• Вашето дете е в пубертета, започнали са проблеми с кожата или вече страда от акне
 • Дори и все още детето ви да не обръща внимание, вие виждате, че нещо нередно се случва с кожата му и се чудите какво точно да предприемете
 • Вие сте тийнейджър с акне и се чудите как да отстраните пъпките

За момичетата акнето се превръща в подтискащ емоционален проблем, скоро след възникването му, а момчетата започват да се смущават след 15-16 годишна възраст, което е съвсем естествено. 

Но и в двата случая, акнето в тийнейджърска възраст може да бъде смазващо за психиката на децата и може да ги подтикне да се затворят. Да изпитват дълбок срам и неприемане на себе си и да не желаят да общуват с връстниците си. Всичко това може да създаде у тях много тревожност, безпокойство, ниска самооценка, усещането, че са сами и нищо не може да им помогне, влошено качество на живот, дори депресивни състояния. Всичко това се засилва с течение на годините, ако акнето не бъде потушено.

Тийнейджърите с акне се чувстват непривлекателни, различни и сякаш нещо им има. Дори и леко акне може да се отрази на емоционалното им здраве. 

Постоянно ми пишат момичета и скептично настроени млади жени (които имат акне от пубертета), които са се отчаяли и почти отказали да търсят решение, заради неадекватността на официалните препоръки за лечение. 

Прието е да се казва, че “да имаш акне през пубертета е нормално и когато излезеш от този период, ще ти мине”. 

Ако това е така, задайте си следните много важни въпроси:

 • Какво ще са пораженията върху психиката на детето след няколко години, ако не се вземат правилните мерки и акнето не се овладее сега?
 • Какви ще са пораженията върху кожата (белези, петна, хронифициране на акнето и т.н.) след няколко години, ако не се вземат правилните мерки?
 • Ако акнето е нормално състояние, защо не всеки подрастващ има проблемна кожа? 
 • Какво мога да направя, което зависи от мен, за да помогна на детето си?

5 най-чести причини за акне през пубертета 

Най-честите причини са свързани с небалансирано хранене, конкретни храни, причиняващи акне, наследственост, стрес и хормонален дисбаланс. Всички те могат да доведат до свръх продукция на андрогенни (мъжки) хормони и хронично възпаление в тялото и кожата, което да катализира акне. А щом веднъж се появят пъпки, прибавяме и още нещо – неконтролируемо използване на изсушаваща медицинска козметика, която постепенно уврежда кожата и я прави неспособна да се самолекува. Нека накратко разгледаме причините една по една:

1. Небалансирано хранене и конкретни храни, причиняващи акне

В тази възраст е наистина трудно с храната, особено ако младият човек се храни предимно навън, няма изградени здравословни хранителни навици, храненето е хаотично и не добре балансирано.

Аз самата бях в това положение – когато бях на 16 години, родителите ми заминаха да работят в чужбина, за да могат да ни издържат с брат ми. Храната беше последният ми проблем и изобщо не се интересувах какво ям. Това продължи до 25-26 годишнината ми, нанасяйки много щети върху организма и здравето ми. Ето най-честите грешки в храненето, които провокират проблеми с кожата: 

 • Kомбинацията от бързи въглехидрати (захар и десерти, бяло брашно, бял ориз, безалкохолни напитки и плодови сокове и т.н.) и преработени мазнини – сигурна предпоставка за кожа с несъвършенства, проблеми и акне;
 • Kраве млечни продукти – има няколко причини да не са препоръчителни при проблемна кожа и една от тях е, че съдържат хормони на растежа, които провокират повишаване на IGF-1 хормон (инсулиноподобен растежен фактор). Този хормон повишава хормона инсулин, който повишава секрецията на хормона тестостерон. Както IGF-1, така и тестостеронът са свързани с количеството мазнина, секретирана от мастните жлези. А от степента на омазняване на кожата пряко зависи и тежестта на акнето. В случая няма значение дали млечните продукти са домашни, органик, от пасищно отглеждани животни или са от индустриално производство. Всички краве млечни продукти имат сходно индиректно въздействие върху кожата.
 • Липса на зеленчуци – СЗО препоръчва в менюто на всеки човек да присъстват минимум 50% сезонни зеленчуци, а при акне този процент даже се повишава.

Балансирано хранене означава точно това – да се постигне баланс в чинията, без излишни крайности, като се включат качествени източници на белтъчини, мазнини и въглехидрати и се изключат храни, доказано причиняващи възпаление и акне. 

Понякога лошото хранене е в основата на акнето. Тогава е нужно единствено то да се коригира и балансира. И ако кожата се обгрижи по правилен начин, чрез щадяща козметика и процедури, подпомагащи интензивно лечебния процес, пъпките и белезите изчезват и акнето много бързо остава в миналото.

