симптоми е акнето, пъпките и възпалената кожа. Най-доброто естествено „лечебно“ средство е добре приготвеният телешки бульон (вижте рецептата на края на статията), който е изключително добър източник на много хранителни вещества, необходими за възстановяване на лигавицата на тънките черва.

Добре е да знаете, че този процес отнема време, но не забравяйте, че акнето не е кожен проблем и за да го спрете, трябва да откриете какво го предизвиква и да работите върху точно тези конкретни причини.

Съсредоточете се върху вътрешно подхранване и балансиране на тялото си, защото единствено това е начинът наистина да се справите с акнето.

Преди да направите каквито и да било промени, допитайте се до вашият лекуваш лекар.

Ако сметнете, че тази информация ще бъде полезна за ваша приятелка или позната, която се бори от дълго време с акне, споделете я с нея. А ако вие имате акне, каня ви да си запишете час за БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА, в която ще се запозная по-обстойно с проблемът ви и да ви дам възможни решения, базирани на цялостният холистичен подход.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11525176
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038963/#B89
https://www.researchgate.net/publication/317070554_Edible_Plants_and_Their_Influence_on_the_Gut_Microbiome_and_Acne

ТЕЛЕШКИ КОСТЕН БУЛЬОН (рецепта)

• 1,5 кг. телешки кокали
• 50 мл. ябълков оцет (помага за извличане на минералите)
• 4-5 литра вода

 1. Поставете кокалите в голям съд от неръждаема стомана, налейте студена вода и оцет, като нека водата да е поне 5 см. над кокалите.
 2. Сложете капака и оставете да заври. След като заври, отнемете образувалата се пяна.
 3. Намалете огъня и оставете да къкри на съвсем слаб огън между 12 – 24 часа.
  Ако решите да приготвите пилешки бульон, изберете пасищни животни, а времето за варене да е 6 -12 часа.
  (колкото повече се варят кокалите на тих огън, толкова повече хранителни вещества се отделят)
 4. След готовност, прецедете бульона.
 5. Това, което правя обикновено е да налея готовия, все още топъл бульон в буркани. Образуваният отгоре тънък слой мазнина, може да го запази за около 2 седмици в хладилника. Ако сте направили по-голямо количество, замразете го, в противен случай има риск да се развали.

Използвайте бульона смело.
Можете да добавяте подправки по желание, но сол винаги слагайте накрая.

Leave a comment