АКНЕ И СТРЕС – 3 Стъпки за справяне със стрес

  • Случвало ли ви се е преди важно събитие ви се появи пъпка или няколко?  
  • Или ежедневието ви да е по-напрегнато и натоварено и състоянието на кожата ви да се влоши?
  • Преживели ли сте нещо наистина неприятно и разтърсващо, след което акнето ви буквално се е възпламенило? 

Всичко това често е благодарение на стреса!

Темата ни днес е връзката между стрес и акне.

  • Стрес в превод от английски означава напрежение, натиск, натоварване.

Всеки път, когато преживяваме физически, психически или емоционален стрес от място в мозъка, наречено хипоталамус, се освобождават невротрансмитери, които стимулират надбъбречните жлези да произвеждат хормона кортизол.

Надбъбречните жлези са жлези с вътрешна секреция, които са разположени върху горната част на двата бъбрека и произвеждат важни хормони, регулиращи стреса и метаболизма. От тук възниква твърдението, че благодарение на хроничният стрес, се пълнее, но това е друга тема.

Когато се отделя кортизол, тялото ни реагира – задействат се различни хормонални реакции, част от които повишават директно себумната секреция, и това е сериозна причина за акне. Най –неприятното е, че се създава порочен кръг, защото стресът  влошава акнето, а от там пъпките и възпалената кожа водят отново до допълнителен стрес.

Вероятно, ако отдавна се опитвате да излекувате акне, сте чели или чували, че стресът има връзка. Може би не сте обърнали достатъчно внимание, защото не ви се струвало достатъчно сериозно. Време е да повярвате, защото хроничният стрес е една от основните причини състоянието на кожата ви да се влошава. 

По принцип освобождаването на кортизол (хормонът, които регулира стреса), се случва в определени часове на деня.

                При напълно здрав човек, със „силни“ надбъбречни жлези, нивата са най-високи около 8ч. и 16ч., а най-ниски са през нощта, по време на сън. В този случай човек се буди лесно, става с ентусиазъм, има достатъчно енергия през целият ден, има здрав сън.

                Това може да е проблематично за някои хора, преживявали дълго време хроничен стрес. Възможно е нивото на кортизол да е едни и също през цялото денонощия или най-високите му стойности да са през нощта. В този случай се появяват проблеми със съня, чувства се умора, липсва мотивация, появява те сънливост през деня, повишава се тревожността.

Така че, ако акнето е част от животът ви е жизнено важно да се научите как да управлявате стреса. Посоките са две: първо да елиминирате, до колкото е възможно, нещата които ви натоварват и стресират и второ да намерите време и начини да се отпускате и релаксирате пълноценно.     

Ще ви дам 3 важни стъпки, които се надявам да ви помогнат да имате по-спокойно ежедневие:

Стъпка № 1 СВЕДЕТЕ СТРЕСА ДО МИНИМУМ – опитайте се да премахнете всички фактори, които знаете, че ви вредят и върху, които имате контрол.

Стъпка № 2 ПОВИШЕТЕ ВАШАТА УСТОЙЧИВОСТ НА СТРЕС:

  • Физическа устойчивост означава да се храните редовно, като закуската е много важна, за да се балансират хормоните ви; да се движите редовно, без да се претоварвате физически; да имате достатъчно сън, време за почивка и релаксация и да отделяте достатъчно време за нещата, които обичате и ви карат да се чувствате добре.

Тези няколко базови елемента подкрепят физическото ви здраве и когато сте подложени на по-голямо напрежение, сте много по-стабилни.

  • Психическа и емоционална устойчивост – тук се касае за това как възприемате и реагирате на всичко с негативен знак около вас – новини, събития, ситуации.

За това дали приемате света като враждебно място или пък се чувствате в сигурна и приятелска среда. За това дали у вас вибрират негативни емоции, които са причина за постоянно и нестихващо напрежение.

Да изградите психическа и емоционална устойчивост е може би един от най-мощните начини да се справяте със стреса и да подобрите качеството си на живот.

За целта можете да използвате различни техники и методи за работа с емоциите и отрицателните модели на поведение – медитация, ТЕС, техника за БЛАГОДАРНОСТ и т.н.

Аз обожавам работата с цветните есенции, помогнали са ми толкова много да преодолея голяма част от точно тези емоционални блокажи, които ми пречеха да живея спокойно и без вътрешен дискомфорт и напрежение  – чувство на вина, различни страхове, срам, чувството, че не си достатъчно добър, че не можеш да се справиш с живота, че си сам и т.н.

Намерете вашият начин и отделяйте време ежедневно.

Стъпка № 3 ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПОДКРЕПА НА НАДБЪБРЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ – съществуват много билки (адаптогени), които могат да се използват в помощ на жлезите. Когато вече има съществуващо акне, с тези билки трябва да се действа много внимателно, защото повечето са много мощни и са прекалено стимулиращи и това може да бъде причина за още повече пъпки.

Билката, която често използвам е свещен босилек или тулси.

Две чаши чай от тулси дневно е чудесен вариант за успокояване на надбъбречните ви жлези.

  • И отново ще повторя, че за да има баланс на хормоните, особено при ежедневие изпълнено с много напрежение, емоционално/физическо/психическо натоварване и стрес, редовните хранения + задължителна закуска са от първостепенна важност.

„НЕ НИ ВРЕДИ СТРЕСЪТ, А РЕАКЦИЯТА НА ОРГАНИЗМА КЪМ НЕГО.“

Стресът  може да бъде и нещо положително и стимулиращо, ако разполагаме с необходимите ресурси.

Ако имате нужда от подкрепа и конкретни насоки, за да се справите с акнето, запишете час за БЕЗПЛАТНА ОПОЗНАВАТЕЛНА СРЕЩА. В нея ще поговорим подробно за вашите проблеми и за възможните решения, базирани на цялостният подход и работа отвътре навън.

Leave a comment