Не винаги, обаче, е въпрос единствено на лоша диета.   

2. Наследствена обремененост

Ако някой от семейството страда от акне, има много по-голяма вероятност да се развие акне от следващите поколения, акнето да бъде по-тежко и по-трудно да се овладее. Няма ли подходящи условия, обаче, не е задължително изобщо да се отключи акне.

Ако детето ви е още на 12-13 години и забелязвате множество черни точки, много мазнина или повече пъпки по лицето, това е сигнал, че е време да се намесите и да потърсите помощ. Колкото по-рано вземете мерки, толкова по-ефективно и лесно ще можете да се справите. 

Понякога себумът не е много, но понякога количеството му е толкова голямо, че се напластява, образува малки подутинки и прави кожата да изглежда релефна. Ако освен това има и други провокиращи вътрешни фактори (като силен стрес, лошо хранене, хормонален дисбаланс, проблеми с храносмилателната или отделителната система), водещи до възпалителен процес в тялото, акнето може да придобие много остра фаза. 

Отново е добре да се преразгледа храненето, да се вземат предвид други неразположения и симптоми, които подрастващият има и които могат да бъдат свързани с общата картина и появата на акне. 

Винаги трябва да помните, че нашата кожа е част от цялото ни тяло и проявленията върху кожата (в случая акне) са сигнал за нещо, случващо се по-дълбоко. Колкото по-тежко е акнето, толкова по-комплексна е ситуацията. 

3. Стрес

Може би ще си кажете “какъв стрес може да преживява един тийнейджър”, но често децата изживяват много интензивно определени ситуации, които на нас възрастните ни се виждат безобидни. 

Стресът може да е чисто физически, може да бъде ментален или емоционален. И винаги, когато преживяваме физически, психически или емоционален стрес, от хипоталамусът (разположен в мозъка ни), се освобождават невротрансмитери, които стимулират надбъбречните жлези да произвеждат хормона кортизол. Този хормон има следното действие в контекста на акне: 

 • повишава хормона инсулин
 • повишава хормона дехидроепиандростерон (DHEAs)
 • блокира рецепторите за прогестерон

И трите хормонални реакции са свързани с повишаване на андрогенната активност и поява на пъпки и акне. 

При момичетата стресът е много голям провокатор и е абсолютно възможно да предизвика хормонален дисбаланс. Цикълът може да стане нередовен, дори може да спре, докато не настъпи период на спокойствие.  

Без да бъда прекалено изчерпателна, ето някои ситуации, които могат да генерират силен стрес: хронична липса на сън и постоянно недоспиване; нередовно хранене и лоша диета; твърде амбициозно учене, детето е натоварено с много ангажименти без възможност за почивка и безгрижни дейности; нерешени проблеми в семейството или училище, които създават постоянно напрежение и усещане за несигурност; травми от ранно детство, водещи до чувство на постоянна вина, страх, безсилие, враждебна среда и т.н.

4. Хормонален дисбаланс

Проблемът засяга предимно момичетата и причините за хормонален дисбаланс могат да бъдат много. От лоша диета, гладуване и стрес, до бактериални инфекции, затруднена детоксикация на черния дроб, фамилна обремененост и т.н.

Ако пъпките се появяват предимно във втората фаза на месечния цикъл, цикълът е много обилен, неприятен и болезнен, ако е нередовен, много къс или много дълъг (за нормално се приема е от 21 до 35 дни), това са сигнали, че акнето може да е свързано с хормони и по-конкретно с производството на естроген и прогестерон.

Много добър вариант е да се проследява няколко месеца базалната температура, за да се направи по-добра оценка на хормоналната картина. Правилното разбиране на причините за съответен хормонален дисбаланс, ще позволи и точна намеса и корекция на провокиращите фактори по естествен и здравословен начин.  

По време на пубертета се активира оста хипоталамус – хипофиза – яйчници и назначаване директно на хормонална терапия в толкова ранна възраст би възпрепятствало процеса – ето защо противозачатъчните не са най-доброто решение. Също така е добре да се запитате какво конкретно е довело до хормонално нарушение. Знаете, че нищо не се случва без конкретни причини.  

Често през пубертета, дори само заради динамиката на андрогенните хормоните при момчетата, се отделя значително по-голямо количество мазнина, която запълва порите и създава среда за развитие на бактерии и предизвиква неприятни възпаления и пъпки.  

5. Неконтролируемо използване на козметика

Почти всяка майка, която дойде с детето си при мен на консултация, първоначално е била при други специалисти, които задължително са изписали медицинска козметика. Козметика, която е специално предназначена за мазна, проблемна кожа и акне, притежава свойството да изсушава кожата, защото целта ѝ е точно такава – да се изсушат пъпките и да се получи ефекта на излющване.

Какъв е проблемът обаче? Проблемът е, че се прави твърде агресивно, без да се вземат под внимание останалите нужди на кожата. А кожата е жив орган и си представете какво се случва, когато постоянно използвате мазила, които щипят, зачервяват, излющват, опъват, буквално нараняват и увреждат кожата, в стремежа си да изсушат пъпките. Не е ли логично, че това ще има негативни последици? 

Ако повечето използвани продукти в домашната грижа са за мазна и проблемна кожа и съдържат съставки като сулфати (sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate и т.н.),  AHA и BHA киселини, ретинол, абразивни частици, спирт, антибиотици, чаено дърво, витамин С, то рано или късно естествената защита на кожата ще се компрометира, тя ще се пресуши, ще стане зачервена, лющеща се и чувствителна и от там ще последва неминуемо влошаване и обостряне на акнето. 

Замислете се тази агресия спрямо нежната кожа на лицето, дали ще доведе до нейното здраве или по-скоро ще я увреди и видът ѝ ще се влоши? Знайте, че е невъзможно акнето да бъде излекувано, ако кожата е увредена. Дори да се постигне прогрес, то той ще бъде за кратко.

Aнти-акне програми за тийнейджъри

В анти-акне програмите за тийнейджъри, използваме специфичен протокол за домашна грижа, който цели точно обратното на медицинската козметика – цели да оздрави кожата и да повиши нейния имунитет. Много бързо се забелязват промените в кожата, които при спазване на протоколите и предписанията от програмата, стават видими за сравнително кратко време.

Програмата включва и процедури, които се извършват от козметик, специализиран в проблемната кожа и акне, без които в тази възраст би било трудно да се реши проблема.

Провеждаме и консултация с майката и детето, в която установяваме какви корекции трябва да бъдат направени в храненето и начинът на живот, за да се постигне не само външен прогрес, но той да бъде значително подкрепен и отвътре.  

“Вниманието към индивидуалността на дъщеря ми, промяна в хранителния режим, детокс, хигиенна рутина дадоха страхотен /не преувеличавам/ резултат за 6 месеца. Програмата я научи на търпение и че малките стъпки всеки ден накрая се отплащат с победа. ..Препоръчвам тази програма, защото видях с очите си трансформацията, която претърпя кожата на дъщеря ми..” Д. Паскалева, майка на Стела (15г.)

Надявам се наистина да осъзнавате, че факторите са комплексни и да се изпишат няколко мазила, без за се разгледа по-обстойно картината, никак не е сериозно. Да се изпише антибиотик, хормонална терапия или дори роакутан (който има множество странични ефекти) на общо основание, също не е сериозно и за съжаление дори рискува здравето на децата.

Напълно разбирам защо посещението при дерматолог е първата стъпка, която родителите предприемат. Убедена съм също, че всеки съвестен лекар прави най-доброто, на което е способен, за да помогне. 

Въпросът е в това, че акнето е много подценявано хронично (възпалително) състояние и се разглежда изключително повърхностно. Лечение се назначава без да се подходи персонално и задълбочено, а резултатите остават повърхностни и незадоволителни. 

Най-често майките се свързват с мен “от уста на уста” и ако възприемат начина ни на работа, подкрепят децата си и им помагат да следват предписанията ни, резултатите са повече от чудесни. В други случаи директно младежите ме откриват и се свързват с мен за въпроси и споделят с родителите си.

Ако желаете да подходите цялостно към проблема и припознавате този подход като правилен, то свържете се с мен, за да обсъдим по-обстойно ситуацията.

Пишете ми на e-mail: ivayla.yankova@gmail.com или се обадете на телефон: 0878 87 55 73

Ако познавате родители на дете с акне, изпратете му тази статия, за да получи допълнителна гледна точка относно проблема. 

2 Comments

 • Здравейте, дъщеря ми има сериозен проблем с акне от 3 години. Пробвали сме всякаква козметика. Диагностицирана е с поликистозен яйчник. Имам нужда от консултация, защото това непреодолимо положение я довежда до постоянна раздразнителност и депресия. Къде мога да я запиша на преглед?

  Диана Иванова
  Posted 23/10/2021 at 16:51
  • Здравейте, Диана.
   Много съжалявам, че дъщеря ви е в тази неприятна ситуация.
   В момента не провеждам консултации. Ще ги възобновят след ноември месец.

   Моля, свържете се с мен след месец ноември по телефон или имейл, за да обсъдим каква е подходящата терапия за дъщеря ви.

   Поздрави,
   Ивайла 🍀

   Ивайла Янкова
   Posted 24/10/2021 at 12:47

Leave a comment